Καταστροφές στις καλλιέργειες από το χαλάζι – «Σάρωσε» Κοζάνη, Γρεβενά, Καρδίτσα και Βόρεια Φθιώτιδα η κακοκαιρία

«Σαρώνει» τη Βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία εξπρές που ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές με χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες και αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου (21/6).

Ειδικότερα, ζημιές προκλήθηκαν στον Παλαμά Καρδίτσας από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τα καθοδικά ρεύματα που είχαν ως αποτέλεσμα οι άνεμοι τοπικά να φτάσουν μέχρι και τα εννέα μποφόρ.

Το φαινόμενο χτύπησε τα χωριά του Δήμου Δομοκού που είχαν πληγεί από τον Ντάνιελ μετά τις 16:00 “σαρώνοντας” για άλλη μια φορά καλλιέργειες στην περιοχή. Επιπλέον ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα.

Οι περιοχές που έχουν σημειωθεί καταστροφές είναι τα χωριά, Θαυμακό, Σοφιάδα, Νέο Μοναστήρι, Βαρδαλή, Αγραπιδιά και Πουρνάρι. Οι καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί στο μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν βαμβάκι και σε μικρότερο βιομηχανική ντομάτα, αραβόσιτο και καρπούζι.

Χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν σε Κοζάνη, Γρεβενά και Ορεστιάδα, οι οποίες σκέπασαν σιτηρά και κηπευτικά με τους αγρότες να ανησυχούν για τις σοδειές τους.

Αντίστοιχες καταστροφές στις καλλιέργειες καταγράφηκαν και στην Ελασσόνα από το χαλάζι σε μέγεθος φουντουκιού που έπεσε.

Παράλληλα, οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δένδρα στη Λάρισα, με τις κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική να ανέρχονται σε δεκάδες.

Η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι που σύμφωνα με την ΕΡΤ έπεφτε για αρκετή ώρα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά καταστήματα στο κέντρο του Τσοτυλίου Κοζάνης, καθώς τα ορμητικά νερά και τα φερτά υλικά σκέπασαν τα φρεάτια.

Παράλληλα, ο Δομοκός επλήγη επίσης από το μπουρίνι που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι της Παρασκευής και έπληξε περιοχές κυρίως της Θεσσαλιώτιδας και της Ξυνιάδας.

Η σφοδρότητα της βροχής πλησίασε τα 200 mm/h πλημμυρίζοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Ταυτόχρονα, χαλαζοπτώσεις καταγράφηκαν στις περιοχές Νέο Μοναστήρι, Σοφιάδα, Θαυμακό, Αγραπιδιά, Βαρδαλή, Πετρομάγουλα.

Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής αλλά και των υπηρεσιών των δήμων για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

© 2023 – E-Sterea.gr

Click to Hide Advanced Floating Content
e-sterea.gr