Γιατί να διατηρήσω θετική νοοτροπία σαν ασθενής;

Γιατί να διατηρήσω θετική νοοτροπία σαν ασθενής;

Φίλε Αναγνώστη,

Πρώτα από όλα θα θέλαμε να σου ευχηθούμε περαστικά, και μια ανώδυνη και ταχεία επιστροφή στην καθημερινότητα και τις αγαπημένες σου δραστηριότητες.

Καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες που βιώνεις δεν είναι οι βέλτιστες, και δεν ονειρευόσουν να χαραμίσεις έτσι ούτε μέρος του φετινού καλοκαιριού.

Είναι εντάξει, να θυμώσεις και να στεναχωρηθείς, σύντομα όμως θα χρειαστεί να εγκαταλείψεις τη νοοτροπία της γκρίνιας, και να υιοθετήσεις μια πιο θετική και αισιόδοξη αντιμετώπιση. Στην αρχή ίσως είναι δύσκολο. Σκέψου όμως το εξής: σε τι θα σε ωφελήσει να γκρινιάζεις παρατεταμένα στην τελική; Ενώ τα οφέλη των πιο φωτεινών σκέψεων είναι πολλαπλά και ακόμη και ένα μικρό αντίκτυπό τους θα σε βοηθήσει!


Γι’αυτό τουλάχιστον, προσπάθησε!

Προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι σε πείσαμε, αλλά και να κάνουμε τη διαδικασία λιγάκι πιο εύκολη και να ξέρεις πάνω-κάτω τα πεδία που επηρεάζονται, παραθέτουμε στο e-sterea.gr με μία βραχεία επεξήγηση, τους τομείς που η θετική ψυχολογία σου μπορεί να διευκολύνει επιταχύνοντας την ανάρρωσή σου. 

  1. Τήρηση Σχεδίου Θεραπείας: Η λήψη της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής, και η γενικότερη συμμόρφωση με το πλάνο του γιατρού (πχ. διατροφή) γίνονται πολύ ευκολότερες όταν υπάρχει μια πιο θετική νοοτροπία. Ακόμη και η διαχείριση του πόνου βελτιώνεται, διευκολύνοντας έτσι την εκτέλεση των ασκήσεων ενδυνάμωσης και αποκατάστασης, που πλέον είναι λιγότερο επώδυνες.
  1. Ανοσολογική Απόκριση: Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι όταν ο οργανισμός μας αναρρώνει, έχει γενικά πολύ χαμηλότερα επίπεδα άμυνας, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και μολύνσεων που υπό άλλες συνθήκες θα αντιμετωπίζαμε πανεύκολα. Είναι άλλωστε συνήθης φόβος η πρόσληψή τους κατά την παραμονή στο νοσοκομείο. Έχει αποδειχθεί ότι καλή διάθεση  βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μείνει σε υψηλά επίπεδα και μας καθιστά ανθεκτικότερους. Είναι τόσο απλό να προστατευτούμε από μια επιπλέον (επικίνδυνη) ταλαιπωρία. 
  1. Κοινωνική Υποστήριξη και Ενθάρρυνση: Ο περίγυρός μας, αποτελεί ένα πολύ βασικό παράγοντα για τη συγκεκριμένη συνθήκη, όχι μόνο γιατί πολλές φορές εξαρτόμαστε 100% από αυτόν για την αποτελεσματική φροντίδα του εαυτού μας, αλλά και γιατί δεδομένου των περιορισμένων μετακινήσεών μας, τα οποιαδήποτε σχόλια και λεγόμενά τους μας επηρεάζουν πολύ περισσότερο. Μερικές φορές η ενθάρρυνση που χρειαζόμαστε δεν γίνεται στον επιθυμητό βαθμό, κι έτσι είναι απαραίτητο να έχουμε αναπτύξει από μόνοι μας θετική νοοτροπία που μας οπλίζει με ανθεκτικότητα. Παράλληλα, αυτό θα μας βοηθήσει να επιζητήσουμε ταχύτερα την κάλυψη των αναγκών μας από εμάς τους ίδιους. Υποστηρικτικός εξοπλισμός όπως το γερανάκι ανύψωσης ασθενών από τo patient-lifting.com, μπορεί να βρεθεί σε φαρμακεία και καταστήματα ορθοπεδικών ειδών.
  1. Προοπτική για το Μέλλον: Η διαφυγή από τις υποχρεώσεις μας μπορείς να μοιάζει ιδανική στην αρχή, σύντομα όμως η επιστροφή σε αυτές θα φαντάζει διαρκώς καλύτερη, τόσο λόγω της ανίας όσο και του επιπέδου στρες, καθώς ο όγκος τους θα συσσωρεύεται. Διατηρώντας την αισιοδοξία και την ελπίδα μας, δείχνοντας εμπιστοσύνη στα όμορφα που μας επιφυλάσσει το μέλλον, αποκτάμε ένα σκοπό και ένα κίνητρο που οδηγεί με αποφασιστικότητα  τις ενέργειες και τις αποφάσεις μας κατά το στάδιο της ανάκαμψης, επιταχύνοντας το. 
Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr