Γιάννης Σταθάς: Για την 79η Επέτειο Μνήμης Καταστροφής Δροσοπηγής Φλώρινας

Χαιρετισμός Δημάρχου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας κ. Γιάννη Σταθά

Για την 79η Επέτειο Μνήμης της Καταστροφής της Δροσοπηγής Φλώρινας

           Συμπληρώνονται σήμερα 79 χρόνια από την καταστροφή της ορεινής κωμόπολης Δροσοπηγής του Δήμου Φλώρινας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 3-4 Απριλίου 1944. Οι κάτοικοι της Δροσοπηγής, γνωστή ως Μπελκαμένη, διακρίθηκαν στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα με κυριότερο οπλαρχηγό τον Νικόλαο Μάνο.

           Το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα και η αγάπη για την ελευθερία έπνεε στην περιοχή και στην Κατοχή, αρκεί να αναφέρουμε ότι την 25η Μαρτίου του 1944 πραγματοποιήθηκε στην Δροσοπηγή η περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΕΑΜ Φλώρινας με την παρουσία και συμμετοχή άνω των 500 αντιπροσώπων των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

           Το βράδυ της 3ης Απριλίου του ίδιου έτους οι κάτοικοι αντιλαμβανόμενοι τις προθέσεις και τις κινήσεις των γερμανικών δυνάμεις αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την κωμόπολη και να αναζητήσουν καταφύγιο στο βουνό αφήνοντας τον μόχθο μιας ζωής. Την επόμενη ημέρα οι Γερμανοί λεηλάτησαν και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την Δροσοπηγή και εκτέλεσαν τους ελάχιστους κατοίκους που είχαν παραμείνει στα σπίτια τους.

           Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων της Δροσοπηγής και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Βασίλειο Γιαννάκη:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

    Με τιμή,

Ο Δήμαρχος

                                                                             Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας

         Ιωάννης Σταθάς

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr