Γιώργος Μουλκιώτης: «Σε αδιέξοδο οι πολίτες της Βοιωτίας λόγω συνεχών ανατιμήσεων»

Για έναν ακόμη μήνα, ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου στα είδη διατροφής κατέγραψε πολλαπλάσια αύξηση της τάξης του 9,4%, σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό, ενώ η αθροιστική επιβάρυνση των Ελλήνων καταναλωτών είναι τεράστια, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινείται αυξητικά εδώ και 27 συνεχόμενους μήνες. 

Η κυβέρνηση παραμένει θεατής της ακρίβειας, δεν πραγματοποιεί ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, ενώ αφήνει χωρίς το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Η ανησυχία των πολιτών της Βοιωτίας, όπως και της υπόλοιπης επικράτειας, είναι έντονη, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς τους, αφήνοντας απλήρωτες άλλες υποχρεώσεις, όπως είναι οφειλές σε τράπεζες, σε εφορία, σε ασφαλιστικά ταμεία.

Βασικά είδη διατροφής και ευρείας κατανάλωσης εμφάνισαν ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις από τον μέσο όρο του πληθωρισμού τροφίμων, με τις αυξήσεις στις τιμές των λαχανικών να ανέρχονται στο 17,7%, των ελαίων στο 16,1%, στα φρούτα στο 13,9%, στην κατηγορία νερό-αναψυκτικά-χυμοί στο 13,9%, ενώ άνοδο 11,8% εμφανίζουν οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων.

Το ράλι στις τιμές των τροφίμων λαμβάνει χώρα, παρά τη μεγάλη μείωση στις τιμές της ενέργειας (κατά 82% για το φυσικό αέριο, κατά 20,7% στο πετρέλαιο). 

Την ίδια στιγμή, ενώ η αγροτική παραγωγή στον νομό Βοιωτίας είναι ένας από τους βασικούς άξονες της οικονομικής δραστηριότητας, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς, εκτός από την έλλειψη αποτελεσματικής αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, δέχονται και τα πλήγματα από τα ακραία φυσικά φαινόμενα, ενώ η κάλυψη εκ μέρους του ΕΛΓΑ είναι πλημμελής έως ανύπαρκτη.

Αναρωτιόμαστε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες με τις ανατιμήσεις, μετά τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη σχεδόν σίγουρη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. 

Υπάρχει σχέδιο της Κυβέρνησης για αναχαίτιση των επιπτώσεων που θα οδηγήσουν για ακόμη μια φορά στη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών;

Έως πότε θα παραμείνει άπραγη μπροστά στα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες;

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content