• Κακοκαιρία ARIEL: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

  Κακοκαιρία ARIEL: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

  Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 09:58

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Σεισμός τώρα: Στο πόδι Αττική, Βοιωτία, Εύβοια - Έπεσε το Γεωδυναμικό

  Σεισμός τώρα: Στο πόδι Αττική, Βοιωτία, Εύβοια - Έπεσε το Γεωδυναμικό

  Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 20:32

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Σεισμός αισθητός στην Θήβα και Αθήνα | e-sterea.gr

  Σεισμός αισθητός στην Θήβα και Αθήνα | e-sterea.gr

  Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 20:15

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Αλίαρτος: Σύλληψη 4 ατόμων για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος

  Αλίαρτος: Σύλληψη 4 ατόμων για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος

  Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 12:58

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Α. Τσελέντης : Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες – Περιμένω σεισμό κοντά στο 6 σε βάθος 5ετίας | e-sterea.gr

  Α. Τσελέντης : Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες – Περιμένω σεισμό κοντά στο 6 σε βάθος...

  Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 12:02

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

lymperi banner new

Η σοβαρή νόσος που απειλεί κυρίως βρέφη και παιδιά

menin1

Η 5η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη Μηνιγγίτιδα, μια δυνητικά θανατηφόρο νόσο

Η πανδημία Covid-19 άλλαξε πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας και στις προτεραιότητές μας. Ένα από αυτά είναι ότι, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν, παρατηρήθηκε μείωση των προγραμματισμένων επισκέψεων στον παιδίατρο, καθυστερώντας μεταξύ άλλων και μια σειρά από πολύτιμα εμβόλια. Ο κίνδυνος όμως των λοιμωδών νοσημάτων παραμένει υπαρκτός. Ήδη, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επανεμφανίστηκαν ξεχασμένες ασθένειες. Εξαίρεση δεν αποτέλεσε ούτε η Ελλάδα όπου εκτός των άλλων είδε και την επιστροφή της Μηνιγγίτιδας Β, καταγράφοντας ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε παιδί κάτω των 5 ετών, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Πρόκειται για μια σπάνια νόσο, η οποία δεν έχει εποχικότητα και απειλεί την υγεία των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

104785470_m
 

 


Οι τύποι της μηνιγγίτιδας
Η μηνιγγίτιδα χωρίζεται σε ιογενή και βακτηριακή. Οι 5 συχνότεροι ορότυποι βακτηριακής μηνιγγίτιδας είναι οι Α, Β, C, W και Υ. O ορότυπος της μηνιγγίτιδας Β είναι ο συχνότερος και στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ευθύνεται περίπου για το 80% των καταγεγραμμένων περιστατικών.

 

 

Η μηνιγγίτιδα είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού και υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα εμβόλια που προφυλάσσουν από τους διαφορετικούς ορότυπους της νόσου.

Μηνιγγίτιδα Β: είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία μπορεί να πλήξει ανθρώπους κάθε ηλικίας, όμως προσβάλλει με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στα μωρά και στα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών, τα οποία μάλιστα δυσκολεύονται να περιγράψουν τα συμπτώματά τους, δυσχεραίνοντας και τη διάγνωση μιας νόσου. Αυξημένο κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια διατρέχουν επίσης οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες είναι ασφαλείς απέναντι στην ύπουλη αυτή νόσο η οποία εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες.

 

 

Η ασθένεια μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο, ενώ το κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό), αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης από άτομο σε άτομο είναι οι απλές καθημερινές κινήσεις, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτέρνισμα.

 Προσοχή στα συμπτώματα
Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», με περίπου 1 στα 5 περιστατικά να καταλήγει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες ή ακόμη και στον θάνατο. Συνεπώς, παρά τη σχετική σπανιότητά της (670 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα από το 2004 έως και το 2021), γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη νόσο, στην οποία αναλογούν αυξημένα μέτρα πρόληψης.

117410211_m
 

 


Το εμβόλιο ως ασπίδα προστασίας
Ο εμβολιασμός, που μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω, είναι η μόνη ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο, χωρίς να το αντιληφθεί, σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινής σωματικής επαφής. Να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα τύπου Β.

protothema

 


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 

Ελαιοτριβείο Πελώνης

ΚΑΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

cameres stats crazynapofetured

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

ΚΤΗΜΑ ΛΥΜΠΕΡΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

argiris taxi

 

lefkiano

parostop

camora

 

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK