Ιράν σε Ισραήλ: «Ξεπεράσατε τις κόκκινες γραμμές ‑ Θα αναλάβουν κι άλλοι δράση»

Ο Ιρανός πρόεδρος Έμπραχιμ Ραΐσι στράφηκε ξανά κατά του Ισραήλ, δηλώνοντας πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν «τραβήξει πολύ μακριά» και απέιλησε ότι θα φέρουν και άλλα μέρη στη σύγκρoυση. Ο Ραϊσί είπε ότι το Ισραήλ πέρασε “τις κόκκινες γραμμές” εντείνοντας την επiθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο “θα μπορούσε” να οδηγήσει άλλες πλευρές “να περάσουν στη δράση”.

«Τα εγκλήματα της σιωνιστικής οντότητας, από ανθρωπιστική και στρατιωτική άποψη, ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές και μπορεί να αναγκάσουν άπαντες να δράσουν», δήλωσε ο Ραΐσι σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera.

«Η Ουάσιγκτον μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έστειλαν μηνύματα στον Άξονα της Αντίστασης, αλλά έλαβαν ξεκάθαρη απάντηση στο πεδίο της μάχης» πρόσθεσε ο Ραΐσι.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου φονική του επiθεση στο ισραηλινό έδαφος. Σε αντίποινα το Ισραήλ βομβαρδίζει έκτοτε αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και πρόσφατα ενέτεινε τους βομβαρδισμούς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Ραϊσί διευκρίνισε ότι “το Ιράν θεωρεί καθήκον του να υποστηρίξει τον άξονα της αντίστασης”, ο οποίος περιλαμβάνει ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χαμάς ή η Χεζμπoλάχ στον Λίβανο.

“Αλλά”, πρόσθεσε, “οι οργανώσεις της αντίστασης είναι ανεξάρτητες όσον αφορά τις απόψεις τους, τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους”.

Η Ουάσινγκτον επέρριψε στο Ιράν μέρος της ευθύνης για επιθέσεις που είχαν στόχο τις τελευταίες μέρες τον αμερικανικό στρατό στη Συρία και στο Ιράκ και στις οποίες τραυματiστηκαν περίπου είκοσι Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σε “απευθείας μήνυμα” που απηύθυνε στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά οποιασδήποτε νέας επiθεσης αυτών των οργανώσεων.

“Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητές μας”, τις στρατιωτικές, και “γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο αυτές να νικηθούν”, προειδοποίησε ο Ραϊσί στη συνέντευξή του στο δίκτυο του Κατάρ.

Το Ιράν χαιρέτισε “την επιτυχία” της επiθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ταυτοχρόνως ότι δεν είχε ανάμειξη.

Για τον Ραϊσί, “οι χώρες που δεν υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν υπερασπίζονται αυτούς που σκοτώνονται κατά τη θεμιτή υπεράσπιση της χώρας τους και της γης τους”.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, εξήρε την τρομoκρατική επiθεση της Χαμάς, αλλά αρνήθηκε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται “όλο και πιο απελπιστική”, προειδοποίησε ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα για μια “όλο και πιο απελπιστική” κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας τη λύπη του που το Ισραήλ “ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις” εκεί.

“Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο απελπιστική από ώρα σε ώρα. Λυπάμαι που αντί για μια αναγκαία απαραίτητη ανθρωπιστική παύση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις”, σημείωσε ο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content