Εργατικό Κέντρο Ευβοίας: S.O.S για εργαζόμενους καθόλη την διάρκεια της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα – Τι ζητά

Τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας για την εργασία καθόλη την διάρκεια της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα

Η έντονη χιονόπτωση που συνεχίζεται σχεδόν σε ολόκληρη την Εύβοια, συνοδευόμενη σε αρκετές περιπτώσεις από διακοπές ρεύματος και νερού αλλά και οι συνθήκες παγετού, δυσκολεύουν την πρόσβαση στην εργασία τους σε πολλούς εργαζόμενους ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ζητήματα ασφάλειας στην εργασία (εργασία εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες κλπ) και προστασίας της υγείας ευπαθών ομάδων εργαζομένων.

Καθώς οι προβλέψεις για την περιοχή μας, δείχνουν ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί την υπόλοιπη ημέρα αλλά εξίσου επικίνδυνη θα είναι η αυριανή ημέρα ίσως και η Τετάρτη κατά τις πρωινές ώρες, όλα τα Σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας καλούνται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τους χώρους δουλειάς, με τους εργαζόμενους για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται.

Να παρεμβαίνουν για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους.

“Καλούμε όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν ζητήματα με την ασφάλεια στην εργασία τους να έρχονται σε επικοινωνία με το Σωματείο του χώρου τους και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας προκειμένου να γίνουν οι όποιες απαραίτητες παρεμβάσεις.

Ζητάμε με ευθύνη κάθε αρμόδιας αρχής (Υπουργείου, Περιφέρειας, Δήμων) να κηρυχθεί αργία για όλη την Εύβοια η σημερινή και η αυριανή ημέρα μέχρι και την Τετάρτη στις 10πμ που σύμφωνα και με οδηγία από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αυτή η ώρα είναι πιο ασφαλής για τις μετακινήσεις.

Επισημαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι που δεν καταφέρνουν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησης εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού, ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για τις ημέρες της κακοκαιρίας. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να ισχύει από την πρώτη ημέρα πρόσληψης του εργαζόμενου και για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι ημέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος” αναφέρερει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας.

Ειδικότερα απαιτεί:

Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με ευθύνη των εργοδοτών.

Για τους διανομείς να απαγορευτεί εργασία με μηχανάκι και να γίνεται μόνο με αυτοκίνητο και μόνο όπου αυτό είναι ασφαλές, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Απαγόρευση εργασιών ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, ολισθηρότητας των δρόμων και των χώρων εργασίας και σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων.

Για τις εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).

Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr