Ιερά Μονή Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας – Η ομορφιά του χώρου παραμένει αναλλοίωτη – ΦΩΤΟ

Το e-sterea επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας, σήμερα 14/3 και κατέγραψε την ομορφιά του χώρου ακόμα μετά την πυρκαγιά η οποία έπληξε την περιοχή πριν λίγους μήνες. Ανεβαίνοντας προς την Ιερά Μονή παρατηρούμε τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης να αναδύονται ανάμεσα στο καμένο τοπίο, μαρτυρώντας την αναγέννηση της φύσης.

Φτάνοντας στο μοναστήρι τρομάζει κανείς βλέποντας πως η φλόγες “έγλειψαν” το στολίδι της Βοιωτίας μας και μονολογεί “Δόξα το Θεό… γλύτωσε” .

Το γέρικο δέντρο στον προαύλιο χώρο, κατάμαυρο εκεί για να θυμίζει σε τι μπορεί να οδηγήσει μία … απροσεξία(?) Παρόλα αυτά, η ομορφιά του τόπου παραμένει αναλλοίωτη και ελκυστική για τους επισκέπτες, αναδεικνύοντας τον πλούτο της περιοχής μας.

Τουριστικά πούλμαν με κάθε ηλικία  ξένους ήρθαν να θαυμάσουν τον όμορφο αυτό χώρο που έχουμε την τιμή να έχουμε στον νομό μας.

Σε κάποια σημεία της Μονής ακόμα δεν υπάρχει πρόσβαση στους επισκέπτες αφού είναι υπό κατασκευή. Από τις φωτογραφίες όμως καταλαβαίνει κανείς ότι η ομορφιά είναι ακόμα εκεί και δεν την έχει αγγίξει τίποτα.

Μία αμυγδαλιά στην αυλή, ανθισμένη, σαν να σκουντάει τον επισκέπτη “ει ψιτ μην στεναχωριέσαι, ήρθε η Άνοιξη , ανθίσαμε ξανά.”

Θαυμασμός, κατάνυξη!! Συγκίνηση, Περηφάνια. Πολλά τα συναισθήματα στον Ιερό αυτό χώρο.

Το στολίδι , η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά κάνει τους Βοιωτούς να νιώθουν περήφανοι και συγκινημένοι για το αριστούργημα αυτό.

Βοήθειά μας.

Το παρακάτω βίντεο από το οδοιπορικό του e-sterea πριν πολλά χρόνια στον Όσιο Λουκά (όταν το e-sterea ήταν viotiashop)

Ακολουθεί ένα κείμενο από την ιστοσελίδα orthodoxianewsagency  

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης του ελαιώνα της Μονής του Οσίου Λουκά από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, ομάδα περίπου 20 κληρικών και λαϊκών της Τοπικής μας Εκκλησίας,  με επικεφαλής το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 μετέβησαν για εργασίες στον ελαιώνα. Συγκεκριμένα προέβησαν σε καθαρισμό και κλαδοκοπές καμένων ελαιοδέντρων σε μια προσπάθεια να “αναστηθεί” ο ελαιώνας.

Ο παραδοσιακός ελαιώνας της Μονής με την παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου δεν είναι μόνο ένα έσοδο για τις ανάγκες του Μοναστηριού, αλλά συμβάλλει και στο κοινωνικό-φιλανθρωπικό έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας, για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Μητροπόλεως και για τους συνανθρώπους μας, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές κληρικούς και λαϊκούς για τη συνεισφορά τους τονίζοντας πόσο σημαντική είναι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content