Booking.com

 

banner 971x375 okmikro

Το ποτάμι της Έρκυνας και το άγαλμα της γυναίκας που ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Το ποτάμι στη Λειβαδιά που φιλοξενεί ένα άγνωστο γυναικείο άγαλμα στον πάτο του
 
 
Ποια ήταν η Έρκυνα που έδωσε το όνομα της στον εν λόγω ποταμό

 

 KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Στη νότια Λιβαδιά υπάρχει έναποτάμιπου έχει ίσως την πιο σπάνια εικόνα που έχεις δει μέχρι τώρα απόποτάμιτης Ελλάδας. Ο λόγος για τον ποταμό τηςΈρκυνας, ο οποίος διασχίζει την εν λόγω πόλη και καταλήγει στον Βοιωτικό Κηφισό. Εκτός από την απίστευτη φυσική ομορφιά, στο συγκεκριμένο μέρος βρίσκεται ημιβυθισμένο το άγαλμα μιας γυναίκας, τηςΈρκυνας.

Η πηγές του ποταμού βρίσκονται στην περιοχή Κρύα, όπου υπάρχει και το ομώνυμο χωριό και αποτελεί ένα γνωστό φυσικό πάρκο όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις βόλτες τους, ενώ είναι δημοφιλές και στους τουρίστες, λόγω των αιωνόβιων πλατάνων που έχει, τους μικρούς του καταρράκτες και τα πέτρινα γεφυράκια.

Σε ένα σημείο της διαδρομής, από τον πάτο του ποταμού ξεπροβάλλει η νύμφηΈρκυνα, με ένα λευκό άγλαμα της. Ο μύθος λέει ότι η ροή του συγκεκριμένου ποταμιού ξεκίνησε μια φορά που ηΈρκυναέπαιζε με την Περσεφόνη. Οι δυο τους ήταν φίλες πριν ο Πλούτωνας αρπάξει την Περσεφόνη.

Ερκύνα - Βικιπαίδεια

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Αυτό τον μύθο αναπαριστά και το γλυπτό που θα δείτε στα νερά της, μόνο που δεν είναι αρχαίο. Το φιλοτέχνησε και δώρισε στην πόλη το 2000 ο μόνιμος κάτοικος και γλύπτης Σπύρος Γουργιώτης.

 

Μια μέρα λοιπόν που οι δυο κοπέλες έπαιζαν με μια χήνα στο άλσος Τροφωνίου, το ζώο απομακρύνθηκε και κρύφτηκε σε μια σπηλιά. Στην προσπάθεια της να το πιάσει, η Περσεφόνη μετακίνησε μια μέτρα που βρισκόταν εκεί και έτσι βγήκε το ορμητικό νερό. Έκτοτε, οι πιστοί που ζητούσαν χρησμούς από το Μαντείο του Τροφωνίου λούζουνταν εκεί.

Το άγαλμα τηςΈρκυνας βρίσκεται εδώ και αιώνες ξαπλωμένο σε συγκεκριμένο σημείο του ποταμού και όποιος το βλέπει εκπλήσσεται από το πόσο πολύ ταιριάζει στο τοπίο, αλλά και από την μαγική χροιά που δίνει, σαν να έχει βγει από παραμύθι.

Τοποτάμι της Έρκυνας είναι ένα από τα λίγαποτάμια στη χώρα που έχει ονομασία θηλυκού γένους, μετά την Αράπιτσα στην Νάουσα, την Ερμίτσα στο Αγρίνιο, την Ζηλιάνα στην Πιερία και την Νέδα.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΕΡΚΥΝΑΣ – Δήμος Λεβαδέων

Νύμφη ΕΡΚΥΝΑ: Πολυαγαπημένη κόρη του Τροφωνίου ήταν η όμορφη νύμφη Έρκυνα. Η καλύτερη φίλη της Έρκυνας ήταν η Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας. Οι δυο φίλες συνήθως έπαιζαν μαζί....

Μια μέρα η Έρκυνα κάλεσε την Περσεφόνη να παίξουν μαζί με μια όμορφη χήνα που της είχε χαρίσει ο πατέρας της. Πήραν την χήνα αγκαλιά πήγαν να παίξουν στο άλσος. Ανακάλυψαν κάποια σπηλιά και σκέφτηκαν να παίξουν κρυφτό.

Η χήνα ανήσυχη στα χέρια της Έρκυνας ήθελε να ξεφύγει σαν κάτι να την τραβούσε μέσα στη σπηλιά τα κορίτσια την άφησαν κάτω και ύστερα την ακολούθησαν μέσα στην σκοτεινή σπηλιά . Σε μια στιγμή ένα σούρσιμο ακούστηκε και ξεχώρισαν κάτι άσπρο να κουνιέται πίσω από μια μεγάλη πέτρα τα κορίτσια νόμιζε ότι κρύβεται. Για μια στιγμή φοβήθηκαν.

Η Έρκυνα δεν έφευγε χωρίς την χήνα της. Ξαφνικά μια λάμψη εξαφάνισε το σκοτάδι. Κι ερχόταν από το σημείο που είχε κρυφτή η χήνα. Η Έρκυνα σήκωσε την πέτρα και από τα βάθη της γης ήρθε ένα βουητό κι από παντού άρχισαν να αναβλύζουν νερά. Έκπληκτη η Περσεφόνη είδε την φίλη της, τη χήνα και τα νερά να γίνονται ένας ορμητικός ποταμός.

 KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Το άγαλμα βρίσκεται στη Λιβαδειά στο ποτάμι που επίσης ονομάζεται ΕΡΚΥΝΑ (φωτογραφίες)

Στα νερά της έρχονταν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση. [Τη νύχτα που πρόκειται να κατέβει κανείς, θυσιάζουν σε βόθρο επικαλούμενοι τον Αγαμήδη. Αν όλα τα σφάγια είναι ευνοϊκά και δείξουν όλα το ίδιο, τότε καθένας κατεβαίνει με καλές ελπίδες.

Κάποιος, κατεβαίνει ως εξής: Τον οδηγούν πρώτα τη νύχτα στον ποταμό Έρκυνα, τόν αλείφουν με λάδι και τον λούζουν δύο παιδιά των πολιτών, δεκατριών περίπου χρονών, που επονομάζονται Ερμές. Αυτά πλένουν όποιον θα κατέβει και τον βοηθούν σε ό,τι χρειάζεται. Κατόπιν οδηγείται τους ιερείς όχι αμέσως στο μαντείο, αλλά σε πηγές νερού που είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη.]


Σήμερα, το όνομα αυτό φέρει ο μικρός ομώνυμος ποταμός, ο οποίος διασχίζει τη Λιβαδειά. Στη Λιβαδειά υπάρχει ακόμη το ρολόι που δώρισε ο Βρετανός διαβόητος αρχαιοκάπηλος λόρδος Έλγιν. Το δώρο αυτό δόθηκε στην πόλη για να καλοπιάσει τους Τούρκους αγάδες για της ανασκαφές που έκανε το 1803 στον χώρο του Τροφωνίου (και, όπως καταλαβαίνετε, έφυγε με πολύ περισσότερα πράγματα από τα «Ελγίνεια» του Παρθενώνα, αφού στο Τροφώνιο έκανε τόσες μελέτες και έρευνες όσες δεν έκανε πουθενά αλλού. Αλλά κανείς δεν συζητάει για όλα αυτά, κι ακόμη κι εγώ το αναφέρω εδώ εκ παραδρομής…

Το ποτάμι αυτό εξασφάλισε για πολλά χρόνια την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνία και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Σήμερα ο ποταμός Έρκυνα με τις πηγές της στην περιοχή της Κρύας προσδίδει στην πόλη της Λιβαδειάς μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά.

Ο αστεροειδής 458 Ερκυνία (458 Hercynia), που ανακαλύφθηκε το έτος 1900, πήρε το όνομά του από τη Νύμφη αυτή της Βοιωτίας.

[Έπειτα από πολλές παράξενες περιηγήσεις στον κάτω κόσμο και συναντήσεις με πνεύματα στο βασίλειο των σκιών, ο Μένιππος διηγείται το τέλος της περιπέτειας του: «Ήταν πια αργά, και τότε εγώ είπα στον Μυθροβαρζάνη εμπρός, γιατί αργοπορούμε και δεν γυρίζουμε στην επάνω ζωή;»

Αυτός μου απάντησε: «Μην ανησυχείς Μένιππε θα σου δείξω ένα μονοπάτι που θα σε βγάλει γρήγορα και εύκολα…» «Και αμέσως με έφερε σε ένα μέρος πιο σκοτεινό από τον άλλο Άδη που ήταν ημιφωτισμένος, και μου έδειξε από μακριά ένα φωτάκι που μόλις ζάριζε και φαινόταν σαν να έβγαινε από κλειδαρότρυπα. Εκεί, μου είπε είναι το ιερό του Τροφώνιου, και από εκεί κατεβαίνουν εδώ όσοι έρχονται από την Βοιωτία. Πάρε λοιπόν αυτό το μονοπάτι και σε λίγο θα είσαι στην Ελλάδα. Τα λόγια του αυτά με γέμισαν χαρά, και αφού χαιρέτησα τον μάγο, σερνάμενος και με πολύ κόπο βρέθηκα χωρίς να καταλάβω πως στην Λιβαδειά…»

Ακολουθώ αντίστροφα την Ερκύνα (τον αρχαίο ποταμό Έρκυνα) το μικρό ποτάμι που διασχίζει την πόλη της Λιβαδειάς. Κάτω από τα πλατάνια, οδηγούμαι στις αρχαίες πηγές της Κρύας, της Λήθης και της Μνημοσύνης, κοιτώ ψηλά το μεσαιωνικό κάστρο στο λόφο, στους πρόποδες του οποίου βρίσκονται τα ερείπια για τα οποία πιστεύεται ότι αποτελούν, ό,τι απέμεινε από το Τροφώνιο Άντρο, στο ιερό άλσος της αριστερής όχθης του ποταμού, προς τον προφήτη Ηλία το κάστρο το έχτισαν εκεί οι Φράγκοι και οι Καταλανοί και κρύβει ερείπια από το ιερό του Διός Βασιλέως.]


[Πίσω στον χρόνο, όλοι αυτοί οι χώροι ολόγυρα μου ήταν αφιερωμένοι στη λατρεία του Αγαθού Δαίμονα, της Αγαθής Τύχης, του Ερμή, του Διόνυσου, της Άρτεμης και της Ειλυθείας, και άλλων πολύ παράξενων θεοτήτων, που σήμερα-για κάποιον ανεξήγητο λόγο-θεωρούμε κλασικές και οικείες και εκεί, πέρα, στο Τροφώνιο, υπήρχε ένα μέρος μυστηρίου, τρόμου, δέους, ψυχεδέλειας…

Ο Τροφώνιος ήταν ένας μυθολογικός ήρωας για τον οποίο πιστευόταν ότι έχτισε το μαντείο και το ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Ο μύθος λέει ότι όταν τελείωσε την κατασκευή, συμβουλεύτηκε ο ίδιος το μαντείο των Δελφών, και όταν ρωτήθηκε τι θα ήθελε ως ανταμοιβή για την υπηρεσία του στο Θεό, εκείνος απάντησε: «Θέλω αυτό που είναι καλύτερο για τον άνθρωπο…» (χωρίς να ξέρει ότι μια παρόμοια επιθυμία θα οδηγούσε αιώνες αργότερα τον Λουκιανό στον Άδη και έπειτα στη Λιβαδειά).

Το μαντείο απάντησε ότι την Τρίτη μέρα ή επιθυμία του θα πραγματοποιούνταν και θα είχε αυτό που ήταν καλύτερο για τον άνθρωπο. Και έπειτα από τρεις ημέρες, την αυγή, ο Τροφώνιος βρέθηκε νεκρός. Το καλύτερο, λοιπόν, για τον άνθρωπο είναι να πεθάνει ή αν δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο χρησμός ήταν πέραν του δέοντος κυνικός, το καλύτερο βρίσκεται στα πεδία πέρα από το θάνατο η στον Άδη… ένας άλλος θρύλος λέει ότι τον Τροφώνιο τον «τον κατάπιε η γη στην Λιβαδειά».
KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr
Όπως και να ‘χει το μαντείο των Δελφών έπειτα πρόσταξε να εγκαθιδρυθεί ή λατρεία του Τροφώνιου στη Λιβαδειά και να χτιστεί εκεί ένα μαντείο αφιερωμένο σε αυτόν και ήταν ένα υπόγειο μαντείο (αντίστοιχο ίσως με τα νεκρομαντεία που ήταν διάσπαρτα σε όλο τον αρχαίο κόσμο). Ο Τροφώνιος ξεκίνησε να ιστορείται ως ήρωας, οι λεπτομέρειες της ιστορίας του δεν έφτασαν μέχρι εμάς, έπειτα να λατρεύεται ως ημίθεος και έπειτα ως θεός, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αντικατέστησε την λατρεία του Ερμή και κατά κάποιον τρόπο ταυτιζόταν με τον «υπόγειο Ερμή» ]

 

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 

 

SHEIN Many GEO's

SHEIN Many GEO's

Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

Greece Jooble logo

AliExpress WW

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK