Κατάθεση ψυχής για τον Προσφυγικό Συνοικισμό Θήβας από τον Σβίγγο Βασίλη

Με μια ακόμη τοποθέτηση του, ο Θηβαίος φοροτεχνικός Σβίγγος Βασίλης, επιβεβαιώνει περίτρανα ότι απαιτείται συνέπεια και γνώση για να προχωρήσουμε μπροστά. Συγκεκριμένα έγραψε τα εξής:

“Eίναι πραγματικά λυπηρό και οδυνηρό να βλέπεις τον τόπο που αγαπάς να ΡΗΜΑΖΕΙ. Eίναι πραγματικά λυπηρό και οδυνηρό να βλέπεις τον τόπο που αγαπάς να ΡΗΜΑΖΕΙ.

Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία που έχει επιδείξει η απελθούσα Δημοτική Αρχή στην γειτονιά του Προσφυγικού Συνοικισμού, έχει πλέον αρχίσει να φέρνει ολέθρια αποτελέσματα για τους κατοίκους. Για όλους εμάς που σε αυτή την γειτονιά έχουμε ζήσει στιγμές όμορφες, γεμάτες από αγάπη και υπερηφάνεια για τους προγόνους μας, που έχουμε παίξει και έχουμε περπατήσει σε κάθε στενό και σε κάθε σοκάκι στην παιδική μας ηλικία, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι γροθιά στο στομάχι.

Ακούσαμε πολλά, αλλά δυστυχώς η Δημοτική Αρχή υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων και κυριολεκτικά ήταν ΑΠΟΥΣΑ.

Το «πολεοδομικό» σύνολο του Προσφυγικού Συνοικισμού συνεχίζει να είναι σε γενική αταξία παρά τη μεγάλη προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που βελτίωσε πολύ την εικόνα της περιοχής. Η πολυδιάσπαση της ιδιοκτησίας δεν συνηγορεί στη συντήρηση και βελτίωση των παλαιών προσφυγικών κατοικιών και οδηγεί στην εγκατάλειψη τους και την εύκολη λύση της ενοικίασης σε νέους μετανάστες με αποτέλεσμα τη θόλωση της μικρασιατικής μνήμης και επιπρόσθετες κοινωνικές επιπτώσεις στην πόλη.

Η χρήση του εργαλείου της μεταφοράς συντελεστή δόμησης αποδείχθηκε δυσχερής και αναποτελεσματική. Για να δρομολογηθεί η λύση του προβλήματος ο συνδυασμός μας ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ με το πρόγραμμά του βάζει ως προτεραιότητα την ένταση του στόχου, που είχε τεθεί στο παρελθόν, για την απόκτηση στον Προσφυγικό Συνοικισμό περισσότερων ιδιοκτησιών-προσφυγικών κατοικιών ή και οικοπέδων από το Δήμο σε συνδυασμό με την εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης αναμόρφωσης και στοχευμένες οδηγίες του ΓΠΣ για ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, για ΟΤ με κτίρια πολιτισμού, καταστημάτων, κατοικιών και άλλων δραστηριοτήτων με νέους όρους και περιορισμούς δόμησης όπου και τα νέα, που μπορεί να ανεγερθούν, να εμπεριέχουν στοιχεία της μορφολογίας των προσφυγικών κατοικιών.

Προς το σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν και επιχειρηματικοί πολεοδομικοί μηχανισμοί για την αναμόρφωση με τη συμμετοχή του Δήμου.

Επιπλέον θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα διατήρησης και βελτίωσης των καλοστεκούμενων υπαρχόντων κτιρίων, ώστε να μεταδοθούν στους νεότερους οι μνήμες της Μικρασιατικής προσφυγικής ζωής.

Αποτελεί ευθύνη υποχρέωση όλων μας να τιμήσουμε τις ρίζες μας και να συμβάλουμε στην αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Το οφείλουμε στους προγόνους μας!!!

ΑΣ το προσπαθήσουμε !!!

#Συνεργασία_για_την_Ανάπτυξη

#Αλέκος_Στάικος

#Βασίλης_Σβίγγος

#Η_αλλαγή_είναι_εδώ

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content