Ο Θηβών κ. Γεώργιος στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος, κ. Γεώργιος χοροστάτησε την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στην Ανδρώα Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς, επί τη Μνήμη του Οσίου ( εορτ. 6 Μαΐου ).

Ιδρυτής της Ιεράς Μονής ο Όσιος Σεραφείμ ( 1598 ), κατόπιν υποδείξεως της Παναγίας,   στους πρόποδες του όρους Ελικώνας, αντικριστά από τον Κορινθιακό κόλπο. Η μεγάλη ευλάβεια των πιστών και τα θαύματα που επιτελεί Όσιος, έκαναν τους προσκυνητές,να αψηφήσουν τα δέκα (10) περίπου χιλιόμετρα λασπωμένου και ανηφορικού χωματόδρομου, για να προσκυνήσουν την Τίμια Κάρα του… “που αναδύει φως”, όπως επισήμανε στο κήρυγμά του, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Τσεκούρας.

Άβατο το Μοναστήρι, για τις γυναίκες, οι οποίες από ώρα 23:30 ( 5/5/ 2023 ) – 07:00 ( 6/5/23 ), άκουγαν με την βοήθεια της τεχνολογίας ( μεγάφωνα ) την Αγρυπνία, στο Ι. Παρεκκλήσιο της Παναγίας, που βρίσκεται εκτός της Ι. Μονής.Εκεί μετάλαβαν Σώμα και Αίμα Χριστού.

Η “Απόλυση ” της Θείας Λειτουργίας, έγινε στην δαφνοστεφανωμένη εξωτερική πύλη της Ι. Μονής και στην συνέχεια, η Τιμία Κάρα του Οσίου, μετέβη στο Ι. Παρεκκλήσιο της Παναγίας, ώστε και οι γυναίκες να έχουν την ευλογία να την προσκυνήσουν.

Ο νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης , κ. Ιγνάτιος (Τριάντης) διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής.

Τον Όσιο Σεραφείμ τον Δομβοΐτη τίμησε η κατά Βοιωτίαν Εκκλησία την 6η Μαΐου 2023. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων η Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς, που ο ίδιος ο Όσιος ίδρυσε και βρίσκεται ο τάφος του και φυλάσσεται ως πολυτίμητος θησαυρός η τιμία κάρα Του.

Το εσπέρας της Παρασκευής 5 Μαΐου 2023 ξεκίνησε η Ιερά Αγρυπνία, η οποία τελείωσε το πρωί του Σαββάτου 6 Μαΐου, στον Εσπερινό της οποίας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής παν. αρχιμ. π. Νεκτάριο Τσεκούρα, ιερείς της Μητροπόλεως και άλλων Μητροπόλεων, καθώς και πολλούς πιστούς, οι οποίοι παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες πήγαν στο Μοναστήρι για να τιμήσουν τη μνήμη του Οσίου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στον τιμώμενο Όσιο Σεραφείμ φέρνοντας παραδείγματα από την οσιακή βιοτή του και τονίζοντας ότι ο Όσιος Σεραφείμ και όλοι οι άγιοι θα πρέπει να είναι πρότυπα και οδηγοί στη ζωή μας και ευχήθηκε στον Καθηγούμενο, την αδελφότητα της Μονής και σε όλους τους προσκυνητές Χρόνια πολλά και ευλογημένα δια πρεσβειών του Οσίου Σεραφείμ.

Στην Ιερά Αγρυπνία έψαλαν χοροί ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη και του Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λεβαδείας κ. Γεωργίου Φρέσσα.

Η μνήμη του Οσίου τιμήθηκε και στο χωριό Διόνυσος, το οποίο έχει οικοδομηθεί σε κτήμα της Ιεράς Μονής Οσίου Σεραφείμ, και οι κάτοικοι έχουν αφιερώσει τον περικαλλή Ναό του χωριού στον Όσιο Σεραφείμ, τον οποίο τιμούν και ευλαβούνται. Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ανήμερα της εορτής, Σάββατο 6 Μαΐου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος με τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στον Όσιο Σεραφείμ, τονίζοντας την αγάπη και την αφοσίωσή Του στο Θεό χωρίς να λογαριάσει κοσμική δόξα και πλούτο, που είναι εφήμερα,  και ο οποίος μας καλεί να αγαπήσουμε τον Θεό και να ακολουθήσουμε τις εντολές του, όπως λέει το Δοξαστικό της Λιτής: «Ὅσιε Πάτερ τῆς φωνῆς τοῦ Εὐαγγελίου, τοῦ Κυρίου ἀκούσας, τὸν κόσμον κατέλιπες, τὸν πλοῦτον καὶ τὴν δόξαν εἰς οὐδὲν λογισάμενος· ὅθεν πᾶσιν ἐβόας· Ἀγαπήσατε τὸν Θεὸν καὶ εὑρήσετε χάριν αἰώνιον, μηδὲν προτιμήσητε τῆς ἀγάπης αὐτοῦ, ἵνα ὅταν ἔλθῃ ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ εὑρήσητε ἀνάπαυσιν μετὰ πάντων τῶν Ἁγίων, ὧν ταῖς ἱκεσίαις Χριστὲ φύλαξον, καὶ σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν». Τόνισε ότι Όσιος Σεραφείμ και όλοι οι Άγιοι θα πρέπει να είναι πρότυπά μας στις δυσκολίες της ζωής και ευχήθηκε Χρόνια πολλά και πλούσιες οι πρεσβείες του Οσίου Σεραφείμ προς τον Κύριο για όλους.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content