Μηνυτήρια αναφορά Κώστα Μαρκόπουλου για τις Καταστροφές στη Β. Εύβοια

Μηνυτήρια αναφορά Κώστα Μαρκόπουλου για τις Καταστροφές στη Β. Εύβοια

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ-ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Σήμερα το πρωί ο Κώστας Μαρκόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας με την οποία ζητάει διερεύνηση ευθυνών για τις χθεσινές καταστροφές στην Β. Εύβοια. Αναφέρει τις καταστροφές που έγιναν, τα έργα που δεν έγιναν, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, αλλά δεν προστάτευσαν κανέναν. Ζητάει διερεύνηση όλων των έργων που είχαν εξαγγελθεί ή δημοπρατηθεί εδώ και 2 χρόνια, γιατί δεν έγιναν ή αν έγιναν σε πιο ποσοστό και πόσο αποτελεσματικά ήταν.

Ο ίδιος δε δήλωσε: 

«Οργή και αγανάκτηση υπάρχει στους πολίτες στην Β. Εύβοια, διότι οι πρόσφατες καταστροφές ανέδειξαν τρανή ανεπάρκεια αλλά και αδιαφορία. Είναι ώρα της δικαιοσύνης. Το Δημόσιο χρήμα είναι ιερό, όπως και οι περιουσίες των ανθρώπων. Η ευθύνη δεν ξεπλένεται με μία συζήτηση σε Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ήρθε η ώρα απόδοσης ευθυνών. Το πάρτυ τελείωσε…»

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χαλκίδας

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ του Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου του Αθανασίου, Ιατρού Υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κατοίκου Αθηνών, Οδός Βενιζέλου 40, Χαλκίδα.

Προς διερεύνηση της τυχόν τελέσεως ποινικών αδικημάτων 

Κατά

Παντός υπευθύνου, φυσικού η ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για τα αδικήματα της έκθεσης, της υποβάθμισης περιβάλλοντος, της καταστροφής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας καθώς και κάθε άλλου αποδεδειγμένα διαπραχθέντος αδικήματος.   

………………………………………………………………………………………………………………

Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελέα,

Στην πρόσφατη, απολύτως αναμενόμενη για την εποχή και φυσιολογική κατά την ένταση και τη διάρκεια της κακοκαιρία-βροχή της 26 Σεπτεμβρίου 2023, στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, προκλήθηκε μεγάλη πλημμύρα, αποκλείστηκε η Λίμνη από όλες τις εισόδους με κατολισθήσεις στα Ήλια, στο Δερβένι και τον δρόμο Ιστιαία Βουτά.

Το κανάλι Μετοχίου ημιτελώς καθαρισμένο έφραξε από φερτές ύλες και πλημμύρισε το Μετόχι. Ο ποταμός Γερανιάς χωρίς καμία παρέμβαση παρά δεσμεύσεις και προγραμματισμένα έργα, πλημμύρισε όλες τις Ροβιές. Το ρέμα των Ροβιών ημιτελώς καθαρισμένο έφραξε από κορμούς δέντρων που δεν είχαν μετακινηθεί, πλημμύρισε, έστειλε το νερό μέσα στο χωριό με αποτέλεσμα να καταστραφούν δρόμοι, η πλατεία και θεμέλια σπιτιών.

Πριν από 1,5 χρόνο είχε συμβασιοποιηθεί έργο 15 εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα προστασίας σε Ροβιές (7,5 εκατομμύρια) και παραλία Αγίας Άννας (7,5 εκατομμύρια). Παρά το επείγον του χαρακτήρος του έργου και παρά τις απειλές της κλιματικής αλλαγής και της πλημμύρας κάτω από έναν ορεινό όγκο καμένο από την πρόσφατη πυρκαγιά, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σπιθαμή έργου. Είναι προφανές ότι η ευθύνη της Περιφέρειας και του αντίστοιχου Δήμου είναι τεράστια. 

Κατά την Νομοθεσία επιβάλλεται να λαμβάνονται κάθε χρόνο μέτρα πολιτικής προστασίας, να γίνεται συντονισμός των αρμοδίων φορέων και να εκπονείται σχέδιο δράσης που αφορά στην κάθε περιοχή, ώστε να προλαμβάνονται οι καταστροφές.

Δυστυχώς αν και το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει και καθορίζει τον τρόπο με το οποίο μπορεί να αποτραπεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο από συντεταγμένα νομικά πρόσωπα όπως είναι οι Δήμοι και η Περιφέρειες, εντούτοις , τόσον ο Δήμος Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας όσον και η Περιφέρεια Στερεάς, δεν έλαβαν στο στάδιο της πρόληψης τα μέτρα εκείνα τα οποία προβλέπονται από τον Νόμο προκειμένου να αποφευχθεί η τουλάχιστον να περιοριστεί στο ελάχιστο η τεράστια καταστροφή από την άνω αναφερόμενη πλημμύρα, από την οποία, κινδύνευσε η ζωή ανθρώπων, καταστράφηκαν Δημόσιες και Αστικές Δομές, ακίνητη περιουσία και καλλιέργειες και προκλήθηκαν σημαντικές βλάβες σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα

Ζητώ στα πλαίσια της ποινικής διερεύνησης των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος (άρθρ. 259 Π.Κ.) τηςπλημμύρας(άρθρ. 268Π.Κ.), της έκθεσης (άρθρ. 306 Π.Κ.) της πρόκλησης σωματικών βλαβών (άρθρ. 308 επ. Π.Κ.), του άρθρου 15 ΠΚ και όσων άλλων προκύψουν σε πλημμεληματική ή κακουργηματική μορφή, να διερευνηθούν καταρχάς τα κάτωθι:

α) Ποιος ήταν ο σχεδιασμός πολιτικής προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας.

Ποιες αποφάσεις είχαν ληφθεί, ποιοι και πότε τις έλαβαν και ποιοι τις υλοποίησαν αν τις υλοποίησαν;

β) Ποιοι φορείς ζήτησαν, έλαβαν και πώς αξιοποίησαν τους πόρους που τους διετέθησαν για να υλοποιήσουν την πολιτική προστασία

γ) Σε ποιες ακριβώς περιοχές του Δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας εκτελέσθηκαν έργα πολιτικής προστασίας, ποιοι εργάσθηκαν εκεί, δυνάμει ποιων συμβάσεων και να επιδειχθούν τα οικεία παραστατικά (τιμολόγια παροχής υπηρεσιών  κ.λπ.) για τη δικαιολόγηση των αμοιβών τους, καθώς επίσης να:\’| προσκομισθούν τα πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής των έργων αυτών VJ από τις αρμόδιες Επιτροπές του κάθε Δήμου η άλλου φορέα

δ) Εάν τα κονδύλια που είχαν διατεθεί για την πολιτική προστασία διετέθησαν ακριβώς για αυτήν ή για άλλους σκοπούς (π.χ. διορισμοί εποχιακών υπαλλήλων, απασχολούμενων σε άλλους τομείς, κ.α.).

ε) Εάν η Πολιτική Προστασία διέθετε το προσωπικό που είχε νόμιμα ενταχθεί σε αυτή, ή εάν όλοι η μέρος των υπαλλήλων της απασχολούντο σε άλλους τομείς (π.χ. γραμματειακή εργασία, οδηγοί καθαριότητος, κτλ.).

στ) Με ευθύνη ποιου δεν καθαρίστηκαν τα δύο προαναφερόμενα ρέματα και για ποιο λόγο ο Δήμαρχος και Περιφερειάρχης δεν εφάρμοσαν τους νόμους για τον καθαρισμό τους

η) Να διερευνηθεί διαθέτει αν ο Δήμος διαθέτει επικαιροποιημένο ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ και γιατί δεν έχει διατυπώσει εισήγηση στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας για το σχεδίασμά πολιτικής προστασίας του Δήμου ενώ υποχρεούται εκ του Νόμου ;

Επειδή, με βάση το άρθρο 28 παρ. 7 του Ν. 1650/1986 «στις περιπτώσεις των εγκλημάτων του κεφαλαίου αυτού ως πολιτικώς ενάγων, μπορεί να παρίσταται και κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα εάν έχει υποστεί το ίδιο περιουσιακή ζημία προς υποστήριξη της κατηγορίας».

Επειδή, τόσον από τον Δήμο Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας, όσο και από την Περιφέρεια Στερεάς σύμφωνα με τα άνω τελέστηκαν εγκλήματα δια παραλήψεως και τιμωρούνται κατά το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο «Όπου ο νόμος για την ύπαρξη αξιόποινης πράξης απαιτεί να έχει επέλθει ορισμένο αποτέλεσμα, η μη αποτροπή του τιμωρείται όπως η πρόκλησή του με ενέργεια, αν ο υπαίτιος της παράλειψης είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος».

Επειδή, η παρούσα μηνυτήρια αναφορά μου και όσα σ’ αυτή αναφέρονται είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής.

Ζητώ

Να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα εγκλήματα που ανέφερα αναλυτικά παραπάνω και Δηλώνω ότι παρίσταμαι ως πολιτικώς ενάγων κατά παντός υπευθύνου προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Να μου χορηγηθεί επικυρωμένο αντίγραφο της παρούσης, αφού γίνει πράξη εγχειρίσεως, για κάθε νόμιμη χρήση.

Χαλκίδα 27/9/2023

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content