Booking.com

 

banner 971x375 okmikro

Χάπι της Merck για Covid: Οι παρενέργειες και οι αντενδείξεις για εγκυμονούσες

koronoios3

Κάψουλες για 8.000 ασθενείς με κορωνοϊό, της εταιρείας Merck Sharp & Dohme(MSD), αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο περί τα τέλη Δεκεμβρίου και αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά, στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19.

 

Το αντιικό χάπι Molnupiravir: Χορήγηση και παρενέργειες

Μιλώντας στο Alphanews.Live, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, αναφέρθηκε στο αντιικό χάπι με την ονομασία Molnupiravir, το οποίο προ λίγων ημερών, έλαβε έγκριση για χορήγηση έναντι της Covid-19, από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης.

    Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών
    «Οι ποσότητες είναι για 8.000 θεραπείες αφορά την κάψουλα ης MSD, δηλαδή είναι για οκτώ χιλιάδες ασθενείς. (Θα χορηγείται) σε μέτριας με ήπιας μορφής νόσηση και μέχρι πέντε μέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μπορεί να δοθεί το αντιικό χάπι. Υπάρχει σοβαρή αντένδειξη όμως σε έγκυες γυναίκες και σε θηλάζουσες μητέρες...Εγώ θεωρώ αρκετά σοβαρή την αντένδειξη, γιατί όχι μόνο οι έγκυες αλλά είναι και οι γυναίκες που θα λαμβάνουν το χάπι, θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέσα αντισύλληψης στη διάρκεια που το λαμβάνουν και τέσσερις ημέρες μετά. Το ίδιο ισχύει για τις θηλάζουσες γυναίκες οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν τον θηλασμό για τέσσερις ημέρες μετά.»

 

Ερωτηθείσα για τις παρενέργειες που έχουν καταγραφεί η Δρ. Παναγιωτοπούλου τόνισε πως όσες έχουν παρατηρηθεί από τις κλινικές δοκιμές, ήταν ήπιες, μέχρι στιγμής. «Ναυτία, ζάλη, δεν υπήρχαν άλλες σοβαρές παρενέργειες. Όμως αυτά τα πράγματα είναι μέσα στις κλινικές δοκιμές που αφορούν 1400 άτομα. Δεν είναι ολόκληρος πληθυσμός. Όταν αφήσεις το χάπι και τα φάρμακα να κινηθούν σε ολόκληρο τον πληθυσμό είναι εκεί που αρχίζεις να βλέπεις τις παρενέργειες» είπε χαρακτηριστικά.

 

    Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών
    «Η Κύπρος συμμετέχει σε διαδικασία κοινής προμήθειας για αυτά τα φάρμακα, και μαζί με τα άλλα κράτη της ΕΕ όταν τα έχουν θα τα έχουμε και εμείς...Έχει συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας, Ad Hod Επιτροπή για τη δημιουργία πρωτοκόλλων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα και αυτοί που πληρούν τα κριτήρια, σε αυτούς θα χορηγείται αυτό το χάπι.»

Η κ. Παναγιωτοπούλου θέλησε ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει πως σε καμία περίπτωση οι θεραπευτικές προσεγγίσεις υπερέχουν των προληπτικών μέτρων. Η πρόληψη τόνισε, είναι η καλύτερη θεραπεία και γίνεται μόνο με τον εμβολιασμό.

 

Άλλες θεραπείες για αντιμετώπιση της Covid-19

Τέλος, σε σχέση με τα υπόλοιπα θεραπευτικά μέσα που περιμένουμε και αναμένεται μαζί με την εμβολιαστική κάλυψη, να συμβάλλουν σημαντικά στη θωράκιση του πληθυσμού και στην αντιμετώπιση της Covid-19, η κ. Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε στα εξής:

    Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, αναπληρώτρια διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών
    «Συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία περιμένουμε να έχουμε, είναι της εταιρείας Glaxo Smith Kline και επίσης αξιολογείται ακόμα ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που είναι το Astrazeneca. Επίσης ανοσοτροποιητές περιμένουμε και εκεί πριν τα Χριστούγεννα, παράταση των εγκρίσεων έτσι ώστε να συμπεριληφθεί η θεραπεία του Covid-19 και...περιμένουμε παρόμοια έγκριση από τον ΕΜΑ - όπως με το αντιικό φάρμακο της Molnupiravir - για το χάπι της εταιρείας Pfizer.»

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/health/hapi-tis-merck-gia-covid-oi-parenergeies-kai-oi-antendeixeis-gia-egkymonoyses

 


Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

back To school livadeia facebook 600x500

Greece Jooble logo

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK