Λαμία: Επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των νεκρών στρατιωτικών και αστυνομικών(φωτο)

Πολλαπλές επιμνημόσυνες δεήσεις για το Ψυχοσάββατο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Αρχικά τέλεσε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο αργά χθες το βράδυ στην Ιερά Αγρυπνία που ετέλεσε στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό της Παναγίας Ξηριώτισσας, στο μεγάλο Δημοτικό Κοιμητήριο της πόλεως Λαμίας, ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος πριν τελέσει, “εν τω μέσω της νυκτός”, νεκρώσιμο τρισάγιο στον μακαριστό προκάτοχό του κυρό Δαμασκηνό, μεταξύ των άλλων ανέφερε:

«Η Αγία μας Εκκλησία ξεκινά το Τριώδιο με τον τρόπο με τον οποίο και το τελειώνει, διότι με τους κεκοιμημένους ξεκινά το πρώτο Σάββατο και στους κεκοιμημένους αφιερώνεται το τελευταίο Σάββατο του Τριωδίου, που είναι το Μέγα Σάββατο, το Σάββατο της Αναστάσεως, διότι ακριβώς η προοπτική του Τριωδίου, η προοπτική της Αγίας Τεσσαρακοστής είναι η Ανάσταση, η Ανάσταση ζώντων τε και κεκοιμημένων, η κοινή Ανάσταση όλων μας και ακριβώς από αυτή την αφετηρία μας φέρνει μπροστά μας όλους τους κεκοιμημένους, μας φέρνει μπροστά μας τη Βασιλεία του Θεού, φέρνει τα έσχατα μέσα στην ιστορία, για να μας δείξει που θέλει να μας οδηγήσει. Απόψε ουσιαστικά είναι η πρώτη Ανάσταση, απόψε βεβαιώνουμε με την προσευχή μας ότι πιστεύουμε στην Ανάσταση, διότι αν δεν πιστεύαμε, δεν θα είχε νόημα να προσευχηθούμε, δεν θα είχε κανένα νόημα να τελούμε μνημόσυνο, δεν θα είχε κανένα νόημα να προσφέρουμε κόλλυβα, δεν θα είχε κανένα νόημα να έχουμε μνήματα, δεν θα είχε κανένα νόημα να έχουμε αναπτύξει έναν τεράστιο πολιτισμό, πραγματικό πολιτισμό πίστης και αγάπης γύρω από την μνήμη των κεκοιμημένων. Όλα όμως αποκτούν νόημα υπό το φως της Αναστάσεως. Και σήμερα μέσα από το Ψυχοσάββατο ξεκινάει αυτό το ταξίδι, αυτή η διαδρομή για να αναγγείλουμε το «Χριστός Ανέστη» τη νύχτα της Αναστάσεως και τοις «εν Άδη» και οι «εν Άδη» να μας απαντήσουν το «Αληθώς Ανέστη. Το Ψυχοσάββατο μας δείχνει την Ανάσταση».

Ο κ. Συμεών τέλεσε επίσης τέλεσε Αρχιερατικό Μνημόσυνο Ψυχοσαββάτου  στον Ιερό Ναό Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά Πολιούχου Λαμίας, καθώς και ειδικά Αρχιερατικά Μνημόσυνα υπέρ των κεκοιμημένων Αξιωματικών και Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας,

υπέρ των κεκοιμημένων Αξιωματικών και Οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Ξηριωτίσσης

και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Φθιωτών Πεσόντων στην νήσο Κύπρο το 1974.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content