Οικονομικό άγχος: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Οικονομικό άγχος: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης


Το οικονομικό άγχος είναι εκείνη η μορφή άγχους που βιώνει ένας άνθρωπος ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα όπως απώλεια ή αδυναμία εύρεσης εργασίας, απρόσμενα έξοδα, χρέη κ.α.


Όπως κάθε ψυχοπιεστικός παράγοντας το οικονομικό άγχος μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σωματική και στη ψυχική υγεία του ατόμου.Μπορεί επιπλέον να οδηγήσει το άτομο στο να παραμελήσει την υγεία ή και σε εν γένει ανθυγιεινές συμπεριφορές σαν την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και τον αλκοολισμό.

Εν προκειμένω το οικονομικό άγχος μπορεί να συνδέεται με αυπνία, με κατάθλιψη, με δυσκολίες στον ύπνο, με δυσκολίες στις σχέσεις που συνδέονται με συμπεριφορές όπως η ευερεσθιτότητα, η έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ και η κοινωνική απομόνωση. Το οικονομικό άγχος μπορεί επιπλέον να συνοδεύεται με σωματικά συμπτώματα σαν τον πονοκέφαλο, τα προβλήματα του γαστρεντερικού, το διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά και με συμπτώματα όπως η ταχυκαρδία, η εφίδρωση, το τρέμουλο και οι κρίσεις πανικού.


Οι τρόποι αντιμετώπισης του οικονομικού άγχους ποικίλλουν. Πρώτα είναι ανάγκη το άτομο που αντιμετωπίζει οικονομικό άγχος να μοιραστεί τα προβλήματα με άτομα που είναι έτοιμα να το ακούσουν χωρίς να το κρίνουν. Δεν είναι απαραίτητο τα άτομα αυτά να προσφέρουν κάποια βοήθεια όμως στο βαθμό που υπάρχει αυτή δε μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη. Βοήθεια μπορεί να ζητήσει κάποιος από γνωστούς και φίλους, μπορεί να ζητήσει και από τον λογιστή του όμως για να τα τακτοποιήσει τα οικονομικά του. Μπορεί να ζητήσει βοήθεια από έναν τραπεζικό υπάλληλο για να ρυθμίσει τα χρέη του. Αν πάλι υιοθετεί επικίνδυνες συμπεριφορές σαν τον τζόγο μπορεί να απευθυνθεί σε ειδικές ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Επίσης ένα άτομο που πάσχει από οικονομικό άγχος μπορεί να ασκείται κατά τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Καλείται να υιοθετεί μια υγιεινή ρουτίνα ύπνου με σκοπό να αποβάλλει την κούραση και το στρές. Τεχνικές όπως ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του (οικονομικού) άγχους όπως και η διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.


Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης είναι σημαντικός παράγοντας αποτροπής του οικονομικού άγχους. Είναι δεδομένο πως η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου που έχει υποφέρει από οικονομικές αποτυχίες κλονίζεται σε πολύ σημαντικό βαθμό όμως μέσω δραστηριοτήτων όπως ο εθελοντισμός ή η επαφή με τη φύση μπορεί να ενισχυθεί εκ νέου. Σημαντικό είναι επιπροσθέτως για το άτομο που πάσχει από οικονομικό άγχος να συναναστρέφεται εκείνους ή εκείνους που το εκτιμούν για όσα έχει και για αυτό που είναι.


Η αντιμετώπιση του οικονομικού άγχους είναι μία δύσκολη υπόθεση και μπορεί να γίνει σταδιακά, με μικρά βήματα. Ενδεχομένως και με τη βοήθεια ενός ειδικευμένου ψυχοθεραπευτή.


Πηγές
https://www.therapia.gr/oikonomiko-stres/
https://www.mama365.gr/51772/pos-to-oikonomiko-aghos-mporei-na-mas-arrosthsei-p.html

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content