Σε αποσύνθεση τα νοσοκομεία στην επαρχία

 

21 768x576
 

Επιστολή με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, απέστειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Σε αποσύνθεση τα νοσοκομεία στην επαρχία | tanea.gr
 

KANTE MAΣ LIKE E-sterea

 

Ντόμινο ελλείψεων και προβλημάτων εντοπίζονται στα νοσοκομεία των νησιών ακόμη και κατά τον πλέον δημοφιλή καλοκαιρινό μήνα όπου «σφύζουν» από τουρίστες. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια ώστε να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες, ενώ την ίδια στιγμή στην οδό Αριστοτέλους λειτουργούν «πυροσβεστικά» ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα η λειτουργία κλινικών αιχμής.

 

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του νοσοκομείου Σαντορίνης που τρία χρόνια μετά τα εγκαίνιά του ακροβατεί εξαιτίας των κενών σε προσωπικό. Ειδικότερα, ο μοναδικός αναισθησιολόγος του νοσηλευτικού ιδρύματος, έπειτα από δέκα σχεδόν μήνες αδιάκοπης εργασίας, αιτήθηκε να κάνει χρήση της νόμιμης καλοκαιρινής αδείας του.

Ομως η ολιγοήμερη απουσία του (η άδεια που έχει αιτηθεί αφορά το διάστημα από 23/08 ως 01/09) θα έβαζε προσωρινό… λουκέτο τόσο στη μαιευτική κλινική όσο και στον χειρουργικό τομέα. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων, τις ημέρες που δικαίως ο γιατρός του νοσοκομείου ζητούσε να αναπαυθεί, αναμένονταν περίπου δέκα τοκετοί.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «δεν προτίθεται να αναστείλει την άδειά του, καθώς για την κάλυψη των αναγκών έχει εφημερεύσει καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα διαφύλαξης της υγείας του, αλλά και της ασφάλειας των ασθενών».

Υπό την πιεστική αυτή κατάσταση – ιδίως δε εάν αναλογιστεί κανείς ότι στις 6 Αυγούστου στη Σαντορίνη έφτασαν κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 18.300 ανθρώπων, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επισκέπτες που καταφτάνουν ημερησίως αεροπορικώς ή με συμβατικά πλοία – το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να βρει λύση, έστω και στο παρά πέντε. Ειδικότερα και σύμφωνα με στελέχη στην οδό Αριστοτέλους, ο μοναδικός αναισθησιολόγος δέχτηκε έπειτα από σχετική έκκληση να μεταθέσει την άδειά του μία εβδομάδα αργότερα – δηλαδή στις 28 Αυγούστου – με τις ίδιες πηγές να υπογραμμίζουν ότι ο χρόνος αυτός είναι αρκετός ώστε να καλυφθεί το κενό.

Πάντως και όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η αιτία που το νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν δελεάζει τους γιατρούς, παρά την ανεργία που πλήττει (και) τον συγκεκριμένο κλάδο, είναι βαθύτερη.

«Οι γιατροί δεν προσλαμβάνονται από την ΑΕΜΥ ΑΕ με το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, αλλά ως ΠΕ υπάλληλοι του Δημοσίου με 900 ευρώ μισθό τον μήνα (μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων). Με τις εφημερίες το σύνολο των αποδοχών τους είναι 1.400 ευρώ τον μήνα. Ποιος να αποδεχτεί τον διορισμό του με χρήματα που φτάνουν μόνο για το νοίκι του σπιτιού του;» διερωτάται σε σχετική καταγγελία η ΠΟΕΔΗΝ.

Γιατροί με μπλοκάκι

Οι αρρυθμίες που ανακύπτουν στις τουριστικές «ναυαρχίδες» δεν σταματούν στο πολυφημισμένο, κυκλαδίτικο νησί. Στο νοσοκομείο της Λευκάδας επίσης υπηρετεί μόνο ένας αναισθησιολόγος, με αποτέλεσμα ο χειρουργικός τομέας να υπολειτουργεί.

Ετσι, για να καλυφθεί το πρόβλημα έως και το τέλος του καλοκαιριού προσελήφθη λόγω «έκτακτης ανάγκης» με μπλοκάκι γιατρός της ίδιας ειδικότητας ώστε να αντιμετωπίζονται τουλάχιστον τα έκτακτα περιστατικά.

Παρ’ όλα αυτά, παρά τις εντατικές προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τόνωση των νοσοκομείων με προσωπικό, στην πράξη οι λύσεις-μπαλώματα συχνά ξηλώνονται.

Την αγωνία της εκφράζει στα «ΝΕΑ» η μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου Λήμνου, κυρία Δήμητρα Λάμπρου, η οποία παρά την παρέμβαση του υπουργού Υγείας και έπειτα από τέσσερις ημέρες βοήθειας από συνάδελφό της παραμένει και πάλι μόνη.

«Βρίσκομαι στον ίδιο παρονομαστή και δυστυχώς εργάζομαι υπό τις πιεστικές αυτές συνθήκες από τον περασμένο Δεκέμβριο» σημειώνει η ίδια. Ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια, ώστε να αναλογιστεί κανείς τον φόρτο εργασίας που αναγκάζεται να σηκώνει καθημερινά, είναι ότι εκτός από τον μόνιμο ανήλικο πληθυσμό και τους τουρίστες, η γιατρός φροντίζει και τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στο hot spotς της Λήμνου.

Και καθώς η κυρία Λάμπρου έχει αφιερωθεί στους μικρούς ασθενείς αφού δεν υπάρχει άλλος να την αντικαταστήσει, στερούνται τις υπηρεσίες της τα παιδιά με ειδικές ανάγκες του νησιού, για τη φροντίδα των οποίων είχε αρχικά διοριστεί.

Και παρότι, όπως η ίδια σημειώνει, πληροφορήθηκε ότι στα μέσα της εβδομάδας θα μετακινηθεί συνάδελφός της από την Αθήνα στη Σάμο για να τη συνδράμει, η ίδια αντιμετωπίζει την είδηση αυτή με αμφιβολία. «Δεν έχω δει κάτι εγγράφως. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν λύσεις και σε κάθε περίπτωση η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» καταλήγει.

Στο υπουργείο καταγράφουν

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Υγείας καταγράφουν τις ελλείψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα κέντρα υγείας με τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί το συγκεκριμένο έργο να αποδίδουν ειδική βαρύτητα στις περιοχές όπου αποτελούν πόλο έλξης τους θερινούς μήνες.

Σύμφωνα δε με τους ίδιους, από τις 2.500 προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί θα γίνει προσεκτικός καταμερισμός, θέτοντας ως στοίχημα το επόμενο καλοκαίρι να μην προκύψουν αντίστοιχες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Εν τω μεταξύ, ο τραγικός θάνατος του 19χρονου στη Σάμο από καρδιακή ανακοπή αναδεικνύει και τις τραγικές ελλείψεις στα πληρώματα των ασθενοφόρων ανά την Ελλάδα.

Καταγγέλλοντας το γεγονός η ΠΟΕΔΗΝ επεσήμανε ότι τα δύο ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου διαθέτουν απινιδωτή και τα πληρώματα ασθενοφόρων είχαν εκπαιδευτεί σχετικά. Ομως υπηρετούν μόλις 5 διασώστες, εκ των οποίων η μία έχει άδεια εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα πολλές βάρδιες τον μήνα να μένουν ακάλυπτες – όπως συνέβη και το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία δεν παραλείπει να κάνει λόγο για «μαγειρέματα στις προσλήψεις που έγιναν πριν από τις εκλογές, στο πρόγραμμα PHILOS από το ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), που  στέρησαν από τη Σάμο επτά διασώστες».

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE E-sterea

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE E-sterea

themisnokas

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

remos

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΘΗΒΑ

farmakio

lempesis

monomaxoi2

camora

 

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK