• Νέα άνοδος στη θερμοκρασία και αφρικανική σκόνη - Σε ποιες περιοχές αναμένονται καταιγίδες | e-sterea.gr

  Νέα άνοδος στη θερμοκρασία και αφρικανική σκόνη - Σε ποιες περιοχές αναμένονται καταιγίδες |...

  Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 10:01

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Περπάτησε 140 χλμ για να εκπληρώσει το τάμα του στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο | e-sterea.gr

  Περπάτησε 140 χλμ για να εκπληρώσει το τάμα του στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο | e-sterea.gr

  Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022 20:15

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Ποιος ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος - Θαύματα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου | e-sterea.gr

  Ποιος ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος - Θαύματα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου | e-sterea.gr

  Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022 10:49

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Power Pass: Πότε θα δοθεί η επιδότηση για το ρεύμα και σε ποιους - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε | e-sterea.gr

  Power Pass: Πότε θα δοθεί η επιδότηση για το ρεύμα και σε ποιους - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε |...

  Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022 10:35

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Λιβαδειά: Προφυλακιστέος ο 35χρονος κατηγορούμενος για το βιασμό της 14χρονης μαθήτριας | e-sterea.gr

  Λιβαδειά: Προφυλακιστέος ο 35χρονος κατηγορούμενος για το βιασμό της 14χρονης μαθήτριας |...

  Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022 09:53

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

NEO B2

Booking.com

 

25 Νοεμβρίου / Διεθνής ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών!

VIOLENCE WOMEN 2 Custom

 

Ιστορικά, η 25η Νοεμβρίου, από το 1999 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, γνωστοποιώντας τις τεράστιες διαστάσεις ενός παγκοσμίου πλέον προβλήματος.

Έχω αναφέρει σε παλιότερό μου άρθρο, ότι ως βία χαρακτηρίζεται η οποιαδήποτε μορφή πίεσης, που ασκείται από «θήτη» σε «θύμα» με σκοπό την επιβολή της δικής του θέλησης ή άποψης και έχει ως αποτέλεσμα σωματική ή ψυχολογική βλάβη.

 

Όσον αφορά τις γυναίκες η σωματική και η σεξουαλική βία αποτελούν τις σημαντικότερες μορφές απόδοσης της βίας με τα ποσοστά ανά τον κόσμο να αποτελούν πρόκληση. Αξίζει να αναφερθεί ότι καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 135 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω κακοποίησης που επήλθε από το ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον κατά πλειοψηφία.

Η βία κατά των γυναικών οποιασδήποτε ηλικίας, τείνει να πάρει διαστάσεις παγκόσμιας μάστιγας! Λεκτική βία, σεξουαλική βία, γυναικοκτονία, παρενοχλήσεις, βιασμοί, εμπορία και εκμετάλλευση (trafficking), ξυλοδαρμοί, κακοποιήσεις και η ευρέως διαδεδομένη στις μέρες μας διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση, είναι μερικά από τα συνήθη χαρακτηριστικά παραδείγματα βίας που υιοθετεί το ανδρικό φύλλο, έναντι των θυμάτων τους.    

Με μια σχετικά γρήγορη αναζήτηση πληροφοριών, γίνεται σαφές ότι η βία κατά των γυναικών δεν έχει σύνορα. Δεν εξετάζει μόρφωση, χρώμα, εξωτερική εμφάνιση, ηλικία, οικονομική επιφάνεια, καταγωγή, δεν κάνει απολύτως κανένα διαχωρισμό! Αποτελεί συχνό και αυξανόμενο φαινόμενο το οποίο ενδεχομένως να συμβαίνει γύρω μας, αν όχι και σε εμάς τις ίδιες!   

VIOLENCE WOMEN 1 Custom

Στατιστικά κατά τη διάρκεια της ζωής μας, 1 στις 3 γυναίκες θα γευτεί τη βία σε μία ή περισσότερες μορφές της. Οι λόγοι που οδηγούν τους θήτες σε αυτή τους την παρόξυνση ποικίλουν. Η οικονομική κρίση, η ανεργία, το άγχος, η ψυχολογική ανισορροπία, η απώλεια θέσεως εργασίας, η έλλειψη παιδείας, το μορφωτικό επίπεδο, η υποτιθέμενη εξουσία, η πεποίθηση της ισχύος του αρσενικού έναντι του αδύναμου θηλυκού φύλλου και η μη γνωστοποίηση του φαινομένου, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτιών της βίας απέναντι στις γυναίκες.

 

Παράλληλα, η γυναίκα θεωρείται ευάλωτη στη βία και ανίκανη πολλές φορές να αντιδράσει. Νιώθει έντονα φόβο για την εξέλιξη της κατάστασης και ντροπή να μοιραστεί τα βιώματά της με οικείους της, πόσο μάλλον να δημοσιοποιήσει τα βίαια περιστατικά που είναι υποχρεωμένη να υπομένει. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κοινοποίηση της κατάστασης με λάθος ή μη ολοκληρωμένο τρόπο μπορεί να τη μεταβάλλει σε ακόμα δυσκολότερη.

Επιπροσθέτως, οι πολλαπλοί ρόλοι που εύστοχα ανταποκρίνεται η σύγχρονη γυναίκα, το βαθιά ριζωμένο πατριαρχικό μοντέλο κοινωνίας και η συνεχώς αυξανόμενη πορεία της σε επαγγελματικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, αποτελεί κίνητρο και ενόχληση για μια μερίδα ανδρών που θέλοντας να υποθάλψουν την ισότητα των δύο φύλλων, την υποβιβάζουν, την αμφισβητούν, την υποβαθμίζουν και τελικά βιαιοπραγούν κατά της.

TITLE Custom

Η ενημέρωση, η πληροφόρηση, η ψυχολογική στήριξη, ο διάλογος, η ελευθερία και η αυτοπεποίθηση, θα συνδράμουν θετικά και θα παρέχουν δύναμη στα χιλιάδες θύματα παγκοσμίως να εξομολογηθούν την ιστορία τους και να μοιραστούν με κακοποιημένες και μη γυναίκες τα βιώματά τους. Θα γίνουν αρωγοί των νέων ηλικιών ώστε να προστατεύουν την υπόστασή τους και να μην υποτάσσονται σε καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ή τη ψυχολογική τους ακεραιότητα, θα γίνουν η φωνή των άτολμων θυμάτων και η δικαίωση εκείνων που βίωσαν θανάσιμα τα χαρακτηριστικά της βίας. 

Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η δημοσιοποίηση μέσω των μέσων επικοινωνίας, οι συχνές ημερίδες συντονισμένης και συνάμα στοχευμένης ενημέρωσης των κοινωφελών οργανώσεων, οι χρηματοδοτήσεις κοινωνικών δράσεων και προγραμμάτων θα συνεισφέρουν έμπρακτα στην γνωστοποίηση των διαστάσεων που έχει πάρει η μάστιγα της βίας γενικότερα και θα ευαισθητοποιήσουν επιδιώκοντας σταδιακά στην εξάλειψή της.

Ας οραματιστούμε μια παγκόσμια εκστρατεία διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μια παγκόσμια καμπάνια με στόχο την έμφυλη ισότητα απαλλαγμένη από κάθε μορφής βία, αλλά μη σταθούμε απλώς σε μεγαλεπήβολα όνειρα. Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα «κακώς κείμενα» που μας περιβάλλουν, ο καθένας μας με το δικό του τρόπο, αλλάζοντας πρωτίστως τον τρόπο σκέψης μας και εν συνεχεία των γύρων μας, γιατί όλοι μαζί μπορούμε!           

 

Κατερίνα Σιδέρη

 


Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

Greece Jooble logo

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

aggelies2

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK