tigkasnew

Αγχώδης διαταραχή: πώς μπορεί να μας βοηθήσει ένας ψυχοθεραπευτής

agxos

    Το άγχος είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους μας. Το στρες της καθημερινότητας, τα οικονομικά προβλήματα, οι δυσκολίες στις σχέσεις αλλά και μεγάλες αλλαγές, όπως μια μετακόμιση, πυροδοτούν μία κατάσταση έντονης ανησυχίας και υπερδιέγερσης. Όταν, όμως, αυτή η κατάσταση δεν είναι παροδική, έχει έντονα συμπτώματα και υπερβαίνει σε αντίδραση την αιτία που την προκάλεσε, τότε οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι μιλούν για αγχώδη διαταραχή. Η αγχώδης διαταραχή είναι η συχνότερη διαταραχή ψυχικής φύσης  και πλήττει περίπου το 10% των ανθρώπων όλων των ηλικιών και 20% των εφήβων. Πώς ακριβώς εκδηλώνεται και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

 

Είδη

    Οι αγχώδεις διαταραχές εκδηλώνονται με διάφορες μορφές. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή πρόκειται για χρόνιο άγχος που δεν σχετίζεται με μια συγκεκριμένη κατάσταση ή αντικείμενο, ενώ η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια και έντονη αντίδραση με συναισθήματα φόβου αλλά και σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή και τρέμουλο. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αφορά εμμονικές σκέψεις και καταναγκασμούς, ενώ συχνά το άγχος εκδηλώνεται και με διάφορες φοβίες, όπως η αγοραφοβία που έχει συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση. Τέλος, το μετατραυματικό στρες έχει τις ρίζες του σε μια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος και επηρεάζει έντονα τη ζωή του ατόμου ακόμα και για χρόνια μετά από αυτή.

Συμπτώματα

    Όταν το άτομο πάσχει από αγχώδη διαταραχή, βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση και ανησυχεί υπερβολικά για θέματα, τα οποία δεν απασχολούν σε τέτοιο βαθμό το μέσο άνθρωπο. Η υπερκινητικότητα, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους εφήβους, που συνοδεύεται από μετέπειτα αίσθημα κόπωσης, είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της αγχώδους διαταραχής, όπως και η ευερεθιστότητα και η αδυναμία συγκέντρωσης. Τέλος, ακόμα σοβαρότερα συμπτώματα είναι η δυσκολία στον ύπνο, η ανάπτυξη φοβιών και οι συχνές κρίσεις πανικού.

Θεραπευτική προσέγγιση

    Η βασικότερη θεραπευτική προσέγγιση των αγχωδών διαταραχών είναι η ψυχοθεραπεία, ωστόσο σε ορισμένες σοβαρές μορφές έντονου άγχους ή κατάθλιψης συνιστάται και η χορήγηση φαρμάκων, όπως ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών, πάντα σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία. Στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία δίνεται βάση στις ασυνείδητες διεργασίες και συγκρούσεις του ατόμου που προκαλούν άγχος. Η απώθηση των πρώιμων εμπειριών και οι εκτεταμένοι μηχανισμοί άμυνας απέναντι σε τραυματικά γεγονότα είναι τελικά αυτοί που όχι μόνο δεν προστατεύουν το άτομο αλλά το φορτίζουν με περισσότερο άγχος. Στόχος της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας είναι η ανάσυρση όλων αυτών των απωθημένων καταστάσεων και η αντιμετώπισή τους.

Η γνωσιακή και συμπεριφορική ψυχοθεραπεία βασίζεται στην παραδοχή ότι το άτομο έχει σχηματίσει μέσω της μάθησης και της εμπειρίας συγκεκριμένα σχήματα στο μυαλό του ως αντίδραση σε ορισμένες αρνητικές καταστάσεις. Ο ψυχοθεραπευτής βοηθάει τον θεραπευόμενο να σπάσει αυτά τα σχήματα και να δημιουργήσει άλλα περισσότερα θετικά. Με αυτή την αλλαγή του τρόπου σκέψης οι νοητικές λειτουργίες καθοδηγούνται σε πιο αποτελεσματικά μονοπάτια και τα έντονα αρνητικά συναισθήματα ελέγχονται και διαφοροποιούνται.

 

Άρθρο από τον Ψυχολόγο στην Αθήνα Μιχάλη Πατεράκη https://www.psychotherapy.net.gr/

ANASTASIOY

Κωνσταντίνος Μπακομήτρος

hliaslogotipo

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

XATZISTAMATIS NEW

TIGAS ANNA

anastasiakoukoubanernew

 

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΘΗΒΑ

farmakio

toutouzas1

 

lempesis

koropouli2

Πνευματικά Σοκολατάκια

monomaxoi2

camora

 

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK