Νέο φάρμακο για τον καρκίνο: Τι ξέρουμε έως τώρα

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), προχωρώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα του είδους του σε όλο τον κόσμο, θα προσφέρει σε χιλιάδες ασθενείς πρόσβαση σε κλινικές μελέτες εμβολίων για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Τα εμβόλια είναι σχεδιασμένα ώστε να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή να αναγνωρίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα αλλά και να εμποδίζει την επανεμφάνισή τους. Ηδη τριάντα νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του καρκίνου, σύμφωνα με το BBC.

Τι είναι το εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου

Τα εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, ανάλογη αυτής που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια για τον Covid. Έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

Τα εμβόλια σχεδιάζονται συνήθως για την πρόληψη ασθενειών. Όμως τα συγκεκριμένα εμβόλια κατά του καρκίνου στοχεύουν όχι ως προληπτική θεραπεία αλλά χρησιμοποιούνται από τη στιγμή που κάποιος έχει διαγνωστεί. Ακριβώς όπως και με τα συμβατικά εμβόλια, προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναζητήσει έναν εχθρό, στην προκειμένη περίπτωση τον καρκίνο του ασθενούς.

Το εμβόλιο αποκαλύπτει τα καρκινικά κύτταρα τα οποία είναι ικανά να κρύβονται στο σώμα, μόνο και μόνο για να επανεμφανιστούν αργότερα. Ο στόχος είναι το εμβόλιο να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να αναζητήσει και να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα ίχνη καρκίνου, και έτσι να βελτιώσει τις πιθανότητες να μην έχει καρκίνο τα επόμενα χρόνια.

Ο πρώτος ασθενής με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου

Ο 55χρονος Elliot Pfebve είναι ο πρώτος ασθενής που υποβάλλεται σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του εντέρου στην Αγγλία. Έκανε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ.

«Είμαι ενθουσιασμένος. Έκανα κάποια έρευνα σχετικά με τη θεραπεία. Εάν είναι επιτυχής, τότε πρόκειται για ιατρική ανακάλυψη» είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν ελπίδα και ίσως να μην περάσουν όσα πέρασα εγώ». Μετά την αρχική θεραπεία του, οι εξετάσεις του Ελιοτ έδειξαν ότι είχε ακόμη πυρήνες καρκινικού DNA γεγονός που θέτει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής.

Δείγμα του όγκου του Elliot εστάλη στα εργαστήρια της BioNTech στη Γερμανία όπου εντοπίστηκαν έως και 20 μεταλλάξεις που αφορούν τον καρκίνο του. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA το οποίο περιέχει οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα κύτταρα του Έλιοτ ώστε αυτά να παραγάγουν πρωτεΐνες προσαρμοσμένες στα καρκινικά του κύτταρα.

 

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content