Η αμερικανική πόλη που έχει πάρει το όνομα της από τον Δημήτριο Υψηλάντη του 1821

Το Υψηλάντι (Ypsilanti) είναι πόλη των ΗΠΑ στην πολιτεία Μίσιγκαν, στην Κομητεία Washtenaw County που συχνά αποκαλείται και Ypsi για συντομία, αλλά συχνά προφέρεται λανθασμένα («Γιουπσιλάντι»).

Μόνιμος οικισμός ιδρύθηκε στην ανατολική όχθη του Χιούρον το 1823 από τον ταγματάρχη Τόμας Γούντραφ (Thomas Woodruff). Το Υψηλάντι βρίσκεται εκεί όπου ένα παλιό μονοπάτι ιθαγενών της Αμερικής διέσχιζε τον ποταμό Huron. Πολύ πριν από τον ερχομό των λευκών εκεί ήταν και ο τόπος ταφής για αρκετές φυλές ιθαγενών της Αμερικής.

Αναγνωρίσθηκε ως χωριό στα Εδάφη του Μίσιγκαν με το όνομα Γούντραφ’ς Γκρόουβ (Woodruff’s Grove) ενώ το 1825 προς τιμήν του Δημήτριου Υψηλάντη της Επανάστασης του 1821 μια κοινότητα πήρε το όνομά του! Το Woodruff’s Grove εν τέλει μετονομάσθηκε σε Υψηλάντι το 1829 και τελικώς οι δύο οικισμοί συνενώθηκαν υπό το όνομα αυτό, αναγνωριζόμενοι επίσημα ως χωριό στις 19 Ιουνίου 1832. Στις 4 Φεβρουαρίου 1858 το χωριό αναγνωρίσθηκε ως «πόλη»!

“Η πόλη ονομάζεται έτσι προς τιμήν του Έλληνα πατριώτη Στρατηγου Δημήτριου Υψηλάντη, μια ηρωική μορφή στη μάχη που έδιναν οι Έλληνες ενάντια στην τουρκική τυραννία – έναν αγώνα για ελευθερία που πολλοί Αμερικανοί παρομοίασαν με τον δικό μας! Με τριακόσιους άνδρες, ο Υψηλάντης κράτησε την Ακρόπολη του Άργους για τρεις ημέρες ενάντια σε έναν στρατό τριάντα χιλιάδων! Αφού εξαντλήθηκαν οι προμήθειες του, αυτός και ολόκληρη η διοίκηση του έκαναν μια τολμηρή απόδραση πίσω από τις εχθρικές γραμμές χωρίς να χάσουν ούτε έναν άνθρωπο”.

Μία προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη, πλαισιούμενη από μία ελληνική και μία αμερικανική σημαία, βρίσκεται στη βάση του υδατόπυργου του Υψηλάντι, τοπόσημου για την περιοχή.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content