Πριμοδότηση των παραγωγικών επενδύσεων, έναρξη λειτουργίας της κυβερνητικής επιτροπής για τη Βιομηχανία, παρεμβάσεις για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά 25% για τις εξαγωγές, βελτίωση των υποδομών, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για επενδύσεις με έμφαση στις μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις και τις περιφέρειες που μειονεκτούν μέσω της κινητοποίησης Κεφαλαίων ύψους περίπου 8,5 δισ. ευρώ περίπου (σ.σ πάνω από 3 δισ. η κρατική δαπάνη και πάνω από 5 δισ. από τη δυνατή μόχλευση) καθώς και μια σειρά από κίνητρα για περισσότερη καινοτομία και έρευνα, περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε πέντε παρατηρήσεις για το παραγωγικό μοντέλο που οικοδομεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Πρώτη, η οριστική και μη αναστρέψιμη πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Πλέον δεν συντρέχει κανείς από τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση. Η οικονομία παράγει σταθερό πλεονάσματα και τα δημόσια έσοδα αυξάνονται παρά το γεγονός ότι οι φόροι μειώνονται. Ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί. Όλα αυτά αποτυπώνονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας.
Πλέον στην Ευρώπη είμαστε παράδειγμα προς μίμηση με μια δυναμική ανάπτυξη. Έχουμε μια πολιτική σταθερότητα. Η ισχυρή πλειοψηφία μας επιτρέπει να υλοποιούμε το σχέδιο μας σε βάθος χρόνου. Άλλες χώρες που δεν έχουν πολιτική σταθερότητα όπως η Γαλλία αναγκάζονται να υλοποιούν πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η δεύτερη, αφορά τη φύση της οικονομικής δραστηριότητας. Η κατανάλωση παίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ αλλά αυτή η σχέση αλλάζει λόγω των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυξάνεται η συμμετοχή της μεταποίησης και της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.
Υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες που είναι σχεδόν άγνωστες. Έχουμε μια δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που παράγει μεγάλο μέρος των ογκολογικών φαρμάκων.
Τρίτη παρατήρηση αφορά την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Τρέχουμε για να καλύψουμε το έδαφος που χάσαμε μια ολόκληρη δεκαετία. Η χώρα μας κινείται πλέον με μεγάλη ταχύτητα για να πετύχει τη σύγκλιση με την ΕΕ. Κάποιοι ζητούν να επιστρέψουμε στην επίπλαστη ευημερία του 2010. Η απάντηση είναι ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010.
Τέταρτη παρατήρηση είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική πρόοδος χωρίς κοινωνική συνοχή και περιφερειακή ανάπτυξη.
Καταλήγοντας σημείωσε πως στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης, και η επένδυση στην καινοτομία. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις. Το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πολύ κόπο και συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς, τους επενδυτές για να δρομολογήσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική με ισχυρά θεμέλια».
Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι οι νέες παρεμβάσεις «πατάνε» σε τρεις πυλώνες:
–Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των υποδομών
–Ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων για τις επενδύσεις με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις και τις περιφέρειες που μειονεκτούν.
–Νέα κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία.
Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
Σε ό,τι αφορά τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι αυτά εστιάζουν στις εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις με στόχο να διοχετευτεί σε βάθος τριετίας ποσό άνω των 3 δισ. ευρώ
«Για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής το υπουργείο Ανάπτυξης θα χρησιμοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει – τόσο από εθνικούς πόρους του τομεακού προγράμματος ανάπτυξης, όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους – με απόλυτο σεβασμό στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας. Το βάρος πέφτει στις μεγάλες επενδύσεις, στις παραμεθόριες περιοχές, σε όλο το βόρειο τόξο της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και στη Θεσσαλία», τόνισε ο υπουργός.
Εξειδικεύοντας ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για έναν οδικό Χάρτη που προβλέπει τα κάτωθι:
«Διατηρούμε τον θεσμό των εμβληματικών επενδύσεων και μετά την ολοκλήρωση του RRF. Καθώς αποδείχτηκε -με το πρόγραμμα των 170 εκατ. ευρώ – ότι μπορούν να γίνουν πράξη σπουδαίες επενδύσεις που αφορούν στην ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών, την αυτάρκεια της χώρας σε υλικά όπως το χαρτί, την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων όπως το οινόπνευμα και την πολύ σημαντική συμβολή στην αμυντική βιομηχανία.
Μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων, που θα είναι καινοτόμες, θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα: 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Προωθούμε ειδικό Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Όλες οι μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές, αξιολογούνται ως στρατηγικές επενδύσεις προκειμένου να δείξουμε τη σημασία που έχουν για την Πατρίδα μας. Για την ανάπτυξη των επενδύσεων αυτών θα παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.
Ακόμη, 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος μεταποίησης: 75 εκατ. ευρώ ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή», τόνισε ο υπουργός.
Εξήγησε δε ότι υπάρχει προχωρημένη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προκηρυχθεί καθεστώς αγροδιατροφής, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός απ’ τη ΔΕΘ.
«Όλα αυτά τα καθεστώτα θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι αιτήσεις θα λήξουν Μάιο και Ιούνιο και τα οριστικά αποτελέσματα θα έχουν βγει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2025. Και αντιστοίχως θα γίνει το 2026. Αυτό είναι ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, ώστε να γνωρίζει η αγορά με διαφάνεια και κανόνες», τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης.
Σημαντικός παράγοντας των νέων μέτρων αποτελεί και η δυνατότητα ‘μόχλευσης’ του συνολικού ύψους των επενδύσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και του τραπεζικού συστήματος.
«Για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μεγάλων επενδύσεων δημιουργούμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισ. ευρώ. Με πολύ καλούς όρους δανεισμού, εγγύηση του ελληνικού κράτους, χωρίς επιβάρυνση για το έλλειμμα και το χρέος.
Επίσης, λειτουργεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το ταμείο παρέχει εγγύηση για τη λήψη βραχυπρόθεσμου δανείου έναντι της επιχορήγησης και μακροπρόθεσμου για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, βελτιώνει τους όρους του Ταμείου, ώστε να μπορούν να λάβει δάνειο το σύνολο των επιχειρήσεων που λαμβάνουν απόφαση υπαγωγής», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ο ίδιος εξήγγειλε τη συνέχιση του ‘επενδυτικού clawback’ προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ με το οποίο υποστηρίζονται οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας και παράλληλα υπενθύμισε το πρόγραμμα ύψους 102 εκατ. ευρώ του υπ. Ανάπτυξης για τη ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επίσης αναφορά έκανε στα επενδυτικά σχέδια που έχουν αιτηθεί ήδη την υπαγωγή τους στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, αλλά και στις δράσεις που περνάνε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Ήδη είναι σε εξέλιξη και υλοποιούνται 61 στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, καθώς και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που τρέχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό και την ενίσχυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Και συνέχισε:
«Ακόμη, διοχετεύονται 100 εκατ. ευρώ από το RRF -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων- για τη δημιουργία fund μεταφοράς τεχνολογίας και άλλα 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αξιοποιούνται για τη δημιουργία του EquiFund II -το οποίο διαχειρίζεται το European Investment Fund (EIF)- για επενδύσεις στη βιοτεχνολογία.
Ταυτόχρονα υλοποιείται και προχωρά ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα με προτεραιότητα τη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη στην Τρίπολη και το Βόρειο Αιγαίο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ».
Τα κίνητρα σε έρευνα και καινοτομία
Σε ο,τι αφορά τα κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι αυτά θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 350 εκατ. ευρώ – τα 212 εκατ. ευρώ μέσω του RRF – έχουν δεσμευθεί για την αναβάθμιση των υποδομών και των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων.
«Χρηματοδοτούμε με 300 εκατ. ευρώ τη δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» για ερευνητικά έργα μεμονωμένων ΜμΕ, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεων επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς και ΑΕΙ. Και, βεβαίως, υπάρχει το πολύ σημαντικό πακέτο μέτρο για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, διευρύνοντας τα φορολογικά κίνητρα για τη συμμετοχή των επενδυτών σε αυτές. Μέτρα που πρόκειται να νομοθετήσουμε από κοινού με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Μέτρα για περιορισμό της γραφειοκρατίας
Για το τεράστιο ζήτημα της γραφειοκρατίας ο υπουργός υποσχέθηκε παρεμβάσεις που θα μειώσουν μέσα στην επόμενη διετία τουλάχιστον κατά 25% το διοικητικό γραφειοκρατικό βάρος στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
«Την πρώτη 4ετία έγινε σειρά πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων που διευκόλυναν την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη βιομηχανία. Ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας – η οποία εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες- στο πλαίσιο μεταρρύθμισης που συντονίζει η ΓΓΒ”, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Και συνέχισε: “Περνάμε στο δεύτερο κύμα αλλαγών ενάντια στη γραφειοκρατία. Ο στόχος μας είναι η μείωση εντός της διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών».
Τα Βιομηχανικά Πάρκα
Στο υπουργείο Ανάπτυξης προτεραιότητά μας είναι η ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός βιομηχανικών πάρκων με την ίδια μεταρρυθμιστική λογική: πρώτα αδειοδοτώ, μετά ελέγχω και στις οικοδομικές και περιβαλλοντικές άδειες. Και για τον σκοπό αυτό είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τα θέματα χωροταξίας. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. ευρώ, τα 45 είναι από το υπουργείο Ανάπτυξης και το πρόγραμμά του στο RRF. Χρηματοδοτούμε με 33 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη του εμβληματικού Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “ThessINTEC” στη Θεσσαλονίκη και με 13,2 εκατ. ευρώ τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να πραγματοποιήσει επενδύσεις για την ενίσχυση των ενεργειακών υποσταθμών και την αποθήκευση ενέργειας σε εννέα πάρκα. Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε αυτό το πρόγραμμα με άλλα 20 εκατ. ευρώ”, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των υποδομών της χώρας ο υπουργός Ανάπτυξης στάθηκε επίσης στο πρόγραμμα έργων logistics που έχουν ξεκινήσει με στόχο, όπως είπε, την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
«Έχοντας ως στόχο την δημιουργία Βιώσιμων Εμπορευματικών Κέντρων και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Logistics, σχεδιάζουμε και προχωράμε στη δημιουργία δύο νέων logistics centers, ένα στην Αθήνα στο Θριάσιο και ένα στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, με σκοπό τη μετεγκατάσταση σε αυτά μεγάλου αριθμού εταιρειών μεταφοράς που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση κεντρικών οδικών αρτηριών και τη βελτίωση της κίνησης στις δύο πόλεις. Είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ προϋπολογισμού 150 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, εξετάζονται άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπως οι χώροι των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πάτρα, Κόρινθο, Ηγουμενίτσα αλλά και οι Σέρρες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
«Είμαστε επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων υποδομής, που σχετίζονται εμμέσως ή ευθέως με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65 και την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων στη Βόρειο Ελλάδα. Μικρού κόστους παρεμβάσεις σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να επιφέρουν καθοριστικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα έργα σύνδεσης των βιομηχανικών περιοχών με το σιδηροδρομικό δίκτυο και το κατάλληλο οδικό δίκτυο», υπογράμμισε.
Κυβερνητική Επιτροπή για τη Βιομηχανία
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινά η λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Βιομηχανία με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων, η οποία και θα αναλάβει σε άμεση εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για τη Βιομηχανία. «Επικεντρωνόμαστε σε κρίσιμους τομείς, όπως ο καθετοποιημένος μεταποιητικός αγροδιατροφικός τομέας -ο οποίος ενισχύεται με το πακέτο 600 εκατ. που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ- η φαρμακοβιομηχανία και βιοτεχνολογία αιχμής, η παραγωγή εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή εξοικονόμηση, η κυκλική οικονομία, η ναυπηγοεπισκευή που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, οι εφαρμογές λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η αμυντική βιομηχανία και ρομποτική, και οι μονάδες έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων”, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Εσπευσε ωστόσο να προλάβει και τα ‘πυρά’ των φορέων του τουρισμού τονίζοντας ότι θα οριστηκοποιηθούν οι δύο κύκλοι του καθεστώτος των τουριστικών επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου που «έτρεξαν».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση, ποσοτική και ποιοτική, του τουρισμού μας. Άλλωστε, στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου -του 2022- εντάσσονται επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό που χρηματοδοτούνται με 300 εκατ. ευρώ, με εγγυημένη χρηματοδοτική ροή. Τα αποτελέσματά τους θα εκδοθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες», ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθυμίζοντας μάλιστα πως «περίπου το 50% των επιδοτήσεων για επενδυτικά σχέδια προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων κατευθύνονται στον τουρισμό».
Ο ρόλος των Περιφερειών
Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε αρκετές φορές την πρόβλεψη υποστήριξης των επενδύσεων που θα γίνονται στις παραμεθόριες περιοχές τόσο για λόγους εθνικούς όσο και για λόγους ισόρροπης ανάπτυξης. «Κάθε περιφέρεια πρέπει να έχει το δικό της σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, γιατί προφανώς διαφέρουν οι ανάγκες, αλλά και το είδος των δυνατοτήτων στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, σε όλο το Αιγαίο και στα Ιόνια νησιά, από τη Θεσσαλία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία μας», τόνισε προαναγγέλοντας κατά τόπους παρεμβάσεις. «Θα νομοθετήσουμε για όλες τις αναγκαίες αλλαγές και θα συνδράμουμε στα περιφερειακά σχέδια για την παραγωγική ανασυγκρότηση σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε μεταξύ άλλων.