Booking.com

 

Το φεστιβάλ Σφίγγα 2018

SFIGGA2018

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ

«Αναζητώ τον εαυτό μου

επιθυμώντας την ευτυχία μου;»

Αναζητώ τον εαυτό μου (επιθυμώντας την ευτυχία μου);

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον ή είμαστε παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο;

Είναι ο άνθρωπος ένα καταραμένο όν, όπως λέει ο Οιδίποδας του Σοφοκλή; Είναι απατηλή η αναζήτηση του νοήματος;

 

Στην εποχή μας βιώνουμε την διαρκή απώλεια της συνέχειας του εαυτού, της σταθερής μας ταυτότητας ως σχέσης με τον κόσμο, όπως σχηματίστηκε στην κλασσική σκέψη. Το τραγικό άτομο που βίωνε την ταπεινότητα του μπροστά στην μοίρα μετέπεσε στο αδρανές εργαλειακό υπόλειμμα μιας αέναης μεταπλασιμότητας μέσα σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθή.

Η Θήβα είναι ο μυθικός τόπος που κατά την αρχαία γραμματεία πρωτοδιατυπώθηκαν τα παραπάνω ερωτήματα για το νόημα και το αδιέξοδο του ανθρώπινου όντος-πολιτισμού. Στο φετινό μας φεστιβάλ δεν αναζητούμε μια δεδομένη ταυτότητα αλλά θέτουμε την ερώτηση αν αυτή η ταυτότητα στον υβριδικό μας κόσμο είναι πλέον εφικτή. «Ζούμε όπως ο Οιδίποδας σχολιάζει ο Φρόυντ»- Υπάρχει η δυνατότητα εκπλήρωσης του ανθρώπου σήμερα, ή είναι αδύνατη η αναζήτηση της ευτυχίας στον ορίζοντα της νέας εκκοσμίκευσης;

Πρόθεση του φεστιβάλ της Σφίγγας είναι η ανάδειξη αρχαίων φιλοσοφικών ερωτημάτων που άπτονται της πολιτιστικής παρακαταθήκης με ένα επιχείρημα «κοινωνικής γλυπτικής». Με το έργο αυτό θα αναπτυχθούν σε όλη την πόλη έργα δημόσιας γλυπτικής με την μορφή εφήμερων εγκαταστάσεων, land art, happenings, performance, υπαίθριες προβολές video art και ότι άλλο μπορεί να προταθεί. Επιθυμούμε ο χώρος της μυθικής πόλης να μεταβληθεί για 20 ημέρες σε παράδειγμα κοινωνικής προτροπής, σε χώρο προσωπικής διερεύνησης, σε χώρο στοχασμού και υπαρξιακής απορίας.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ της Σφίγγας θ’ αναπτυχθούν τρείς κύριες καλλιτεχνικές προτάσεις:

α.14 έργα που θα τοποθετηθούν σε ζεύγη σε 7 σημεία ιστορικής και συμβολικής σημασίας στην πόλη.

β. Μια σειρά από επιμέρους έργα που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία, μέσα στην πόλη.

γ. Η ίδια η Σφίγγα ως ομάδα δημιουργών θα παρουσιάσει την μεταβαλλόμενη εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Οιδίποδας – χαμένα μηνύματα», με αναφορά στην διάσταση των ανθρώπινων ταυτοτήτων μέσα στο χρόνο και τα διλλήματα που διατρέχουν σταθερά την ανθρώπινη ουσία.

Το φεστιβάλ Σφίγγα θα συνεχίσει την συνεργασία του με τη τοπική μαθητική κοινότητα εντάσσοντας στο πρόγραμμα του την έκθεση: «Η ευτυχία είναι στην πόλη μου. Είμαι η πόλη μου». Εδώ, τα παιδιά με πρόσχημα τον μύθο, καλούνται να φανταστούν την σύγχρονη προβληματική διάσταση της ανθρώπινης ευτυχίας και την αναζήτηση της σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο.

Χρόνος διεξαγωγής για καλλιτέχνες: 2 ΙΟΥΝΙΟΥ – 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Χρόνος διεξαγωγής για μαθητές: 24-28 ΜΑΙΟΥ 2018

Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 
ΚΤΗΜΑ ΛΥΜΠΕΡΗ

Αγγελία εργασίας στην Περιοχή Θήβας - Εύβοιας

verykokos

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

Ζητείται Υπεύθυνος Διαχείρισης Αποθήκης Μαρμάρων

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lefkiano

parostop

camora

 

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK