Τελικά οχτώ είναι οι Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων είναι συνεχώς σε επαφή με τους Έλληνες που έχουν παραμείνει στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου μέσα στην πόλη της Γάζας.
Τα ονόματα και των 8 Ελλήνων, οι οποίοι παρέμειναν στο μοναστήρι, έχουν δοθεί τόσο στις Ισραηλινές όσο και στις Αιγυπτιακές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί οι Ισραηλινές Αρχές για την παραμονή Ελλήνων πολιτών στο μοναστήρι.
Το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε ετοιμότητα. Όταν ανοίξει εκ νέου η διάβαση της Ράφα και καταστεί δυνατή η μετάβασή εκεί των Ελλήνων πολιτών θα μεταφερθούν, εφόσον το επιθυμούν, στην Αίγυπτο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η αρχική είδηση έκανε λόγο για πέντε Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι σε μοναστήρι.
Προς το παρόν είναι άγνωστο το πόσες ημέρες παραμένουν στο σημείο και αν έχουν άμεση πρόσβαση σε νερό και φαγητό.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού.
Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια. «Δεν θα σταματήσουμε», είπε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε εξάλλου τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.
Στη μεθόριο του Ισραήλ με τον Λίβανο σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού, της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου.