Market Pass: Στην τελική ευθεία για τις αιτήσεις

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης για το εν λόγω μέτρο και οι πολίτες να μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα έως το τέλος Αυγούστου αντί Ιούλιου, όπως ανέφερε η αρχική απόφαση.

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Market Pass.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης για το εν λόγω μέτρο και οι πολίτες να μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα έως το τέλος Αυγούστου αντί Ιούλιου, όπως ανέφερε η αρχική απόφαση.

Πάντως οι αιτήσεις θα διαρκέσουν για περίπου ένα μήνα, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στις 15 Μαρτίου, ενώ οι πληρωμές για όσους επιλέξουν την άϋλη ψηφιακή κάρτα πρόκειται να λάβουν τα χρήματα μέχρι τις 3 Μαρτίου, ενώ από εκεί και πέρα το ποσό θα πιστώνεται στην ψηφιακή κάρτα κάθε μήνα μέχρι την λήξη του εξαμήνου.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που θα επιλέξουν την καταβολή των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό, εκεί θα έχουμε προπληρωμή του επιδόματος, δηλαδή, αρχικά θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους το ποσό που αντιστοιχεί στους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και σε δεύτερη φάση θα προπληρωθεί, με καταληκτική ημερομηνία την 3η Μαΐου και το τρίμηνο Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος.

Τα ποσά ανέρχονται έως τα 220 ευρώ, με την επιδότηση στο 10% της αγοράς για ένα μονομελές νοικοκυριό, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος υπάρχει αύξηση κατά 100 ευρώ μέχρι αγορές 1.000 ευρώ.

Μαζί με το Market Pass έρχεται και Καλάθι της Σαρακοστής

Την ερχόμενη Τετάρτη πρόκειται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το «καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση θα περιέχει 4 με 5 προϊόντα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα περιέχει ταραμοσαλάτα, χαλβά και τα λαδερά, δηλαδή τρόφιμα που κατά κόρον αγοράζονται κατά την διάρκεια της Σαρακοστής. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε δε πως εφόσον πέτυχε τα Χριστούγεννα το υπουργείο αποφάσισε να το υλοποιήσει και για την Σαρακοστή και θα κρατήσει τις τιμές σταθερές.

«Ας αγοράζουμε από το καλάθι που ούτως ή άλλως κρατάει σταθερές τιμές και μπορεί μία τετραμελής οικογένεια να έχει ένα όφελος 80 ευρώ τον μήνα συν 52 ευρώ που θα πάρει το 85% του πληθυσμού[…] Επομένως έχουμε περίπου 132 ευρώ. Αυτό είναι ένα ανάχωμα. Δεν καλύπτει όλο το κύμα ακρίβειας[…]», είπε χαρακτηρισιτκά.

Ακόμα εξήγησε ότι ο έλεγχος γίνεται σε τιμή μονάδος, δηλαδή ανά λίτρο και ανά κιλό. «Γι’ αυτό λοιπόν και στη σήμανση πλέον στα ταμπελάκια που θα βλέπετε στα σούπερ μάρκετ θα βλέπετε και την τιμή του προϊόντος. Αν ας πούμε έχουμε το γιαούρτι 220 γραμμάρια, θα έχουμε και την αναγωγή σε κιλό ακριβώς για να μπορεί ο καταναλωτής να συγκρίνει κιλό με κιλό».

Πρόσθεσε ότι θα γίνει ανάρτηση της λίστας των προϊόντων και στον e- καταναλωτή ακριβώς για να βλέπουμε τις τιμές των προϊόντων και να επιλέγουμε τα προϊόντα «έτσι ώστε επιλέγοντας τα προϊόντα από το καλάθι δημιουργείται ο ανταγωνισμός και τώρα και τα επώνυμα θέλουν να μπούνε στο καλάθι γιατί ακριβώς έχουν χάσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς».


Market Pass: Πώς κάνετε αίτηση

Είσοδος στην ειδική πλατφόρμα από το vouchers.gov.gr. Με τους κλειδάριθμους taxisnet γίνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Στη συνέχεια:

Ο αιτών δηλώνει την τράπεζα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή συμπληρώνει τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και στον οποίο ζητά να μπει το σχετικό ποσό αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν ή αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αφού υποβληθεί η αίτηση, αυτόματα και ηλεκτρονικά πραγματοποιείται διασταύρωση με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διορθώσεις επιτρέπονται στην αίτηση αλλά με ημερομηνία λήξης.

Ειδικότερα:

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου μπορούν να κάνουν διορθώσεις στην αίτηση τους το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Μαρτίου, μπορούν να κάνουν διορθώσεις έως το πέρας της 15ης Μαρτίου 2023.
Market Pass: Σε ποια καταστήματα χρησιμοποιείται

  • Σούπερ μάρκετ
  • Αρτοποιεία
  • Παντοπωλεία
  • Κρεοπωλεία
  • Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
  • Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Market Pass: Εισοδηματικά κριτήρια

α) Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

β) Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

γ) Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

δ) Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Εξαιρούνται:

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.
Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.
Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Market Pass: Τα ποσά

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Αυτό σημαίνει πως ένα μονομελές νοικοκυριό με μηνιαίες αγορές 220 ευρώ, θα λάβει μηναία ενίσχυση ύψους 22 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα και μηνιαίες αγορές 520 ευρώ, θα λάβει 52 ευρώ μηναία ενίσχυση σε χρεωστική κάρτα για τα ψώνια του, αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Παραδείγματα:

Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content