Κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ καλεί τους επιχειρηματίες να προετοιμαστούν για «σενάριο πολέμου»

Κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προέτρεψε τη Δευτέρα τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για ένα σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής τους, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτες σε εκβιασμούς από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

«Εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες και τα αγαθά μπορούν να παραδίδονται ό,τι κι αν συμβεί, τότε αυτό αποτελεί βασικό μέρος της αποτροπής μας», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο ολλανδός ναύαρχος, Ρομπ Μπάουερ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης European Policy Centre, περιέγραψε ότι η αποτροπή υπερβαίνει κατά πολύ τις στρατιωτικές δυνατότητες και μόνο, καθώς όλα τα διαθέσιμα μέσα θα μπορούσαν και θα χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο.

«Το βλέπουμε αυτό με τον αυξανόμενο αριθμό πράξεων δολιοφθοράς, και η Ευρώπη το είδε αυτό με τον ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε ο Μπάουερ: «Νομίζαμε ότι είχαμε μια συμφωνία με την Gazprom, αλλά στην πραγματικότητα είχαμε μια συμφωνία με τον κ. Πούτιν. Και το ίδιο ισχύει και για τις υποδομές και τα αγαθά που ανήκουν στην Κίνα. Στην πραγματικότητα έχουμε μια συμφωνία με τον (κινέζο πρόεδρο) Σι.

Ο Μπάουερ αναφέρθηκε στην εξάρτηση της Δύσης από τις προμήθειες της Κίνας, με το 60% του συνόλου των σπάνιων γαιών να παράγεται και το 90% να επεξεργάζεται εκεί. Όπως είπε, χημικά συστατικά για ηρεμιστικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και φάρμακα για χαμηλή αρτηριακή πίεση προέρχονται επίσης από την Κίνα.

«Είμαστε αφελείς αν πιστεύουμε ότι η Κίνα δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή τη δύναμη. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και την Αμερική πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι εμπορικές αποφάσεις που λαμβάνουν έχουν στρατηγικές συνέπειες για την ασφάλεια του έθνους τους», τόνισε ο Μπάουερ.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής τους. Διότι, ενώ μπορεί ο στρατός να κερδίζει τις μάχες, οι οικονομίες είναι αυτές που κερδίζουν τους πολέμους».

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content