Η πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, Σωσώ Μανάρα, παίρνει θέση για το θέμα του Πρωτοδικείου “Έρχονται κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων”

Θα ήθελα να παραθέσω εδώ όσο μπορώ συντομότερα λίγα λόγια για το νέο νομοσχέδιο που η κυβέρνηση προχωράει με γοργούς ρυθμούς για την συγχώνευση των Πρωτοδικείων της Βοιωτίας και την δημιουργία ΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ και ενός απλά περιφερειακό Πρωτοδικείου.

Κατ αρχάς να διευκρινίσω ότι είμαστε από τους ελάχιστους Νόμους της Ελλάδας που έχουμε 2 Πρωτοδικείο στον Νόμο.
Ένα στην Λιβαδειά και ένα στην Θήβα.

Επίσης έχουμε την μοναδική Πανελλήνια ιδιαιτερότητα να ανήκουμε σε διαφορετικά Εφετεία.Εμείς ως Θήβα στο Εφετείο Εύβοιας Χαλκίδα και η Λιβαδειά στο Εφετείο Λαμίας.

Εν όψει λοιπόν του νέου Δικαστικού Χάρτη που καταργεί όλα τα περιφερειακά Ειρηνοδικεία που εξισώνει Ειρηνοδίκες και Πρωτοδίκες και συγχωνεύει τα διπλά Πρωτοδικείο όπου υπάρχουν όπως στην Βοιωτία

Θέλω να επισημάνω τα εξής!!

Το Πρώτο Πρωτοδικείο της Θήβας συστάθηκε το έτος 1833 στο τότε νεοσυσταθέν Ελληνικό κράτος μαζί με του Μεσολογγίου και του Ναυπλίου που ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας μετά την επανάστασή

Στην συνέχεια αφού έγινε αναδιάρθρωση καταργήθηκε. Οπότε με δεδομένο ότι η Λιβαδειά έγινε Πρωτεύουσα του Νόμου έγινε εκεί.
Από τις αρχές του 1900 και εντεύθεν οι τότε Θηβαίοι πολιτικοί και πολίτες προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα νέο Πρωτοδικείο στην Θήβα που τελικά κατόρθωσε να δημιουργηθεί εν μέσω πολεμικών και αντεγκλήσεις και αγώνων το 1936!!.

Έκτοτε λειτουργεί άψογα

Και μάλιστα με τεράστιο όγκο υποθέσεων που κάθε χρόνο αυξάνεται.
Όταν ετέθη το θέμα της συγχώνευσης και της δημιουργίας ενός Πρωτοδικείου στην Βοιωτία όπως και όλη την Ελλάδα συστάθηκε Επιτροπή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αφενός και ανατέθηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα ( εταιρία) αφετέρου να εκπονηθεί μια μελέτη για όλη την Ελλάδα σχετικά με τα Δικαστήρια της Χώρας.

Πράγματι επισκέφτηκαν και το Πρωτοδικείο μας όπου έμειναν κατάπληκτοι από το εύρος του την Αρχιτεκτονική την. Δομή του την έκταση του και το ποσό κοντά σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια είναι αναφέροντας τότε σε εμένα και τον Πρόεδρο Πρωτοδικών ότι πρόκειται πραγματικά για Αρχιτεκτονικό Αριστούργημα!!! πλέον της ενημέρωσης τους για τον όγκο των υποθέσεων και τις Φυλακές του Ελεωνα που ανήκουν στο Πρωτοδικείο μας.

Στο πόρισμα που και η επιτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέθεσε αλλά και η Επιτροπή του Υπουργείου είχαν τεθεί κάποιες προϋποθέσεις.

ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΟΓΚΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΦΥΛΑΚΕΣ.

Όλες αυτές τις προϋποθέσεις τις έχουμε.και τις αναδείξαμε προς τον Υπουργό με ειδικό Υπόμνημα μας ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΕΚΕΙ.

Με επίσημα στοιχεία Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας και με ένα βίντεο το οποίο και παραδώσαμε Στον Υπουργό Δικαιοσύνης το οποίο αναδεικνύει το Πρωτοδικείο Θηβών αναλυτικά.

Αυτά ελέχθησαν από εμένα ως Πρόεδρο του Δικηγ.Συλλόγου και στην σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο με φορείς από όλη την Στερεά Ελλάδα.

Έχουμε ένα Δικαστικό Μέγαρο 8.500 τ.μ  – Με εσωτερικό και εξωτερικό πάρκινγκ  -Με 8 αίθουσες ακροατηρίου.
Με ειδικές εισόδους κρατουμένων και κρατητήρια με πολλά γραφεία και τεράστιους άλλους χώρους προς εκμετάλλευση.

Δηλαδή ένα Πρωτοδικείο που ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΣΙΟΣΥΝΗΣ ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΕΩΣ 8 ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ .
Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε σύμμαχο τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Όπως φυσικά.και όλους του Δημοτικούς Συμβούλους Θήβας.
Δεν αντιδικούμε με του συναδέλφους της Λιβαδειάς.

Όμως η Λιβαδειά ως πρωτεύουσα είναι ευνοημένη και αυτό το γνωρίζουμε όλοι.

Αλλά η Θήβα μας??

Αυτή η ιστορική πόλη από τις αρχαιότερες του κόσμου
Η πόλη του Καδμου του Επαμεινώνδα του Πινδάρου της Αρχαίας Αντιγόνης του Θηβαίικου κύκλου που όλος ο κόσμος προσκυνάει στην Ιστορία της δεν θα πρέπει να ενισχυθεί??? Τουλάχιστον με την Έδρα του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου???

ΔΕΝ ζητάμε ΧΑΡΗ
ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΈΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙ.
ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ.
Για αυτο ο Δικηγορικός Σύλλογος σε συνεργασία.με τον ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ θα κάνει μια σειρά κινητοποιήσεων με πρώτη

Την ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΣ 6ΜΜ
για να συζητηθούν όλα Αυτά και να ενημερωθούν όλοι

 

 

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content