Καμπανάκι για την κλιματική κρίση: Εφιαλτική πρόβλεψη! Η Αθήνα θα μοιάζει με τη Λιβύη

Καύσωνας προ των πυλών στη χώρα με το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς από την Τετάρτη. Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για την κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα που πλήττουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη

Με τον καύσωνα να είναι προ των πυλών στην Ελλάδα και να αναμένεται από την Τετάρτη 12 Ιουλίου μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, οι φόβοι για το τι μπορεί να επιφέρει η κλιματική κρίση και μέχρι που θα μπορέσουν να φτάσουν οι θερμοκρασίες, τρομάζει.

Η αγωνία για το περιβάλλον κορυφώνεται με τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν οι ανθρώπινες ενέργειες στο περιβάλλον τα επόμενα χρόνια.

Η Κωνσταντίνα Σκαναβή Καθηγήτρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αγωγής και επικοινωνίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μίλησε για τις κλιματικές αλλαγές στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN, «Τώρα Μαζί».

Σύμφωνα με την ειδικό ο πλανήτης κατά διαστήματα έχει υποστεί αλλαγές στη θερμοκρασία. Από την άλλη δεν μπορεί να παραβλέψει τον τρόπο σκέψης πολλών ανθρώπων ότι δεν πρόκειται για μια κλιματική κρίση αλλά για μια «φούσκα» θεωριών που έχουν ως στόχο την οικονομική εκμετάλλευση σε σχέση με το περιβάλλον. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Ιούνιος δεν ήταν ο κλασσικός που έχουμε συνηθίσει αφού πλέον μέσα σε μια ημέρα μπορούμε να βιώσουμε τις τέσσερις εποχές.

«Πρέπει να εστιάσουμε στην ευθύνη του καθενός για το τι να κάνουμε στην καθημερινότητά μας», τόνισε η κ. Σκαναβή δίνοντας βαρύτητα στην ευαισθητοποίηση για το πώς πρέπει να συμβιώνουμε με τον πλανήτη και να είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε σε αρμονία με το περιβάλλον. Η Ελλάδα σύμφωνα με την ειδικό δεν ευαισθητοποιείται από την ομορφιά του τοπίου αλλά μόνο αν δει την καταστροφή με τα μάτια της.

Εφιαλτική πρόβλεψη για το μέλλον: Η Αθήνα θα μοιάζει με τη Λιβύη

Ο καθηγητής Μ. Πετράκης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Οι Δεκατιανοί» εξέτασε την αύξηση της θερμοκρασίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πλέον υπάρχουν πλημμύρες, ξηρασία και ερημοποίηση με τα συγκεκριμένα φαινόμενα να μην είναι πλέον έως σήμερα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ακραία αυτά φαινόμενα θα έχουν πλέον διάρκεια η οποία κάθε φορά θα αυξάνεται σταδιακά. Έτσι σε 4 με 5 χρόνια θα εμφανίζονται φαινόμενα με αύξηση της θερμοκρασίας που θα κρατούν μέρες, ώσπου να έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία η Αθήνα θα μοιάζει σαν τη Λιβύη.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Ιουλίου

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Κυριακή 9 Ιουλίου για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Για αύριο Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Λασιθίου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Ρεθύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr:Έρχεται καύσωνας με διάρκεια και ένταση – Πότε το θερμόμετρο θα δείξει πάνω από 40 βαθμούς

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr τόνισε ότι η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου ωστόσο θα σημειωθούν καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα η θερμοκρασία υποχωρεί ελάχιστα και στην Αττική θα φτάσει τους 35-36 βαθμούς Κελσίου. Από την Τρίτη θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία, περίπου σαν σήμερα, αγγίζοντας τους 38 βαθμούς», είπε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος προειδοποιεί ότι από την Τετάρτη θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα.

«Για πολλές ημέρες θα έχουμε καύσωνα. Άγνωστο πότε θα τελειώσει, μπορεί να κρατήσει και 10 ημέρες που θα είμαστε πάνω από 38 βαθμούς, κάποια στιγμή θα φτάσει και πολύ πιθανόν να ξεπεράσει και τους 40. Καύσωνας με διάρκεια και ένταση. Σημαντικός καύσωνας, δεν είναι συνηθισμένη αυτή η διάρκεια με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Αρχίζει την Τετάρτη και μπορεί να κρατήσει μέχρι τις 22 Ιουλίου. Τώρα θα θυμηθούμε τι πάει να πει καύσωνας», σημείωσε ο μετεωρολόγος στο Newsbomb.gr

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε στο τέλος ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει ανάλογα επεισόδια καύσωνα με τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι και τους φορείς να ξέρουν πώς να αντιδράσουν σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Γρίφος» το τι θα συμβεί με τον καύσωνα των επόμενων ημερών

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρεται αναλυτικά στα μετεωρολογικά δεδομένα και στα μέχρι τώρα συμπεράσματα που προκύπτουν για το επερχόμενο κύμα καύσωνα.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content