• Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Πού και πότε θα χτυπήσει

  Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Πού και πότε θα χτυπήσει

  Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 09:38

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ

  ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ

  Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 07:04

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Τρεις διαρρήξεις σε μία εβδομάδα στη Βοιωτία: Θήβα-Τάχι-Άρμα

  Τρεις διαρρήξεις σε μία εβδομάδα στη Βοιωτία: Θήβα-Τάχι-Άρμα

  Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 22:26

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΕΥΕΤΗΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

  ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΕΥΕΤΗΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

  Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 22:06

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Καιρός: Χειμωνιάτικο το σκηνικό σε όλη τη χώρα - Κρύο και χιόνια

  Καιρός: Χειμωνιάτικο το σκηνικό σε όλη τη χώρα - Κρύο και χιόνια

  Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 21:54

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

lymperi banner new

25 Νοεμβρίου / Διεθνής ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών!

VIOLENCE WOMEN 2 Custom

 

Ιστορικά, η 25η Νοεμβρίου, από το 1999 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, γνωστοποιώντας τις τεράστιες διαστάσεις ενός παγκοσμίου πλέον προβλήματος.

Έχω αναφέρει σε παλιότερό μου άρθρο, ότι ως βία χαρακτηρίζεται η οποιαδήποτε μορφή πίεσης, που ασκείται από «θήτη» σε «θύμα» με σκοπό την επιβολή της δικής του θέλησης ή άποψης και έχει ως αποτέλεσμα σωματική ή ψυχολογική βλάβη.

 

Όσον αφορά τις γυναίκες η σωματική και η σεξουαλική βία αποτελούν τις σημαντικότερες μορφές απόδοσης της βίας με τα ποσοστά ανά τον κόσμο να αποτελούν πρόκληση. Αξίζει να αναφερθεί ότι καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 135 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω κακοποίησης που επήλθε από το ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον κατά πλειοψηφία.

Η βία κατά των γυναικών οποιασδήποτε ηλικίας, τείνει να πάρει διαστάσεις παγκόσμιας μάστιγας! Λεκτική βία, σεξουαλική βία, γυναικοκτονία, παρενοχλήσεις, βιασμοί, εμπορία και εκμετάλλευση (trafficking), ξυλοδαρμοί, κακοποιήσεις και η ευρέως διαδεδομένη στις μέρες μας διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση, είναι μερικά από τα συνήθη χαρακτηριστικά παραδείγματα βίας που υιοθετεί το ανδρικό φύλλο, έναντι των θυμάτων τους.    

Με μια σχετικά γρήγορη αναζήτηση πληροφοριών, γίνεται σαφές ότι η βία κατά των γυναικών δεν έχει σύνορα. Δεν εξετάζει μόρφωση, χρώμα, εξωτερική εμφάνιση, ηλικία, οικονομική επιφάνεια, καταγωγή, δεν κάνει απολύτως κανένα διαχωρισμό! Αποτελεί συχνό και αυξανόμενο φαινόμενο το οποίο ενδεχομένως να συμβαίνει γύρω μας, αν όχι και σε εμάς τις ίδιες!   

VIOLENCE WOMEN 1 Custom

Στατιστικά κατά τη διάρκεια της ζωής μας, 1 στις 3 γυναίκες θα γευτεί τη βία σε μία ή περισσότερες μορφές της. Οι λόγοι που οδηγούν τους θήτες σε αυτή τους την παρόξυνση ποικίλουν. Η οικονομική κρίση, η ανεργία, το άγχος, η ψυχολογική ανισορροπία, η απώλεια θέσεως εργασίας, η έλλειψη παιδείας, το μορφωτικό επίπεδο, η υποτιθέμενη εξουσία, η πεποίθηση της ισχύος του αρσενικού έναντι του αδύναμου θηλυκού φύλλου και η μη γνωστοποίηση του φαινομένου, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτιών της βίας απέναντι στις γυναίκες.

 

Παράλληλα, η γυναίκα θεωρείται ευάλωτη στη βία και ανίκανη πολλές φορές να αντιδράσει. Νιώθει έντονα φόβο για την εξέλιξη της κατάστασης και ντροπή να μοιραστεί τα βιώματά της με οικείους της, πόσο μάλλον να δημοσιοποιήσει τα βίαια περιστατικά που είναι υποχρεωμένη να υπομένει. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κοινοποίηση της κατάστασης με λάθος ή μη ολοκληρωμένο τρόπο μπορεί να τη μεταβάλλει σε ακόμα δυσκολότερη.

Επιπροσθέτως, οι πολλαπλοί ρόλοι που εύστοχα ανταποκρίνεται η σύγχρονη γυναίκα, το βαθιά ριζωμένο πατριαρχικό μοντέλο κοινωνίας και η συνεχώς αυξανόμενη πορεία της σε επαγγελματικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, αποτελεί κίνητρο και ενόχληση για μια μερίδα ανδρών που θέλοντας να υποθάλψουν την ισότητα των δύο φύλλων, την υποβιβάζουν, την αμφισβητούν, την υποβαθμίζουν και τελικά βιαιοπραγούν κατά της.

TITLE Custom

Η ενημέρωση, η πληροφόρηση, η ψυχολογική στήριξη, ο διάλογος, η ελευθερία και η αυτοπεποίθηση, θα συνδράμουν θετικά και θα παρέχουν δύναμη στα χιλιάδες θύματα παγκοσμίως να εξομολογηθούν την ιστορία τους και να μοιραστούν με κακοποιημένες και μη γυναίκες τα βιώματά τους. Θα γίνουν αρωγοί των νέων ηλικιών ώστε να προστατεύουν την υπόστασή τους και να μην υποτάσσονται σε καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ή τη ψυχολογική τους ακεραιότητα, θα γίνουν η φωνή των άτολμων θυμάτων και η δικαίωση εκείνων που βίωσαν θανάσιμα τα χαρακτηριστικά της βίας. 

Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η δημοσιοποίηση μέσω των μέσων επικοινωνίας, οι συχνές ημερίδες συντονισμένης και συνάμα στοχευμένης ενημέρωσης των κοινωφελών οργανώσεων, οι χρηματοδοτήσεις κοινωνικών δράσεων και προγραμμάτων θα συνεισφέρουν έμπρακτα στην γνωστοποίηση των διαστάσεων που έχει πάρει η μάστιγα της βίας γενικότερα και θα ευαισθητοποιήσουν επιδιώκοντας σταδιακά στην εξάλειψή της.

Ας οραματιστούμε μια παγκόσμια εκστρατεία διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μια παγκόσμια καμπάνια με στόχο την έμφυλη ισότητα απαλλαγμένη από κάθε μορφής βία, αλλά μη σταθούμε απλώς σε μεγαλεπήβολα όνειρα. Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα «κακώς κείμενα» που μας περιβάλλουν, ο καθένας μας με το δικό του τρόπο, αλλάζοντας πρωτίστως τον τρόπο σκέψης μας και εν συνεχεία των γύρων μας, γιατί όλοι μαζί μπορούμε!           

 

Κατερίνα Σιδέρη

 


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 

Ελαιοτριβείο Πελώνης

ΚΑΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

cameres stats crazynapofetured

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

ΚΤΗΜΑ ΛΥΜΠΕΡΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

argiris taxi

 

lefkiano

parostop

camora

 

KTEL THIVAS

aggelies2

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK