Στη Θήβα βρέθηκε πριν λίγες μέρες η Χάρις Αλεξίου. Βρέθηκε κοντά στους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε από μικρό παιδί, στη δεκαετία του ’50.
Η Χάρις Αλεξίου, κλείνει αυτές τις μέρες 50 χρόνια ερμηνευτικής παρουσίας στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.
- Επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο στην οδό Θρεψιάδου, περπάτησε στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού, αλλά και στη γειτονιά της οικογένειά της στο Συνοικισμό, στην οδό Ανθεμίων, όπου συναντά πάντα την παιδική της φίλη την κυρία Χρυσάνθη. Στο 3ο δημοτικό σχολείο, στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου, ήταν μαθήτρια το 1957. Έζησε στη Θήβα έως 8 χρονών.
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη της Χάρις Αλεξίου στη Θήβα, αυτή τη χρονιά. Τον Μάρτιο φέτος, είχε τιμηθεί σε εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού Θήβας.

Είχε ξανάρθει το 2016, προσκεκλημένη στα εγκαίνιά του νέου αρχαιολογικού μουσείου της πόλης.
Ορισμένοι από τους συγγενείς της, ζουν συνεχώς στο Συνοικισμό, στη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού μουσείου, μετά το 1950. Εδώ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε.
- «Τραγουδώντας τα δημοτικά, θυμήθηκα τον πατέρα μου στη Θήβα, που μου ‘λεγε πως «τα δημοτικά τραγούδια τα ευχαριστιέται ακόμη κι ο Θεός γιατί δεν έχουνε ψεύτικα στολίδια». Είπα λοιπόν κι εγώ να τραγουδήσω όσο πιο πιστά μπορούσα αυτά τα πολύτιμα πράγματα. Δεν ξέρω αν θα ευχαριστηθεί …ο Θεός όπως έλεγε ο πατέρας μου, αλλά εγώ προσπάθησα να μην τα μολύνω με «ψεύτικες φωνητικές φιγούρες», έχει τονίσει μεταξύ άλλων παλαιότερα.
Η Θήβα, η πόλη που περικλείει ιστορική παρουσία 3.500 χρόνων ελληνισμού, του Κάδμου, του Κρέοντα, του Οιδίποδα και της «Σφίγγας», του Διόνυσου, της Αριάδνης, των οκτώ αρχαίων τραγωδιών, του Αισχύλου, οι Επτά επί Θήβας, του Σοφοκλή, η Αντιγόνη, ο Οιδίπους Τύραννος, και ο Οιδίπους επί Κολωνώ, του Ευριπίδη, οι Βάκχες, οι Ικέτιδες, οι Φοίνισσες, και ο Ηρακλής Μαινόμενος, δείγμα της ακτινοβολίας στην Αθήνα, στα έργα των τραγικών ποιητών του 5ου αιώνα π.Χ., των μυκηναϊκών ανακτόρων, του αψιδωτού κτιρίου της εποχής του Χαλκού, του ορθογώνιου διώροφου μεσαιωνικού πύργου του 13ου αιώνα, του Νικόλαου Σέντ Ομέρ, του Πελοπίδα, του Επαμεινώνδα, και του Πίνδαρου, των ιστορικών νερόμυλων του Βυλλιώτη του 12ου αιώνα, και του Ισμηνού ποταμού που την διασχίζει, της κρήνης του Οιδίποδα, και του ιστορικού της κέντρου, διαμορφώνει το νέο της βηματισμό στη σύγχρονη αρχιτεκτονική τοπογραφία της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Χάρις Αλεξίου, διοργάνωσε τη μουσική συνάντηση, Επτά επί Θήβας / «Επτά Γυναίκες τραγουδούν για το Μουσείο της Θήβας», στα εγκαίνια του μουσείου στις 7 Ιουνίου 2016, με τις, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα, και την ίδια.
• Σημειώνεται τέλος, ότι έχει κατατεθεί πρόταση για τη μετονομασία του δημοτικού Ωδείου Θηβών, σε «Δημοτικό Ωδείο Χάρις Αλεξίου», προς τιμή της κορυφαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας,. στο δημοτικό συμβούλιο Θήβας, στις 21 Δεκεμβρίου 2022.
