banner 1280x290 new

Πώς εκλέγονται οι νέοι Μητροπολίτες – Αύριο οι εκλογές- Ποιοι διεκδικούν την Μητρόπολη Φθιώτιδος

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

4354923 7 1 666x399

 

4354923 7 1 666x399

Φουντώνει τον ενδιαφέρον για την εκλογή των νέων Μητροπολιτών Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Λήμνου, εν αναμονή της σύγκλησης της Ιεραρχίας.

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ όσον αφορά στη Μητρόπολη Φθιώτιδος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο άνθρωπος που θα αναλάβει το ομολογουμένως δύσκολο ρόλο να συνεχίσει το σημαντικό έργο του δραστηριότατου και ιδιαίτερα αγαπητού Μακαριστού Φθιώτιδος κυρού Νικολάου, είναι το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Ο νυν Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών (κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης) λέγεται ότι έχει λάβει το …χρίσμα του Μακαριωτάτου για χηρεύουσα Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Ωστόσο την Μητρόπολη Φθιώτιδας διεκδικεί και ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σάπιος.  Το 1996 μάλιστα ήταν και πάλι υποψήφιος απέναντι στον μακαριστό Νικόλαο.  Ο Ιγνάτιος Σάπιος έχει εκφράσει την επιθυμία του να είναι ο επόμενος Μητροπολίτης Φθιώτιδας.

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Πως γίνονται οι εκλογές

Στο μεταξύ την ώρα που το ενδιαφέρον για τους νέους Μητροπολίτες Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Λήμνου κορυφώνεται, καθώς οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κατά την αυριανή συνεδριάσή (11/10) της Ιεραρχίας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο διεξαγωγής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υπογραμμίζουν με νόημα και το προσωπικό ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου για τις αυριανές εκλογές … και δεν εννοούμε απλά την ομαλή διεξαγωγή τους. Λένε ότι αν αύριο εκλεγούν στις θέσεις των Μητροπολιτών Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Λήμνου, πρόσωπα της απολύτου «επιλογής» του, τοτέ ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα έχει τον πλειοψηφία της Ιεραρχίας στο πλευρό τους. Ειδικά τις στιγμές που θα την έχει απολύτως ανάγκη…

Εκλογές Μητροπολιτών: Το Τριπρόσωπο και η ψηφοφορία

Καταρχάς, σύμφωνα με το άρθρο 26, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εκλέγουν δια μυστικής ψηφοφορίας 3 υποψηφίους από τους εκατοντάδες αρχιμανδρίτες που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Στη συνέχεια καταρτίζεται ο κατάλογος των υποψηφίων ή αλλιώς το τριπρόσωπο.

Στην πρώτη ψηφοφορία θα προκύψει το λεγόμενο τριπρόσωπο, δηλαδή οι 3 επικρατέστεροι ανάλογα με τους ψήφους που συγκέντρωσαν, που σημαίνει ότι μέχρι εκείνη την στιγμή επίσημα δεν υπάρχουν υποψήφιοι αλλά επιθυμούντες.

Στην δεύτερη ψηφοφορία σύμφωνα με το ίδιο άρθρο θα εκλεγεί ο πρώτος μεταξύ των 3 διά σχετικής πλειοψηφίας.

Σε περίπτωση ισοψηφίας προτιμάται εκείνος που έχει τα πρεσβεία της ιεροσύνης, δηλαδή αυτός που είναι περισσότερα χρόνια κληρικός.

Ο νέος εκλεγμένος μητροπολίτης, αμέσως μετά τη δεύτερη ψηφοφορία δίνει το λεγόμενο «μικρό μήνυμα» ενώπιον των αρχιερέων, με το οποίο αποδέχεται και ευχαριστεί για την εκλογή.

Μετά την εκλογική διαδικασία και το «μικρό μήνυμα», Αρχιεπίσκοπος και λοιποί αρχιερείς μεταβαίνουν μαζί με τον ψηφισμένο στο Καθολικό της Μονής για τα «μεγάλα μηνύματα».

Το «μεγάλο μήνυμα» έχει τελετουργικό χαρακτήρα και αφού προηγηθεί από τον ψηφισμένο μια μικρή ακολουθία στην συνέχεια ο αρχιγραμματέας διαβάζει το πρακτικό εκλογής και ο ψηφισμένος αναγινώσκει ένα μικρό κείμενο που πλέον επίσημα αποδέχεται την εκλογή για την Μητρόπολη και διαβεβαιώνει ότι θα επιτελέσει με όλες του τις δυνάμεις τα καθήκοντα της διακονίας που του έλαχε και θα τηρήσει τους Ιερούς Κανόνες.

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Η χειροτονία του ψηφισμένου ανακοινώνεται από τον Αρχιεπίσκοπο μετά τις εκλογές.

Την ημέρα Χειροτονίας συνηθίζεται αρκετοί κληρικοί να μεταβαίνουν στην Αθήνα για να αναφωνήσουν το «Άξιος». Την ημέρα αυτή συνήθως μένουν κλειστές όλες οι εκκλησίες της Μητρόπολης εκτός από μία ή δύο που θα οριστούν να καλύψουν κοινωνικές και θρησκευτικές ανάγκες των πιστών.

Ακολουθεί η συνάντηση ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ώστε να τελεστεί η διαδικασία της ενθρόνισης και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση στην Μητρόπολη.

 

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

pitbulneobrosta

logo kritikos
ΘΗΒΑ - ΠΑΡΟΣ

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

anakainiseis

camora

 

monomaxoi2

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

remos

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK