Καταστροφή καλλιεργειών στον Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας

Ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την έκταση των ζημιών που διαπιστώνεται σε καλλιέργειες 10.000 περίπου στρεμμάτων, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, της λειψυδρίας και της ξηρασίας που επικρατεί τους τελευταίους μήνες.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως  πέριξ του Κηφισού ποταμού, αλλά και στο σύμφωνο Μαυρομματίου που τροφοδοτείται από την εσωτερική διώρυγα.

Η ζημιά που προμηνύεται στην παραγωγή λόγω της έλλειψης νερού, το οποίο δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση της άρδευσης για την ανάπτυξη των καλλιεργειών,  θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες δημότες  μας  και στην τοπική οικονομία της περιοχής μας.

Η Δημοτική Αρχή, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, απευθύνεται στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στους φορείς διαχείρισης της Κωπαΐδας, προκειμένου να υπάρξει  μέριμνα για την καταγραφή των ζημιών και τη δρομολόγηση αποζημιώσεων σε πληγέντες αγρότες.

Παράλληλα, καλούμε τους αρμόδιους φορείς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και τη διασφάλιση της επάρκειας υδάτινων πόρων για την άρδευση των καλλιεργειών, τον άμεσο προγραμματισμό αρδευτικών έργων στο Κωπαϊδικό πεδίο για μην χαθούν και οι επόμενες καλλιεργητικές περίοδοι. Η κλιματική αλλαγή επιτάσσει την άμεση προσαρμογή των πρακτικών μας και την υιοθέτηση βιώσιμων λύσεων για την προστασία της αγροτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να υποστηρίζει τους αγρότες με κάθε δυνατό τρόπο.

Οι αρδευτικές μας γεωτρήσεις, πέραν αυτών που τροφοδοτούν τα συλλογικά δίκτυα άρδευσης, έχουν τεθεί στην διάθεση των αγροτών μας, με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,  κυρίως (περιφέρεια-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συναρμόδια Υπουργεία), αλλά  και  τους ίδιους τους αγρότες, να συνεργαστούν, για την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, να επιδείξουν αίσθημα αλληλεγγύης και κατανόησης στην διάρκεια της δύσκολης αρδευτικής περιόδου που διανύουμε, λόγω της σοβαρότατης έλλειψης νερού                                      

Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

    Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων             

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content