Ο Γιώργος Κιούσης, διευθυντής του γηροκομείου OXEK ΘΗΒΑΣ, με καταγωγή από το Κονίστρες Ευβοίας, έκανε μία συγκινητική αναδρομή στον χρόνο, τιμώντας την 28η Οκτωβρίου με έναν πρωτότυπο και βαθιά συμβολικό τρόπο. Ανέβασε δύο φωτογραφίες που χωρίζονται από 83 χρόνια, και που τραβήχτηκαν στο ίδιο σημείο, μεταφέροντάς μας από τη σκληρή περίοδο του πολέμου του 1941 στο σήμερα του 2024.
Η πρώτη φωτογραφία είναι από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γερμανικές δυνάμεις είχαν μόλις εισβάλει στην Ελλάδα, και η χώρα ζούσε τις φρικτές στιγμές της κατοχής. Στην εικόνα εκείνης της περιόδου, συναντούμε γυναίκες και παιδιά με τρομαγμένα πρόσωπα, σφιγμένα χέρια, και μάτια γεμάτα αγωνία και φόβο. Είναι σκηνές που απεικονίζουν την ωμή πραγματικότητα του πολέμου, στιγμές όπου η ειρήνη φαντάζει άπιαστη, και ο φόβος κυριαρχεί σε κάθε βλέμμα.
Στην νέα φωτογραφία, τραβηγμένη στο ίδιο σημείο το 2024, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Ο κ.Κιούσης φωτογράφισε τους δύο γιούς του , τα παιδιά του, τα γεμάτα ζωή νεαρά παιδιά, σε μία όμορφη και ήρεμη γειτονιά. Η σκηνή πλημμυρίζει από χαμόγελα και ζωντάνια, και η απεικόνιση της ειρηνικής καθημερινότητας αποτελεί έναν ύμνο στη ζωή και στην ασφάλεια που τόσο συχνά θεωρούμε δεδομένα.
Η έμπνευση του κυρίου Κιούση να αντιπαραβάλει αυτές τις δύο εικόνες αποδίδει με μοναδικό τρόπο το μήνυμα της ειρήνης, της ελπίδας, και της ελευθερίας, αναδεικνύοντας το σημαντικότερο μήνυμα της ημέρας: την αξία της ειρηνικής ζωής. Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, υπενθυμίζει στους κατοίκους της περιοχής, και σε όλους εμάς, ότι η ειρήνη δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι ένας θησαυρός που οι προηγούμενες γενιές κατέκτησαν με θυσίες και που οι σύγχρονες γενιές έχουν ευθύνη να διαφυλάξουν.
Μέσα από την συμβολική αυτή αναπαράσταση, η πράξη του Γιώργου Κιούση μας θυμίζει πόσο μακριά έχει φτάσει η ανθρωπότητα, και ταυτόχρονα μας καλεί να αναλογιστούμε το μέλλον που θέλουμε για τα παιδιά μας, σε έναν κόσμο ελεύθερο από την απειλή του πολέμου.
Στον Γιώργο Κιούση αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του, που μας υπενθυμίζει, με συγκίνηση και σεβασμό στην ιστορία, το πολυτιμότερο όλων: την ειρήνη.