Γιάννης Σταθάς για την 80η Επέτειο Μνήμης της Σφαγής του Δομένικου

Χαιρετισμός Δημάρχου

Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας κ. Γιάννη Σταθά για την 80η Επέτειο Μνήμης της Σφαγής του Δομένικου

Το μνημείο στη θέση «Καυκάκι» στο Δομένικο Ελασσόνας εγγράφει στο χώρο την άγρια εκτέλεση των 150 άμαχων αθώων κατοίκων από τα ιταλικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής στις 16-17 Φλεβάρη του 1943.

Την ημέρα εκείνη οι Ιταλοί στρατιώτες με 40 φορτηγά αυτοκίνητα χωρίστηκαν σε 3 φάλαγγες προκειμένου να εισβάλουν και να περικυκλώσουν το χωριό. Μέχρι να μπουν στο Δομένικο, όποιον έβρισκαν μπροστά τους τον εκτελούσαν επί τόπου. Η πυρπόληση του πρώτου σπιτιού ήταν το σύνθημα της ολοκληρωτικής του καταστροφής.

Η επιλογή του Δομένικου δεν ήταν τυχαία. Επιλέχθηκε γιατί οι κάτοικοί του αγωνίζονταν για την ελευθερία τους συμμετέχοντας και στηρίζοντας την Αντίσταση.

Καθώς συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από την ημέρα που έλαβε χώρα το αποτρόπαιο έγκλημα, με τη συμβολική αυτή επέτειο τιμούμε την ιστορία μας, αλλά κυρίως δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του φασισμού, τον αγώνα για την δικαίωση των θυμάτων.

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των 150 εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Ελασσόνας, κ. Νικόλαο Γάτσα:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

Με τιμή,

Ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

Ιωάννης Σταθάς

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content