Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς: 24ωρη απεργία – Αγώνας να μην περάσει το αντιεργατικό έκτρωμα

24ΩΡΗ  ΠΑΝΕΠΑΡΧΙΑΚΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ  21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Επαρχίας Λιβαδειάς κήρυξε 24ωρη  Πανεπαρχιακή Απεργία για την  Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, όπως είχε αποφασίσει στη συνεδρίασή του στις  31/8/2023, ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα που κατέθεσε  για ψήφιση ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

  Το αντεργατικό αυτό έκτρωμα αυξάνει τις ώρες εργασίας από 8 σε 13 την ημέρα, καταργεί το 5νθήμερο, καταργεί την Κυριακάτικη Αργία και μειώνει την πληρωμή της Κυριακής από 75% σε 40%, ενώ με τις συμβάσεις ελάχιστης προβλεψιμότητας, θα μειώσει το κόστος των υπερωριών στους εργοδότες,  δίνοντάς τους την δυνατότητα να συνάψουν τέτοιου είδους συμβάσεις και να καλύπτουν με χαμηλότερο κόστος τις έκτακτες ανάγκες εργασίας.

  Ταυτόχρονα το Νομοσχέδιο περιορίζει με πρόστιμα και ποινές φυλάκισης ακόμη και τη συνδικαλιστική διαμαρτυρία.

  Η Κυβέρνηση αυτή απέδειξε τόσο  στις φωτιές, όσο και στις πλημμύρες  ότι δεν προστατεύει το λαό και την περιουσία του και  αυτή τη στιγμή νομοθετεί ενάντια στους εργαζόμενους και υπέρ  των εργοδοτών.

  Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι όπως στις φωτιές και στις πλημμύρες,  μόνο ο λαός  στέκεται και αγωνίζεται για να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του, έτσι χρειάζεται και τώρα να δοθεί ένας λαϊκός αγώνας από άκρη σε άκρη της χώρας για να μην περάσει αυτό το αντεργατικό έκτρωμα που συνθλίβει τη ζωή και το μέλλον των παιδιών του λαού.

  Σε αυτό τον αγώνα,  με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ , η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν συντάσσεται με το  λαό και τον  κόσμο της εργασίας αλλά με την Κυβέρνηση και τους εργοδότες.     

  Καλούμε όλα τα Σωματεία της δύναμής μας, όλους τους εργαζόμενους της Επαρχίας μας, τους Φορείς και τους Συλλόγους της πόλης μας να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη  Πανεπαρχιακή Απεργία  και στην Απεργιακή Συγκέντρωση την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 ώρα 10.30΄, στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς για να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.

 ΟΛΟΙ  ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ  21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΩΡΑ 10.30΄ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΠΛΑΤΕΙΑ   ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

 ΟΛΟΙ   ΣΤΟΝ  ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο αντεργατικό τερατούργημα, που θέλουν να κάνουν νόμο :

  • Νομιμοποιεί την εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες έως και 13 ώρες το 24ωρο μέχρι 78 την εβδομάδα. 
  • Καταργεί το 5ήμερο γιατί δίνει το δικαίωμα εργασίας και το Σάββατο, χωρίς την συμφωνία του εργαζόμενου και χωρίς αναπλήρωση της αναγκαίας ανάπαυσης πριν την εργασία. 
  • Μειώνει την προσαύξηση από 75%  σε 40%, της Κυριακής στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών (εμφιάλωση, συσκευασία, κλπ.), με προοπτική να ισχύσει στο μέλλον παντού.
  •  Ο εργοδότης μπορεί να προχωρά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας χωρίς να απαιτείται διαβούλευση με τα σωματεία, αλλά μόνο με τον ίδιο τον εργαζόμενο που βρίσκεται σαν μονάδα σε θέση αδυναμίας φοβούμενος την απόλυση.
  • Για όσους εργοδότες έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καταργεί την υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κάνοντας έτσι αδύνατο να αποκαλυφθεί σε έλεγχο των εποπτικών αρχών που ελέγχουν για αδήλωτη εργασία, ο πραγματικός χρόνος εργασίας. 
  • Αποδιοργανώνει με υποστελέχωση, κεφαλαιακή ανεπάρκεια και άλλων μέσων, την εργασία των εποπτικών αρχών, που όπως διαφήμιζε ο Κ. Χατζηδάκης με ένα κλικ θα αποκάλυπταν την παράνομη απλήρωτη εργασία. 
  • Θεσπίζει συμβάσεις χρόνου εργασίας «ελάχιστης προβλεψιμότητας» και επιτρέπει έτσι στον εργοδότη να έχει επικουρικά εργαζόμενους και να τους καλεί όποτε τους χρειαστεί, με μια απλή 24ωρη ενημέρωση πριν την ανάληψη της εργασίας, ώστε να καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες εργασίας, που μέχρι σήμερα κάλυπτε με υπερωριακή απασχόληση και ανάλογη προσαύξηση μισθού, χωρίς υπερωριακή αμοιβή. Η αμοιβή ενός εργαζόμενου με τέτοια σύμβαση όταν για μια ολόκληρη εβδομάδα δεν θα κληθεί να εργαστεί, θα είναι ίση με το ποσό που αμείβονται οι 3 ώρες εργασίας του, ενώ αν κληθεί στην εργασία θα μπορούσε να δουλέψει και 78 ώρες που είναι το ανώτερο όριο εβδομαδιαίας εργασίας, χωρίς να πληρωθεί υπερωριακά.
  •  Η δοκιμαστική περίοδος  για τους «νέους εργαζόμενους» μιας επιχείρησης μειώνεται σε 6 μήνες, αλλά με δικαίωμα στον εργοδότη να τους απολύσει με πρόσχημα ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του, χωρίς αποζημίωση και χωρίς η καταγγελία αυτής της σύμβασης να δίνει την δυνατότητα ο απολυμένος να πάρει επίδομα ανεργίας. 
  •  Και για να μπορέσει να βοηθήσει τους εργοδότες να περάσουν χωρίς αντιδράσεις στους εργαζόμενους τον νέο εργασιακό ζουρλομανδύα, αποποινικοποιεί το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας στους χώρους δουλειάς, τιμωρώντας συνδικαλιστές και εργαζόμενους με ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα. 

  Και ενώ το νομοσχέδιο αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον για ακόμα μεγαλύτερη βαρβαρότητα στους χώρους εργασίας που θα έπρεπε να σηκώσει τους εργαζόμενους όλης της χώρας σε μια πανεθνική απεργιακή δράση, μέχρι που το έκτρωμα αυτό να αποσυρθεί, η ΓΣΕΕ με ευθύνη του γνωστού εργοδοτικού Παναγόπουλου και της πλειοψηφίας των κυβερνητικών και εργοδοτικών αντιπροσώπων, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, συμφωνούν με τον Υπουργό για «θετικά σημεία» και απορρίπτουν τον απεργιακό ξεσηκωμό. 

  Το αντάλλαγμα που πήραν για να συγχύσουν και έτσι να αποπροσανατολίσουν και να απογοητεύσουν εργαζόμενους ώστε να μην συμμετέχουν στην απεργία, είναι οι κουτσουρεμένες κατά 12 χρόνια τριετίες. 

Ναι συνάδελφοι, η κυβέρνηση θα ξεπαγώσει τις τριετίες από 1-1-2024 όχι όμως με αναδρομική ισχύ, αλλά εξαφανίζοντας 12 χρόνια από την εργασία μας. Τα χρόνια από την 1/1/2012 έως το 31/12/2023, δεν προσμετρούνται πουθενά.

  Γι αυτό συνάδελφοι μια σειρά από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες έχουν κηρύξει Απεργίες σε όλη τη χώρα.

 Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς έχει κηρύξει 24ωρη Πανεπαρχιακή Απεργία την Πέμπτη 21/9/2023 με απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς, ώρα 10.30΄το πρωί.

   Σας  καλούμε να συμμετέχετε μαζικά.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content