Γρίπη: Πόσο αποτελεσματικό είναι φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο;

Οι υγειονομικές αρχές ετοιμάζονται για τον ετήσιο προληπτικό εμβολιασμό έναντι της γρίπης με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Πότε ξεκινά στην Ελλάδα ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Έξαρση της εποχικής γρίπης αναμένεται με τον ερχομό του χειμώνα και οι υγειονομικές αρχές επικαιροποιούν το πρόγραμμα εμβολιασμού. Η εποχική γρίπη είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο. Μολύνει κάθε χρόνο περίπου το 10-30% του πληθυσμού της Ευρώπης και προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλείες σε όλη την Ευρώπη.

Η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου. Στοιχεία από το Νότιο Ημισφαίριο

Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού εμβολίου κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης στο Νότιο Ημισφαίριο (Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2023) μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις χώρες που διανύουν τώρα την περίοδο γρίπης και προηγούνται της περιόδου γρίπης στο Βόρειο Ημισφαίριο (Οκτώβριος-Μάιος). Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσίευσης των A. L. Fowlkes και συνεργατών του στην επιστημονική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Από το 2013, πολλές χώρες συμμετέχουν στο Δίκτυο για την Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού Εμβολίου στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική [REVELAC-i] για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της σοβαρής οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος που συνδέεται με νοσηλεία.

Με βάση στοιχεία από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη σε 2.780 ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που νοσηλεύτηκαν από 27 Μαρτίου έως 9 Ιουλίου 2023, η προσαρμοσμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νοσηλείας λόγω σοβαρής οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζεται με οποιονδήποτε ιό της γρίπης κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης 2023 στο Νότιο Ημισφαίριο ήταν 52%, ενώ έναντι του επικρατούντος στελέχους γρίπης A(H1N1) έφτασε στο 55%.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή γρίπη

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτές οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας πριν από το αναμενόμενο τέλος της κυκλοφορίας του εποχικού ιού της γρίπης για το Νότιο Ημισφαίριο, δείχνουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή γρίπη και υπογραμμίζουν τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της γρίπης.

Εν αναμονή της έναρξης της κυκλοφορίας του ιού της γρίπης στο Βόρειο Ημισφαίριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τις υγειονομικές αρχές να προχωρούν στον ετήσιο προληπτικό εμβολιασμό έναντι της γρίπης και τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και δυσμενή έκβαση, όπως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με συνυπάρχουσες χρόνιες παθήσεις ή/και ανοσοκαταστολή, καθώς και οι εγκυμονούσες.

Συγχορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου με το εμβόλιο έναντι της COVID-19

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα μιας άλλης πρόσφατης μελέτης από τους Tal Gonen και συνεργάτες στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open υποστηρίζουν τη συγχορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου με το εμβόλιο έναντι της COVID-19.

Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη σε 588 υγειονομικούς στο Ισραήλ που έλαβαν είτε το αντιγριπικό εμβόλιο (Influvac Tetra 2022/2023) είτε το δισθενές εμβόλιο Omicron BA.4/BA.5 (Pfizer/BioNTech) είτε και τα δύο από το Σεπτέμβριο 2022 έως τον Ιανουάριο 2023.

Η συγχορήγηση των εμβολίων δε συσχετίστηκε με σημαντικά υποδεέστερη ανοσολογική απόκριση ή με πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με τη χορήγηση μόνο του εμβολίου έναντι της COVID-19.

Προστατέψτε την υγεία σας με τον εμβολιασμό

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου.

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα
  • έγκυες, λεχωΐδες και θηλάζουσες
  • άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης
  • κλειστοί πληθυσμοί
  • εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content