tigkasnew

Αντίγραφο του πλοίου του στόλου του Λάμπρου Κατσώνη παρέλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Φ. Παπαθωμά

paralavi karaviou 035

Τελετή παραλαβής και παράδοσης πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, στην Π.Ε. Βοιωτίας, αντίγραφο του πλοίου του στόλου του Λάμπρου Κατσώνη.

Ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Κωσταγιάννης

 

Γιώργος, παρέδωσε και επίσημα στην Αντιπεριφερειάρχη κα Φανή Παπαθωμά το αντίγραφο του πλοίου του στόλου του Λάμπρου Κατσώνη, το οποίο κοσμεί εδώ και 1,5 χρόνο, την είσοδο της Π.Ε Βοιωτίας.
Η κα Παπαθωμά με τη σειρά της απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Κωσταγιάννη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Αντιπεριφερειάρχης της Π. Ε. Βοιωτίας , Φανή Παπαθωμά, παρέλαβε αντίγραφο του πλοίου του στόλου του Λάμπρου Κατσώνη , από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς

paralavi karaviou 008
Ο Λάμπρος Κατσώνης γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1752 και απεβίωσε στην Κριμαία το 1805 στην περιοχή Καρασόι, σε περιοχή την οποία του είχε παραχωρήσει η Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ και την οποία ο ίδιος ονόμασε Λεβαδέα.

Συνταγματάρχης του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στρατού(ή Ναυτικού), Ιππότης του Ρωσικού Τάγματος του Αγίου Γεωργίου (4ης τάξεως )και ήρωας του απελευθερωτικού κινήματος 1787 και πνευματικός πατέρας του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Έλαβε μέρος στα Ορλωφικά και το 1774 κατατάχθηκε ως αξιωματικός στο Ελληνικό Τάγμα του Ρωσικού Στρατού όπου ανήλθε στο βαθμό του λοχαγού.

Με την έναρξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου 1787 πήγε στην Τεργέστη όπου παρέλαβε από Έλληνες ομογενείς μερικά πλοία και ξεκίνησε επιδρομές και επιθέσεις κατά των τουρκικών πλοίων στο Ιόνιο πέλαγος.

Σταδιακά ο αριθμός των πλοίων μεγάλωνε και στις 31 Αυγούστου 1788 στην Κάρπαθο τα πλοία του Λάμπρου Κατσώνη κατανίκησαν τον τουρκικό στόλο.

Με αφορμή τη νίκη αυτή τα πλοία του Λάμπρου Κατσώνη ονομάστηκαν « στόλος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας» και ο ίδιος προήχθη σε υποχιλίαρχο.

Η ανακωχή των δύο αντιμαχόμενων Αυτοκρατοριών στις 11 Αυγούστου 1791, έγινε αφορμή να δοθεί εντολή για αναστολή δραστηριοτήτων στο Λάμπρο Κατσώνη, ο οποίος βέβαια και δεν υπάκουσε .

Εξέδωσε το μανιφέστο ‘φανέρωσις του εξοχότατου χιλιάρχου και ιππέου Λάμπρου Κατσώνη’ και κατηγόρησε ανοιχτά τη ρωσική πολιτική, η οποία αγνόησε τους Έλληνες και τον αγώνα τους για ανεξαρτησία.

Ο Λάμπρος Κατσώνης προσέφερε μοναδικές υπηρεσίες στο γένος , εξυψώνοντας στα μάτια των Ευρωπαίων το όνομα των Ελλήνων, αναπτερώνοντας παράλληλα το Εθνικό φρόνημα.

Τα κατορθώματά του ενέπνευσαν την επόμενη γενιά , που πραγματοποίησε την Επανάσταση του 1821.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς και ο Πρόεδρός του ,κ. Κωσταγιάννης Γεώργιος , έχουν αναδείξει με την πλούσια δράση τους την προσωπικότητα και το έργο του Λάμπρου Κατσώνη.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς έκανε δωρεά στην Π. Ε. Βοιωτίας , αντίγραφο πλοίου του στόλου του Λάμπρου Κατσώνη , το οποίο φιλοτέχνησε ο Νικόλαος Θάνος.

paralavi karaviou 038

Η Αντιπεριφερειάρχς της Π. Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Κωσταγιάννη Γεώργιο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

« Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ. Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς για το πολύπλευρο έργο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Παραλάβαμε το αντίγραφο του πλοίου του στόλου του Λάμπρου Κατσώνη στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας όπου και κοσμεί την είσοδο του Διοικητηρίου.

Η ηρωική μορφή του και η ανάμνηση της ιστορικής πορείας του Λιβαδείτη ήρωα, δεν θα μπορούσε να μην είναι στην καρδιά της Περιφέρειάς μας , εδώ στη γενέτειρα του» .

paralavi karaviou 011

paralavi karaviou 012

paralavi karaviou 013

paralavi karaviou 016

paralavi karaviou 019

paralavi karaviou 024

paralavi karaviou 026

paralavi karaviou 027

paralavi karaviou 028


paralavi karaviou 031

paralavi karaviou 032

paralavi karaviou 036

paralavi karaviou 037

 

KANTE MAΣ LIKE E-sterea

 
 
 
 
KANTE MAΣ LIKE E-sterea

ANASTASIOY

Κωνσταντίνος Μπακομήτρος

hliaslogotipo

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

XATZISTAMATIS NEW

TIGAS ANNA

anastasiakoukoubanernew

 

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΘΗΒΑ

farmakio

toutouzas1

 

lempesis

koropouli2

monomaxoi2

camora

 

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK