Booking.com

 

banner 971x375 okmikro

ΔΤ Εκκίνηση προγράμματος HELIOS σε Θήβα και Λιβαδειά-ΒΙΝΤΕΟ

PROGRAMMA ILIOS4

Η Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου, και ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Σπύρος Νικολάου πραγματοποίησαν χθες κοινή εκδήλωση στο Παλιό Δημαρχείο της Θήβας για την εκκίνηση του πιλοτικού προγράμματος “HELIOS – HELlenic IntegratiOn System”, που στοχεύει στην εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών ένταξης προσφύγων και μεταναστών τρίτων χωρών σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτική Πολιτικής, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

PROGRAMMA ILIOS
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μιλτιάδης Κλάπας, ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας κ. Gianluca Rocco, ο υπεύθυνος  επαφής του ΔΟΜ για την ένταξη, κ. Κωνσταντίνος Κουσαξίδης, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστος Δημητρίου, ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν.Βοιωτίας, κ. Μιχάλης Γιαννιός, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θήβας, κ. Αλεξάνδρα Χαραμή  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ κ. Σωτήρης Καρβούνης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΛ, κ. Θανάσης Αλεστάς, εκπρόσωποι του Δικτύου Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες, δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Νικολάου, καλωσόρισε τους εκπροσώπους των φορέων και αναφέρθηκε στην εκκίνηση του πιλοτικού προγράμματος “HELIOS” από τους δυο δήμους (Θηβαίων - Λεβαδέων), που υλοποιούν δυο διαφορετικά προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων.

 

 


Ανέφερε ότι η συνεργασία αφορά την παροχή υπηρεσιών με στόχο την είσοδο συγκεκριμένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών στην διαδικασία  της μακροπρόθεσμης ένταξης. Ενώ, το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει μέτρα που ήδη υλοποιούνται, όπως είναι η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η στέγαση συνδυάζοντας τα με νέες υποστηρικτικές δράσεις για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ώστε να εφαρμοστεί ένα μοντέλο ένταξης στο σύνολο της επικράτειας.
Για τη Λιβαδειά οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε 20 οικογένειες προσφύγων και 10 οικογένειες προσφύγων για την Θήβα
Η Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου, αναφέρθηκε στα βασικά σημεία και στην επιτυχία του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα που υλοποιεί ο δήμος μέσω της ΚΕΔΗΛ.
Τόνισε τον σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς και στην ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και οι διοικήσεις τους, που υλοποιούν προγράμματα φιλοξενίας, να βελτιώνουν την κοινωνική τους πολιτική απέναντι στους δημότες για να διατηρηθεί η ισορροπία δικαιωμάτων μεταξύ δημοτών – προσφύγων.
Τα επόμενα βήματα, όπως υπογράμμισε, που θα πρέπει να επιτευχθούν σε τοπικό επίπεδο είναι η ενημέρωση και ο διάλογος με την τοπική κοινωνία για την ένταξη όσων προσφύγων αποφασίσουν να διαμείνουν και να ενσωματωθούν αρμονικά στη πόλη.

PROGRAMMA ILIOS2
Καταλήγοντας, ευχαρίστησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον ΔΟΜ για την επιλογή των δήμων, που παρά την διαφορετική φιλοξενία που παρέχουν, φιλοδοξούν να βρουν τρόπους και να δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο – μοντέλο ένταξης, για να επεκταθεί σε όλη την χώρα.
Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μιλτιάδης Κλάπας, τόνισε ότι η τελική μορφή του προγράμματος HELIOS είναι ένα συλλογικό πρόγραμμα που έχει συμπεριλάβει τις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας μας, λόγω της κρίσης και άλλων παραγόντων και ιδιομορφιών.
Υπογράμμισε ότι η επιλογή των δήμων έγινε με κριτήριο την πρωτοπορία τους στο τρόπο φιλοξενίας των προσφύγων και στην στάση των πόλεων και των δημοτών τους απέναντι στο προσφυγικό, που θα πρέπει να δει η Ευρώπη ως παράδειγμα.
Εξήρε το έργο των δημάρχων που έδειξαν τον δρόμο στη διαχείριση του προσφυγικού στο σύνολο της αυτοδιοίκησης και κάλυψαν την απουσία της. Τόνισε ότι η εθνική στρατηγική για την ένταξη έχει ως κεντρικό παράγοντα διαμόρφωσης και εκτέλεσης πολιτικών την αυτοδιοίκηση, στην οποία θα μεταφερθούν αρμοδιότητές και θα της δοθούν εργαλεία (πόροι, μηχανισμοί) για να ανταποκριθεί.
Ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας κ. Gianluca Rocco σημείωσε ότι η επιλογή των δυο συγκεκριμένων δήμων έγινε γιατί οι δήμαρχοι επέδειξαν γενναιότητα κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων φιλοξενίας και τα οποία αντικατοπτρίζουν όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.
Χαρακτήρισε το “HELIOS” ως πρόγραμμα πολιτισμού, κατανόησης αξιών και εξασφάλισης πόρων που θα πρέπει να βασιστεί σε ρεαλιστικά ποσοστά διαμονής των προσφύγων – μεταναστών στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας ένταξης στην Ελλάδα, τα κενά, τις προκλήσεις, καθώς και το πώς η ένταξη θα βοηθήσει τις ίδιες τις κοινωνίες.

PROGRAMMA ILIOS3
Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν λεπτομερώς τα βασικά σημεία και οι λεπτομέρειες του «HELIOS» από τον υπεύθυνο επαφής του ΔΟΜ για την ένταξη, κ. Κωνσταντίνο Κουσαξίδη και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των εκπροσώπων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας.

Πρόγραμμα «HELIOS» -- ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΕΙΑ - ΒΙΝΤΕΟ

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ


Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

Greece Jooble logo

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK