Νεφροί με ανθρώπινα κύτταρα αναπτύχθηκαν σε χοίρους

Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν υβριδικούς νεφρούς σε χοίρους και δημιουργούν ελπίδες για τη μελλοντική επώαση και ανάπτυξη ανθρώπινων οργάνων στα ζώα.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες ανέπτυξαν έμβρυα με κύτταρα από ανθρώπους και από χοίρους τα οποία μετέφεραν σε παρένθετες μητέρες-χοίρους. Εκεί φάνηκε πως τα έμβρυα είχαν νεφρά που περιείχαν κυρίως ανθρώπινα κύτταρα.

 «Τα όργανα αρουραίων έχουν παραχθεί σε ποντίκια και τα όργανα ποντικιών έχουν παραχθεί σε αρουραίους, αλλά οι προηγούμενες προσπάθειες να αναπτυχθούν ανθρώπινα όργανα σε χοίρους δεν έχουν πετύχει», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Liangxue Lai, από τα Ινστιτούτα Βιοϊατρικής και Υγείας του Guangzhou, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου Wuyi.

«Η προσέγγισή μας μας επιτρέπει να αναπτύξουμε ανθρώπινα όργανα σε χοίρους», συμπλήρωσε.

Οι νεφροί που αναπτύχθηκαν δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη για μεταμόσχευση αφού τα νεύρα και τα αγγεία τους αποτελούνται από κύτταρα χοίρου. Μέχρι πρότινος όμως ήταν ανέφικτη ακόμη και η δημιουργία τους αφού τα κύτταρα του χοίρου ανταγωνίζονταν εκείνα του ανθρώπου στο στάδιο της ανάπτυξης.

Οι επιστήμονες δηλώνουν πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να επωαστεί ένα πλήρες ανθρώπινο νεφρό στο σώμα κάποιου χοίρου. Μέχρι τότε εγείρεται το ερώτημα εάν η έρευνα ικανοποιεί τις ηθικές προδιαγραφές της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content