Οι μαθητές 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς γιόρτασαν την 28η Οκτωβρίου στο Μαυσωλείο Διστόμου

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς γιόρτασαν την 28η Οκτωβρίου στο Μαυσωλείο Διστόμου

Μια έντονα βιωματική δράση στον Μαρτυρικό και Ιστορικό τόπο της Βοιωτίας

Την εορτή τους για την 28η Οκτωβρίου 1940 παρουσίασαν σήμερα Παρασκευή στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς , συνδυάζοντας ταυτόχρονα προσκύνημα στο εντυπωσιακό Μαυσωλείο των 223 Θυμάτων των Γερμανών Ναζι κατά την Σφαγή της Μαρτυρικης και Ιστορικής κωμόπολης της Βοιωτίας.

Οι μαθητές,της Λιβαδειάς, στην εξαιρετική εκπαιδευτική – βιωματική δράση τους, παρουσίασαν αρχικά το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης (ποιήματά, ενημερώσεις και άσματα από το χορωδιακό τμήμα), ενώ στη συνεχεία μίλησε ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς για την μορφή με την οποία επιχειρεί να εμφανιστεί σήμερα ο φασισμός και ο ναζισμός για να παρασύρει στα σχέδια του πολίτες.

Ακόμα ο κ Σταθας αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η διατήρηση στην Μνήμη μας των εγκλημάτων που έκαναν οι Ναζι και οι συνεργάτες τους στον Β¨Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και στον Αγώνα που δίνεται για την Δικαίωση και Αποζημίωση τονίζοντας οτι οποίοι έκαναν εγκλήματα , όπως αυτό του Διστομου, όσος καιρός και αν περάσει, θα πληρώσουν! Ο κ Γ. Σταθάς, παρόντων και μελών της Διοικουσας Επιτροπής του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού που τώρα αναβαθμίζεται, αναφέρθηκε διεξοδικά στους 4 άξονες της διεκδίκησης της Ελλάδας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, δηλαδή:

α) στις πολεμικές επανορθώσεις,

β) στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο,

γ) στην επιστροφή των κλεμμένων κατά την περίοδο της Κατοχής αρχαιοτήτων και

δ) στις αγωγές για αποζημιώσεις που έχουν κάνει οι συγγενείς των θυμάτων προς το Γερμανικό Κράτος, όπως η περίπτωση του Διστόμου.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς ιστορικός Μιχάλης Λυμπεράτος και στο τέλος όλοι μαζί όρθιοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο..

     Εκατοντάδες μαθητές από Γυμνάσια/Λύκεια της Αθήνας και του Πειραιά, επισκέπτονται το Δίστομο για να έχουν στο πλαίσιο της εκπαιδευτική τους δραστηριότητας την βιωματική εμπειρία να προσκυνήσουν στο Μαυσωλείο των 223 Θυμάτων των Γερμανών κατά την Σφαγή των κατοίκων της Μαρτυρικής και Ιστορικής κωμόπολης το 1944, και να κάνουν στην πράξη ένα “αντί- ναζί” μάθημα!

    Όντας εδώ και χρόνια το Δίστομο ένας  προορισμός Μνήμης των θηριωδιών των πολέμων και Αγώνα για Δικαίωση των Θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού , έτσι και φέτος  πάρα πολλά σχολεία, πανεπιστήμια,  πολιτιστικοί και εκδρομικοί σύλλογοι, οργανώσεις τρίτης ηλικίας και παρέες νέων επισκέπτονται την κωμόπολη της Βοιωτίας. Ένα τόπο που συνδυάζει όλα αυτά με την αναψυχή καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις ομορφιές του  Παρνασσού και του Ελικώνα, δύο βήματα από την Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά, και πάνω στον δρόμο για Δελφούς και την Αράχωβα. 

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content