Booking.com

 

banner 971x375 okmikro

Ο μαύρος καβαλάρης, Νικόλαος Πλαστήρας!

 PLASTHRAS 2

Ο Νικόλαος Πλαστήρας, γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1883 στο Μορφοβούνι Καρδίτσας.

Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στο στρατό και συμμετείχε στον Μακεδονικό Αγώνα και εν συνεχεία στους Βαλκανικούς πολέμους. Απέκτησε το προσωνύμιο «Μαύρος καβαλάρης» διότι πολεμούσε πάντα έφιππος και από το σκούρο χρώμα του προσώπου του.

Αναδείχτηκε σε πολλές μάχες και συμμετείχε σε σκληρές και δύσκολες αναμετρήσεις, από την Ουκρανία έναντι των Ρώσων μπολσεβίκων, μέχρι την Μικρά Ασία και τον Τούρκικο κλοιό. Το Σεπτέμβριο του 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ιδρύει με τον Στυλιανό Γονατά την «Επαναστατική Επιτροπή» και απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης Γούναρη και την έξωση του βασιλιά Κωνσταντίνου. Αναλαμβάνει αρχηγός και έχει να επιτελέσει βαρύ έργο: τη διαπραγμάτευση στη συνθήκη της Λοζάνης, την αναδιοργάνωση του αποδεκατισμένου στρατού και την φροντίδα των χιλιάδων προσφύγουν που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην ταραγμένη Ελλάδα.

 

Δημιούργημα του η «Δίκη των Έξι», το έκτακτο στρατοδικείο και η καταδίκη σε θάνατο, ισάριθμων αξιωματικών με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας! Αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία της ηγεσίας της χώρας και εκφράζοντας την πεποίθηση της στρατιωτικής του ικανότητας, οδηγεί τη χώρα σε εκλογές το Δεκέμβριο του 1923 για να αποδεσμευτεί από τα καθήκοντα εξουσίας. 

Αμέσως μετά και για περίπου μια δεκαετία, αποφασίζει να αποχωρήσει από τα κοινά και ακολουθεί μια μοναχική ζωή ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία. Επιστρέφει με ένα αποτυχημένο παταγωδώς πραξικόπημα τον Μάρτιο του 1933 έναντι της κυβέρνησης της αντιβενιζελικής «Ηνωμένης Αντιπολίτευσης», φυγαδεύεται από τη χώρα και καταδικάζεται ερήμην του εις θάνατον δύο χρόνια αργότερα, το Μάρτιο του 1935.  

Τίθεται αντιμέτωπος στη δικτατορία Μεταξά και μετά την εισβολή των Ιταλών στη χώρα, στέλνει επιστολή στην κυβέρνηση περί συνθηκολόγησης, κάτι που στο μέλλον θα του στοιχήσει στην πολιτική του σταδιοδρομία.

Αναλαμβάνει το αξίωμα του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 1945, μετά τα ματωμένα Δεκεμβριανά, λόγω της καθολικής του αποδοχής από τον πολιτικό κόσμο. Ένα μήνα μετά υπογράφει τη Συνθήκη της Βάρκιζας και πολύ γρήγορα στα φώτα της δημοσιότητας εμφανίζεται η επιστολή συνθηκολόγησης με την Ιταλία, με αποτέλεσμα την άδοξη καθαίρεση των καθηκόντων του. 

 

Η αξιοπρεπή στάση που κράτησε στον Εμφύλιο Πόλεμο του προσδίδει σεβασμό, μιας και κατηγόρησε ισάριθμα και τις δύο πλευρές για τον αδελφοπόλεμο που αιματοκύλισε μια ρημαγμένη τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά χώρα.   

PLASTHRAS 2

Η πολιτική σκηνή τον έλκει συνεχώς. Λαμβάνει μέρος στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και σχηματίζει κυβέρνηση με τον Γεώργιο Παπανδρέου τον Απρίλιο του 1950 μονάχα για λίγους μήνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις μεταρρυθμίσεις που θέσπισε, προϋπόθεσή του ήταν η εξομάλυνση των κατάλοιπων του Εμφυλίου και η αποτροπή διώξεων έναντι πολιτών με αριστερά φρονήματα.  

Η τρίτη και τελευταία φορά που χρίστηκε πρωθυπουργός ήταν τον Σεπτέμβρη του 1951 με διάρκεια ένα έτος, μέσα από μια κυβέρνηση συνασπισμού. Παρά τις προσπάθειές του, δεν κατέστη δυνατή η αποτροπή της εκτέλεσης των Μπελογιάννη, Μπάτση, Καλούμενου, Αργυριάδη και επιπλέον δεν κατάφερε να καταπολεμήσει τα ζιζάνια του παρακράτους που έχουν καταπνίξει όλη τη χώρα.

Το Νοέμβριο του 1952 η εκλογική αναμέτρηση τον καθιστά ηττημένο έναντι του Παπάγου και σιγά – σιγά ο Πλαστήρας οδεύει προς τη λήξη της πολιτικής του καριέρας. Η βεβαρημένη υγεία  του και τα αλλεπάλληλα καρδιακά του επεισόδια τον ωθούν στην αφάνεια όπου στις 26 Ιουλίου 1953 κόβεται το νήμα της ζωής του. 

Οικογενειακές ιστορικές καταγραφές, μου επιτρέπουν να ισχυριστώ προσωπικά και αβίαστα, την οικονομική του άνευ όρων συνεισφορά προς τους συνανθρώπους του… 

Ο Νικόλαος Πλαστήρας, πέθανε μόνος, σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο, πάμπτωχος πάνω σε ένα στρατιωτικό ράντζο. Η αστείρευτη βοήθεια που πρόσφερε στους άπορους και στα ορφανά παιδιά τον μάτωνε οικονομικά, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία. Αθέατα δώρισε όλη την περιουσία του με αποτέλεσμα να μη διαθέτει για τον ίδιο, ούτε για τα προς το ζην. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στο Μουσείο της γενέτειράς του Καρδίτσας φιλοξενείται σε ειδική κάψουλα μιας εικαστικής εγκατάστασης η καρδία του στρατιωτικού.

Αγαστή προσωπικότητα, παράδειγμα προς μίμηση για τον πολιτικό σύγχρονο κόσμο με  ανιδιοτελή προσφορά στην κοινωνία, έντιμος, με περιλάλητη στρατιωτική θητεία και ύπατη αυτοκυριαρχία. 

Χαρακτηριστικά ικανά να προσφέρουν δικαίως μια περίοπτη θέση στο κάδρο της ιστορίας μας!  

 

       Κατερίνα Σιδέρη

 

Το αγαπημένο σας βιβλιοχαρτοπωλείο (1)

SHEIN Many GEO's

SHEIN Many GEO's

AliExpress WW

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

Greece Jooble logo

AliExpress WW

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK