Γεώργιος Ντασιώτης: Εγκαίνια της Ιστορικής και Λαογραφικής Συλλογής Οινοφύτων – Ένα ζωντανό αποτύπωμα μνήμης και παράδοσης!

Σε ένα συγκινητικό και υψηλού συμβολισμού κλίμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Ιστορικής και Λαογραφικής Συλλογής Οινοφύτων, στο παρακείμενο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας, παρουσία πλήθους πιστών, επισήμων και τοπικών παραγόντων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παραμονή της ονομαστικής εορτής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Οινοφύτων, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Παρόντες ήταν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και πολλοί ιεράρχες και ιερείς, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και κάτοικοι και επισκέπτες που ευχήθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο «Χρόνια Πολλά».

Στη συνέχεια, τελέστηκαν τα εγκαίνια της Ιστορικής και Λαογραφικής Συλλογής, που φέρει τη σφραγίδα του Μακαριωτάτου και την ενεργή υποστήριξη της Μητρόπολης. Η συλλογή περιλαμβάνει αυθεντικά αντικείμενα, φωτογραφίες και υλικά που αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα και τα ήθη της περιοχής των Οινοφύτων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, κ. Γεώργιος Ντασιώτης, παρέστη στην εκδήλωση, μεταφέροντας και τις θερμές ευχές του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού στον Μακαριώτατο. Στον σύντομο αλλά ουσιαστικό χαιρετισμό του, ο κ. Ντασιώτης ανέδειξε τη σημασία της Συλλογής, εστιάζοντας σε δύο καίρια σημεία:

«Τα εκθέματα δεν είναι απλώς μουσειακά αντικείμενα – είναι φορείς μνήμης, συναισθήματος και βιωμάτων. Είναι κομμάτια ζωής των ανθρώπων του τόπου, με τον ιδρώτα, τη χαρά και τον πόνο τους. Μας καλούν να αισθανθούμε τη συνέχεια της ανθρώπινης ιστορίας μας.»

«Επιπλέον, σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπως τα Οινόφυτα, η λαογραφική αυτή συλλογή προσφέρει έναν μηχανισμό σύνδεσης και συμπερίληψης. Μέσα από τον σεβασμό της ταυτότητας του καθενός, μπορούμε να συνυπάρξουμε χωρίς αφομοίωση, με βάση τις αξίες της χριστιανικής αλληλοπεριχώρησης.»

Κατά την τελετή, απονεμήθηκε τιμητικό μετάλλιο στην κα. Σοφία Λιάπη, υπεύθυνη του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας, για την καθοριστική συμβολή της στην οργάνωση και επιμέλεια της συλλογής.

Ολοκληρώνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε:
«Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στη σπουδαία αυτή προσπάθεια. Η συλλογή αυτή είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την ιστορική μας μνήμη και τον πολιτισμό μας.»

© 2023 – E-Sterea.gr

Click to Hide Advanced Floating Content
e-sterea.gr