Οι κίνδυνοι από τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων

Οι κίνδυνοι από τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων 

Τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση για κάποιον που θέλει ένα απλό καθάρισμα του οχήματός του.


Αρκετά είναι ακόμα και 24ωρα καθώς δε χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση, παρά μόνο να ξεκινήσει το πρόγραμμα του πλυσίματος.

Ωστόσο, παρά την ευκολία που προσφέρουν, τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στο αυτοκίνητό σας.

Πάμε να δούμε όμως γιατί συμβαίνει αυτό και τι θα πρέπει να περιμένετε αν χρησιμοποιείτε συχνά τα αυτόματα πλυντήρια.

Το νερό προέρχεται από ανακύκλωση

Το νερό που χρησιμοποιείται στα πλυντήρια αυτοκινήτων προέρχεται τις περισσότερες φορές από ανακύκλωση των προηγούμενων πλυσιμάτων. Αυτό φυσικά και δεν είναι κακό καθώς δε γίνεται σπατάλη του νερού και προστατεύουμε τον πλανήτη μας. Όμως δυστυχώς τις περισσότερες φορές είτε τα φίλτρα δεν προλαβαίνουν να κάνουν σωστή φίλτρανση του νερού είτε δεν αλλάζονται στα πλαίσια της τακτικής συντήρησης με αποτέλεσμα το νερό να μην καθαρίζει όπως πρέπει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλένετε το αυτοκίνητο με νερό που περιέχει ρύπους και άλλα κατάλοιπα από τις προηγούμενες πλύσεις και στην ουσία όχι μόνο να μην καθαρίζει σωστά αλλά και να έχει φθορές.

Χρήση σκληρών καθαριστικών

Στα αυτόματα πλυντήρια, σε αντίθεση με το τι γίνεται με έναν αναλυτικό και εις βάθος βιολογικό καθαρισμό αυτοκινήτου, χρησιμοποιούνται σκληρά απορρυπαντικά για να καθαρίσουν άμεσα όλες οι βρωμιές, χωρίς να απαιτηθεί ιδιαίτερη προσπάθεια με το χέρι ή την βούρτσα. Τα σκληρά  – και πολλές φορές φθηνά – απορρυπαντικά δημιουργούν ένα εντυπωσιακό εξωτερικό αποτέλεσμα καθώς καθαρίζουν εις βάθος το αυτοκίνητο όμως στην ουσία καταστρέφουν το βερνίκι και το προστατευτικό του χρώματος.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά το αυτοκίνητο και ιδιαίτερα κοιτώντας στο πλάι, θα δείτε ότι μετά από λίγα πλυσίματα σε αυτόματα πλυντήρια θα έχουν δημιουργηθεί οι λεγόμενες «αράχνες» πάνω στο χρώμα και οι οποίες φεύγουν μόνο με πέρασμα του αυτοκινήτου με αλοιφή.

Μη ολικός καθαρισμός

Σε ένα γρήγορο και αυτόματο πλυντήριο δεν γίνεται πλήρης καθαρισμός ούτε καν της εξωτερικής επιφάνειας του οχήματος. Ιδιαίτερα τα δύσκολα σημεία όπως κάτω από τους καθρέπτες ή οι μασπιέδες του αυτοκινήτου, θα έχουν υπολείμματα βρωμιών και χώματα.

Μη σωστό στέγνωμα

Το στέγνωμα που γίνεται μετά τον καθαρισμό με το αυτόματο μηχάνημα δεν είναι επαρκές και έτσι μένουν αρκετές σταγόνες νερού στο όχημα οι οποίες θα αφήσουν θαμπάδες μόλις στεγνώσουν.

Έτσι, αν οδηγήσετε αμέσως το αυτοκίνητο δίχως να έχει στεγνώσει επαρκές θα δείτε μετά από λίγο τα στίγματα του νερού τα οποία θα χαλάσουν την όμορφη εικόνα του καθαρού αυτοκινήτου.

Προσοχή αν στεγνώνουν το αυτοκίνητο με πετσέτες!

Αρκετά αυτόματα πλυντήρια θα στεγνώσουν το αυτοκίνητο με πετσέτες αμέσως μόλις καθαριστεί. Δηλαδή δε θα γίνει αυτόματα αλλά θα το σκουπίσουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Κάτι τέτοιο στα αυτόματα πλυντήρια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς λόγω όγκου οχημάτων, πολλές φορές οι πετσέτες μεταφέρουν τη βρώμα από άλλα οχήματα με αποτέλεσμα τα υπολείμματα να γρατζουνίζουν το αυτοκίνητο και να δημιουργούν φθορές.

Δεν είναι σπάνια τα ατυχήματα εντός του τούνελ

Δεν είναι λίγα – και όχι σπάνια – τα ατυχήματα που μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού του αυτοκινήτου στα αυτόματα πλυντήρια.

Είτε είναι υπαιτιότητα του οδηγού είτε πρόβλημα με το μηχάνημα, τα ατύχημα συμβαίνουν ενώ είναι πολύ πιθανόν να μην καλύπτονται από την ασφάλεια του αυτοκινήτου που έχετε ακόμα κι αν έχετε την κάλυψη μικτής ασφάλειας.

Τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα που συμβαίνουν είναι:

Το ελαστικό βγαίνει από τη θέση του με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να χτυπήσει στο μηχάνημα καθαρισμού

Το αυτοκίνητο δεν έχει μπει με νεκρά

Τα παράθυρα του αυτοκινήτου δεν είναι όλα ανεβασμένα με αποτέλεσμα να εισχωρήσουν νερά

Το τιμόνι δεν είναι σταθερά ίσιο

Το μηχάνημα του πλυντηρίου έχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα και δε λειτουργεί σωστά και δημιουργεί ατύχημα


Πρέπει να έχετε ιδιαίτερα αυξημένη την προσοχή σας όταν μπαίνετε σε ένα «τούνελ» αυτόματου καθαρισμού. Την οποιαδήποτε ζημιά, αν δεν σας την καλύψει το πλυντήριο, θα πρέπει να την πληρώσετε μόνος σας καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καλύπτεται από την ασφάλεια αυτοκινήτου που διαθέτει το όχημά σας.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content