tigkasnew

Όπλα made in USA για όλους - Ο Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες πώλησης και εξαγωγής

 
tramb
 

Ημιαυτόματα όπλα, φλογοβόλα ακόμη και μερικά είδη χειροβομβίδων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ θα μπορούν πλέον ευκολότερα να εξάγονται στο εξωτερικό σύμφωνα με τους νέους κανονισμός που θέσπισε η κυβέρνηση Τραμπ.

Σύμφωνα με το NBC News, οι νέοι κανονισμοί περί εξαγωγής όπλων θα τεθούν σε ισχύ σε ένα μήνα και βάσει αυτών οι κατασκευαστές όπλων δεν θα χρειάζονται πλέον να λαμβάνουν ειδικές άδειες από το Υπουργείο Εξωτερικών για την πώληση στο εξωτερικό.

 

Θα απαιτείται μόνο μια άνευ χρηματικού αντιτίμου άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται η γραφειοκρατία και το κόστος αλλά παράλληλα καθίσταται πιο δύσκολος και εντοπισμός των όπλων ώστε να διαπιστώνεται από ποιους και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιήθηκαν.

Επίσης με τις αλλαγές που υιοθετούνται για τις πωλήσεις όπλων αξίας μικρότερης του 1εκατ. δολαρίων δεν θα απαιτείται προκαταβολικά η ενημέρωση του Κογκρέσου και άρα δεν θα υπάρχει και ο απαιτούμενος χρόνος για να εμποδίσει το Σώμα κάποια πώληση-εξαγωγή.

ASSOCIATED PRESS

Δώρο στους κατασκευαστές όπλων

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι νέες ρυθμίσεις που διευκολύνουν την εξαγωγή όπλων έρχονται τη στιγμή που η διοίκηση Τραμπ έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει επί Ομπάμα για την ενίσχυση των ελέγχων στη διάθεση πυροβόλων όπλων στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Η διοίκηση Τραμπ σχεδίαζε ήδη από πέρυσι να προχωρήσει στις αλλαγές που αφορούν την εξαγωγή όπλων και ικανοποιούν το αίτημα των κατασκευαστών όπλων. Οι τελευταίοι μάλιστα  είχαν ξεκινήσει μάλιστα και σχετική εκστρατεία για το θέμα αλλά αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω το 2012 εξαιτίας της ένοπλης επίθεσης στο Νιούταουν αφού κρίθηκε πως η συγκυρία ήταν αρνητική.

Η υιοθέτηση των νέων κανόνων μεταφράζεται ως μια προσπάθεια από πλευράς του Τραμπ να ενισχύσει τους κατασκευαστές όπλων τη στιγμή που του ασκούνται σοβαρές πιέσεις για αποτελεσματικότερο έλεγχο των όπλων εντός των ΗΠΑ.

 

Απειλή για τις χώρες εκτός ΗΠΑ

Βέβαια οι υποστηρικτές του αυστηρότερου ελέγχου των όπλων και πολλοί Δημοκρατικοί εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη «χαλαρή» εξαγωγή αμερικανικών όπλων σε χώρες που, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν είναι διαθέσιμα πχ σε καταστήματα αθλητικών ειδών ή πολυκαταστήματα.

Μάλιστα οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν αυτό τους το πλεονέκτημα και να ασκήσουν σοβαρές πιέσεις προκειμένου να τεθεί προς επανεξέταση το όλο θέμα στο πλαίσιο ακρόασης της Επιτροπής Δικαιοσύνης που συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια. 

«Στις περισσότερες χώρες είναι πολύ πιο δύσκολο να αποκτήσει κάποιος οποιοδήποτε είδος πυροβόλου όπλου, πολύ περισσότερο ένα ημι-αυτόματο όπλο ή ένα φλογοβόλο», σχολιάζει ο Τζον Λιντσεϊ – Πόλαντ, ειδικός σε θέμα εμπορίας όπλων για την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Global Exchange. Όπως εξηγεί, όταν αυτά τα όπλα δεν είναι διαθέσιμα σε απλούς ανθρώπους, θεωρούνται αυτομάτως πολεμικά όπλα, είτε μιλάμε την χρήση τους απλό μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, είτε από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος και χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο περιοχών, σε βάρος αμάχων κ.α. 

 
JOSHUA ROBERTS / REUTERS

ANASTASIOY

Κωνσταντίνος Μπακομήτρος

hliaslogotipo

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

XATZISTAMATIS NEW

TIGAS ANNA

anastasiakoukoubanernew

 

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΘΗΒΑ

farmakio

toutouzas1

 

lempesis

koropouli2

Πνευματικά Σοκολατάκια

monomaxoi2

camora

 

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK