• Κιβωτός του Κόσμου: Άφαντος ο πατήρ Αντώνιος μετά την εντολή να μην πλησιάζει τις δομές -Πότε μπορεί να επέμβει η αστυνομία

  Κιβωτός του Κόσμου: Άφαντος ο πατήρ Αντώνιος μετά την εντολή να μην πλησιάζει τις δομές -Πότε...

  Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 06:59

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Καλάθι νοικοκυριού: Με προϊόντα έκπληξη το εορταστικό καλάθι

  Καλάθι νοικοκυριού: Με προϊόντα έκπληξη το εορταστικό καλάθι

  Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 06:32

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Τι καιρό θα κάνει τον Δεκέμβριο – Πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα

  Τι καιρό θα κάνει τον Δεκέμβριο – Πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα

  Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 14:16

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Πού βρίσκονται οι Αλκυονίδες όπου οι σεισμολόγοι «βλέπουν» ισχυρό σεισμό τα επόμενα χρόνια

  Πού βρίσκονται οι Αλκυονίδες όπου οι σεισμολόγοι «βλέπουν» ισχυρό σεισμό τα επόμενα χρόνια

  Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 14:10

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Κιβωτός του Κόσμου: Απαγορεύεται στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές της ΜΚΟ με εντολή εισαγγελέα

  Κιβωτός του Κόσμου: Απαγορεύεται στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές της ΜΚΟ με εντολή...

  Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 14:06

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

lymperi banner new

Μια μεγάλη γυναίκα της ιστορίας... Ίντιρα Γκάντι

 Μια μεγάλη γυναίκα της ιστορίας... Ίντιρα Γκάντι — Kalithea Press

 

 

Η Ίντιρα Γκάντι, γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1917, ήταν η πρώτη και μοναδική γυναίκα που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας

κατακτώντας την κορυφή της εξουσίας για 15 χρόνια και έφυγε άδοξα από την πολιτική σκηνή, δολοφονημένη από τους προσωπικούς σωματοφύλακές της.

 

 

 

GANDHI 1 Custom

  

Μα, ας απαριθμήσουμε τα γεγονότα με τη σειρά τους. Δεν ήταν κόρη του Μαχάτμα Γκάντι όπως πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα, αλλά καταγόταν από μεγάλη και ισχυρή πολιτική οικογένεια. Πατέρας της ήταν ο Τζαβαρχαλάλ Νεχρού, πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας και συναγωνιστής του Γκάντι. Γαλουχήθηκε μέσα σε ένα έντονο πολιτικό τοπίο, με τον πόθο της ανεξαρτησίας να φουντώνει μέσα της και την ελπίδα για ελευθερία, έναντι της βρετανικής κυριαρχίας.

 

Από τα φοιτητικά της χρόνια στην Οξφόρδη, δραστηριοποιείται πολιτικά και συμμετέχει σε πορείες διαμαρτυρίας τόσο για την ανεξαρτησία της χώρας της, όσο και άλλων χωρών. Όμως ο φιλάσθενος χαρακτήρας της και το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, την αναγκάζουν να επιστρέψει στην Ινδία, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της.     

 

Παντρεύεται από έρωτα, παρά τις διαφωνίες του πατέρα της, τον ανιψιό του Μαχάτμα Γκάντι, Φερόζ, αποκτούν δύο γιους και λίγα χρόνια αργότερα ο σύζυγος την εγκαταλείπει, ανοίγοντάς της ερήμην του το δύσβατο μονοπάτι της πολιτικής σκηνής, στα χνάρια του μέντορα και πατέρα της.  

 KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Λίγο μετά τα 40 της, εν έτει 1959 μετά από πιέσεις, θα προταθεί και θα εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου, ευελπιστώντας οι υποστηρικτές της να κινούν πίσω της αθόρυβα τα νήματα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1966 μετά τον αιφνίδιο θάνατο του τότε πρωθυπουργού Σάστρι, θα στεφτεί νέα πρωθυπουργός και θα εκτελεί τα καθήκοντά της μέχρι το 1977, έχοντας έναν ακόμα τίτλο στο ενεργητικό της, ενώσω είναι η πρώτη γυναίκα στην Ινδία που κρατά στα χέρια της το τιμόνι της εξουσίας.  

   

GANDHI 2 Custom

 

Οικειοποιείται ένα σοσιαλιστικό μοντέλο δράσης τόσο στην οικονομία όσο και την εξωτερική πολιτική, εθνικοποιεί μεγάλες τράπεζες, στηρίζει την εκβιομηχάνιση, ψηφίζει σωρεία μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της πείνας και του αναλφαβητισμού μέσω του προγράμματος «Εξάλειψη της Φτώχειας» χορηγώντας κρατικές ενισχύσεις σε απόρους και υλοποιεί την «πράσινη επανάσταση», εξάγοντας αγροτικά προϊόντα. 

 

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 1971 και ενώ κατηγορήθηκε για νοθεία, αντί να παραδώσει τα σκήπτρα της εξουσίας, εμφανίζει έναν χαρακτήρα απολυταρχικό πλημμυρισμένο με αλαζονεία, φυλακίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους, και ανενόχλητη πλέον στερεί το προνόμιο της προσωπικής ελευθερίας και πέραν των άλλων μεταρρυθμίσεων, θεσπίζει επιχείρηση στείρωσης του πληθυσμού με σκοπό την μείωση των γεννήσεων!

 KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Όλος αυτός ο πολιτικός πυρετός διήρκησε μέχρι το 1977, όπου απελευθερώνονται οι πολιτικοί της αντίπαλοι και είναι έτοιμοι να τη συνθλίψουν. Χάνει παταγωδώς τις εκλογές του ίδιου έτους, ωστόσο το 1978 ιδρύει δικό της κόμμα, το «Κόμμα (Ι) του Κογκρέσου» (Ι=Ίντιρα) και στις εκλογές του 1980, ζητώντας συγχώρεση από το λαό για τα λάθη της, κατακτά εκ νέου τον πρωθυπουργικό θώκο!  Ο χρόνος όμως μετρά αντίστροφα και η πολιτική της πτώση, βρίσκεται προ των πυλών. Η διαμάχη μεταξύ ινδουιστών και σιχ τον Ιούνιο του 1984 και η στρατιωτική παρέμβαση τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στην οποία περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι συλλήφθηκαν και βασανίστηκαν με εντολή της, εξόργισε τους σωματοφύλακές της, με αποτέλεσμα να τη δολοφονήσουν στις 31 Οκτωβρίου του 1984 στο σπίτι της στο Νέο Δελχί, εκτοξεύοντας εναντίον της 33 σφαίρες.  

 

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, άλλοι την χαρακτήρισαν εργατική και μαχήτρια και άλλοι πάλι εξουσιομανή και διεφθαρμένη. Ίσως οι παραπάνω χαρακτηρισμοί να μην είναι αδόκιμοι, ίσως οραματίστηκε και πάλεψε στην αρχή για ένα καλύτερο αύριο για το λαό της Ινδίας, μα στην πορεία να λοξοδρόμησε, να μέθυσε από την εξουσία, τη δύναμη και την έπαρση και να εκτίμησε λανθασμένα την κατάσταση σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή πολιτικής αστάθειας και αναταραχής.

 

Δικαιωματικά, η Ίντιρα Γκάντι, θα μείνει στην ιστορία ως μια χαρισματική γυναίκα πολιτικός που κατάφερε να εμπνεύσει τη μάζα του λαού αποτελώντας πόλο έλξης με το όραμά της, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου και αξίζει να σημειωθεί ότι το 1999 σε δημοσκόπηση του BBC ψηφίστηκε ως η σημαντικότερη γυναίκα της τελευταίας χιλιετηρίδας.

 

Κατερίνα Σιδέρη

 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 

 

 
 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 

Ελαιοτριβείο Πελώνης

ΚΑΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

cameres stats crazynapofetured

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

ΚΤΗΜΑ ΛΥΜΠΕΡΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

argiris taxi

 

lefkiano

parostop

camora

 

KTEL THIVAS

aggelies2

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK