Ευρυτανία: Προστασία Κοπαδιών από τους λύκους

Η Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ          ΚΟΠΑΔΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΛΥΚΟΥ

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, κατά την συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ευρυτανίας, εγκρίθηκε αίτημα προμήθειας και παραλαβής συστήματος προστασίας κοπαδιών από μεγάλα αρπακτικά, κόστους 8.680 €.

Πρόκειται για 200 περιλαίμια με ενσωματωμένο υποδοχέα φερομόνης και 400 φιαλίδια φερομόνης. Το σύστημα το οποίο λειτουργεί απωθητικά προς επιτιθέμενο λύκο, θα εφαρμοστεί σε δύο κοπάδια αιγοπροβάτων.

Η πιλοτική αυτή δράση, η οποία χρηματοδοτείται από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Ευρυτανίας, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αγράφων και δύο εθελοντές κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται εντός ορίων του και θα έχει διάρκεια περίπου ενός χρόνου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής & Δασικής Πολιτικής κ. Κατερίνα Καλαντζή, μετά την έγκριση του αιτήματος, δήλωσε ότι ελπίζει πολύ στην επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος, καθώς θεωρεί ότι θα ανοίξει ένα παράθυρο ανακούφισης στο μεγάλο πρόβλημα των κτηνοτρόφων που είναι οι επιθέσεις των λύκων, ενώ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τόσο τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιό για την ουσιαστική συμβολή τους στην έγκριση του αιτήματος προμήθειας του συστήματος, όσο και τον Δήμαρχο Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη για την καλή συνεργασία και την εμπιστοσύνη προς τις υπηρεσίες της Π.ΣΤ.Ε.

Επίσης η Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαντζή δήλωσε ότι συγχαίρει του εθελοντές κτηνοτρόφους για την πρωτοποριακή τους διάθεση και ότι θα βρίσκεται δίπλα τους καθ΄ όλο το διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος με την ελπίδα ότι στο τέλος θα έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των επιθέσεων από τον λύκο.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content