Booking.com

 

banner 971x375 okmikro

27 Αυγούστου 479 π.Χ. – Η μάχη των Πλαταιών!

PLATAIES 1

Κατά τη διάρκεια των περσικών πολέμων, στο 1ο μισό του 5ου αιώνα, ο επικεφαλής των Περσών Δαρείος προσπαθεί να κατακτήσει ελληνικές πόλεις όπου στην πλειοψηφία τους οι μάχες αποδίδουν συντριπτικά – αρνητικά αποτελέσματα για τους Πέρσες. Μετά την ήττα στο Μαραθώνα και το θάνατο του εν λόγω στρατηγού, αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο του, ο αιμοσταγής βασιλιάς Ξέρξης. Σκοπός της ζωής του, ένας: Η κατάκτηση όλου του Ελλαδικού εδάφους!

 

PLATAIES 5

Απολαμβάνει τις νίκες στη μάχη των Θερμοπυλών και του Αρτεμισίου, αλλά ακολουθεί η ναυμαχία της Σαλαμίνας όπου τα ινία της νίκης περνούν πλέον στα χέρια των Ελλήνων και αναγκάζουν τον Ξέρξη να αποχωρήσει από την Ελλάδα με κατεύθυνση την Ασία. Αφήνει πίσω του 300.000 άνδρες με επικεφαλής τον Μαρδόνιο, για να συνεχίσει του Περσικούς πολέμους.

Η επόμενη αναμέτρηση, το 479 π.Χ. θα λάβει χώρα στις Πλαταιές, όπου οι αριθμητικά λιγότεροι Έλληνες καταφέρνουν να κατατροπώσουν τους Πέρσες, να διαλύσουν τον Περσικό στρατό και να αφανίσουν τον Μαρδόνιο!

Την άνοιξη του 479 ο περσικός στρατός έχει σχεδιάσει να επιτεθεί κατά της Αθήνας, καθώς όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έναν εύκολο στόχο, λόγω των εσωτερικών ερίδων μεταξύ των Ελλήνων. 

 

Πριν προβεί σε μάχη, ο Μαρδόνιος στέλνει ως εκπρόσωπό του τον Αλέξανδρο Α’ στους Αθηναίους μήπως καταφέρει συμμαχία μαζί τους, προσφέροντάς τους μια καθόλα ηγετική θέση στη νέα τάξη πραγμάτων που οραματίζονταν οι Πέρσες. Υποσχόταν την πλήρη ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Αθήνας (να σημειωθεί εδώ ότι η πόλη είχε άγρια λεηλατηθεί από τους Πέρσες μετά τη μάχη των Θερμοπυλών) αλλά και την παραχώρηση της ηγεμονίας της Ελλάδας! 

Πράγματι, αν μη τι άλλο, η πρόταση αποτελούσε δέλεαρ για τους Αθηναίους…

Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Ηρόδοτου, ο οποίος αναφέρει την απάντηση που έδωσε ο αντιπρόσωπος των Αθηναίων Αριστείδης: «Όσο ο ήλιος εξακολουθεί τον δρόμο του, οι Αθηναίοι δεν πρόκειται να γίνουν σύμμαχοι των Περσών».

Άγριο μένος κυρίευσε τον Πέρση βασιλιά Μαρδόνιο, όπου για να κατευνάσει το θυμό μου, λεηλάτησε άρδην την ήδη κατεστραμμένη Αθήνα και κατευθύνθηκε με το στρατό των 300.000 πολεμιστών και στρατοπέδευσε στην περιοχή της Βοιωτίας. Το μέρος ήταν κατάλληλο για μάχη, λόγω των πεδιάδων της περιοχής όπου θα μπορούσε να αναδειχθεί το ιππικό του. 

Το στρατόπεδο των Ελλήνων, με αρχηγό τον Παυσανία από την πλευρά των Σπαρτιατών και τον Αριστείδη από την πλευρά των Αθηναίων, (να σημειωθεί η δυσκολία στο συντονισμό της μάχης, λόγω των διαταγών των δύο διαφορετικών προσώπων), είχε και εκείνο αρχίσει τις προετοιμασίες του.  

Αναφορές του Ηρόδοτου αναφέρουν ότι στη μάχη των Πλαταιών, συγκεντρώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός στρατιωτικής δύναμης. Περίπου 38.700 οπλίτες και 69.000 βοηθοί οι οποίοι είχαν παραταχθεί στα υψώματα του Κιθαιρώνα. Η Αχίλλειος πτέρνα μας, ήταν η έλλειψη ιππικού… 

Η πρώτη φάση της μάχης έλαβε χώρα τις επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία των Περσών, θέλοντας να εκμεταλλευτούν το ιππικό τους, το οποίο αποκρούστηκε με δυναμισμό από την πλευρά των Ελλήνων. Μεγάλη περσική απώλεια ο στρατηγός Μασίστιος, ο οποίος σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης.   

Μετά την ανασυγκρότηση των στρατευμάτων και την θετική βούληση των θεών απέναντι στις σπονδές του Παυσανία, έπειτα από 8 ημέρες, στις 27 Αυγούστου 479 π.Χ. (κατά μία εκδοχή), ακολούθησε η δεύτερη και καθοριστική φάση. Σε αυτό το μεσοδιάστημα, είχαν καταφέρει να ενσωματωθούν με τους Έλληνες και οι ικανότατες ενισχύσεις των Θεσπιέων!

Και οι δυο πλευρές πολεμούσαν με μένος και ανδρεία. Τίποτα λιγότερο δεν αποζητούσαν από τη νίκη. Όλοι γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν καθοριστικής σημασίας και έπρεπε πάση θυσία να επικρατήσουν των αντιπάλων τους!

Οι Έλληνες παρά την μικρή στρατιωτική τους δύναμη, λυσσαλέα, χτυπούσαν, έσφαζαν και κατακρεουργούσαν τον εχθρό καταρρέοντας συνεχώς τις γραμμές της άμυνας του. Εφοδιασμένοι με οργή, πάθος και δίψα για νίκη, μάχονταν ακάματοι, ακατάβλητοι με όραμα τον κοινό τους στόχο.

Απρόσμενα, ήθρε η στιγμή που όλοι περίμεναν. Το γεγονός που θα έδινε προβάδισμα και θα έγερνε τη ζυγαριά της μάχης σε καθοριστικό σημείο, ήταν ευνοϊκό για τους Έλληνες. Ο Σπαρτιάτης στρατηγός Αρίμνηστος, πέτυχε να εισχωρήσει μέσα από φρουρά 1.000 επίλεκτων και να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα με πέτρα, απέναντι στον Μαρδόνιο.

ΟΜαρδόνιος κείτεται νεκρός ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους!

Επικρατεί πανδαιμόνιο, κάρφος εν οφθαλμώ για τους Πέρσες. Οι Έλληνες άδραξαν την ευκαιρία και με τις λίγες δυνάμεις που τους είχαν απομείνει διέλυσαν τον Περσικό στρατό. Η αναμέτρηση έλαβε τέλος. Οι Έλληνες έχουν κερδίσει την πολυπόθητη νίκη. Μια νίκη ανέλπιστη με βάση τα δεδομένα.

Οι διασωθέντες αριθμούν μονάχα ~ 40.000 άντρες, οι οποίοι είναι σε κατάσταση αλλοφροσύνης και ψάχνουν διέξοδο διαφυγής. Οι Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης ~ 1.400, τάφηκαν εκεί με μεγάλες τιμές και από τα λάφυρα του πολέμου κάποια αφιερώθηκαν στους θεούς και τα υπόλοιπα μοιράσθηκαν. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλευρό των Περσών, πολέμησαν σαν σύμμαχοί τους οι Θηβαίοι, οι οποίοι τράπηκαν σε άτακτη φυγή μετά το θάνατο του Μαρδόνιου!!!!

Η καθοριστικής σημασίας νίκη στη μάχη των Πλαταιών, εδραίωσε μια νέα εποχή καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία της τότε Ελλάδας, η οποία θα διαρκέσει περίπου 30 χρόνια μέχρι την υπογραφή Ειρήνης του Καλλία το 450 πΧ

Νιώθουμε περήφανοι για την ιστορία που κουβαλάει ο τόπος μας. Ο ανείπωτος δυναμισμός, ο ατέρμονος ψυχισμός, η αφειδής δίψα, η αυθύπαρκτη γενναιότητά των προγόνων μας, τους εξυμνούν στα μάτια μας. Βαρύ φορτίο, εφάμιλλο της ανδρείας τους, μα πρέπει να ανταπεξέλθουμε. Μια χίμαιρα η ιστορία μας που ακόμα ταξιδεύει, που μας καθοδηγεί και καθορίζει το φωτερό δρόμο του μέλλοντος μας. 

Ας παραδειγματιστούμε, φελάει! 

Κατερίνα Σιδέρη

 

 

Το αγαπημένο σας βιβλιοχαρτοπωλείο (1)

SHEIN Many GEO's

SHEIN Many GEO's

AliExpress WW

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

Greece Jooble logo

AliExpress WW

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK