Γιώργος Μουλκιώτης: “Να προστατευθεί και αναβαθμιστεί το δάσος της Θήβας”

Γιώργος Μουλκιώτης: «Να προστατευθεί και αναβαθμιστεί το περιαστικό δάσος της Θήβας.

Επιβεβλημένη ημετατροπή του σε ελεγχόμενο Μητροπολιτικό Δάσος Μοσχοποδίου»

Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης,με ερώτηση απευθυνόμενη στους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ζητά να προστατευθεί και αναβαθμιστεί το περιαστικό δάσος της Θήβας και μετατροπή του σε ελεγχόμενο Μητροπολιτικό Δάσος Μοσχοποδίου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, το περιαστικό δάσος Θηβών «Μοσχοποδίου» με έκταση πλέον των 18.000 στρεμμάτων βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της πόλης, παρουσιάζοντας σημαντική πανίδα και χλωρίδα. Αποτελεί βασικό στοιχείο του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος των Θηβών και είναι απαραίτητο για την πόλη, κυρίως γιατί: α) είναι ένα βιολογικό εργοστάσιο το οποίο απορροφά το CO2 της ατμόσφαιρας παράγοντας αδιάκοπα οξυγόνο, ενώ μειώνει την πυκνότητα των διαφόρων ρυπαντών στην ατμόσφαιρα και β) λειτουργεί ως υδρονομικό δάσος, δηλαδή μειώνει την ένταση των καταιγίδων και με το πλέγμα των ριζών των δένδρων και των θάμνων λειτουργεί ως φυσικός οπλισμός του εδάφους, προστατεύοντάς το από τις διαβρώσεις, μειώνοντας τις πλημμυρικές παροχές και αποτρέποντας τους χειμάρρους. 

Τονίζεται ότι ο κίνδυνος, όμως, μιας μεγάλης πυρκαγιάς, όπως είχε ανακύψει προ ετών και αυτή που σημειώθηκε στις 22 Αυγούστου 2023 και απείλησε το δάσος Μοσχοποδίου, είναι υπαρκτός και μπορεί να αποβεί μοιραίος, καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος κανονισμός αντιπυρικής οργάνωσης, που να είναι σε θέση να οδηγήσει στην άμεση αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς. 

Υπογραμμίζεται ότι για όλους τους παραπάνω λόγους, πρέπει το περιαστικό δάσος της Θήβας, να τεθεί υπό ειδική διαχείριση, με στόχο την πλέον οργανωμένη και αποτελεσματική αντιπυρική προστασία του, την αναβάθμισή του και τη μετατροπή του σε ένα ελεγχόμενο «Μητροπολιτικό Δάσος- Πάρκο». 

Τέλος, επισημαίνεται ότι αυτό πιθανώς μπορεί να γίνει με τη σύσταση μιας αυτοτελούς υπηρεσίας, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, της  Δασικής Υπηρεσίας και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών. 

Στόχος της υπηρεσίας αυτής θα είναι η σύνταξη και η τήρηση των απαραίτητων μελετών αναβάθμισης του φυτικού περιβάλλοντος και των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας και φυτοπροστασίας, καθώς και η τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας για την αποτελεσματικότερη λειτουργικότητά του και την αντιπυρική του προστασία. 

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

  • ​Με ποιον τρόπο και με ποια συχνότητα συντηρείται σήμερα το περιαστικό δάσος «Μοσχοποδίου» των Θηβών.
  • Με ποιον τρόπο και με ποια συχνότητα γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την πυροπροστασία και την φυτοπροστασία του περιαστικού δάσους «Μοσχοποδίου» των Θηβών. 
  • Σε τι ενέργειες σκοπεύουν να προβούν ώστε να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί το περιαστικό δάσος «Μοσχοποδίου» των Θηβών,  σε ένα «Μητροπολιτικό Δάσος-Πάρκο» με στόχο την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία και φυτοπροστασία. 
  • Εάν εξετάζουν το ενδεχόμενο το περιαστικό δάσος «Μοσχοποδίου» των Θηβών,  να τεθεί υπό ειδική διαχείριση, με τη σύσταση μιας αυτοτελούς υπηρεσίας, με τη συμμετοχή του Δήμου Θηβαίων, της Δασικής Υπηρεσίας και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και εάν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα.  
Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content