Έρχεται η επιδότηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πρεμιέρα, αναμένεται να κάνει το πρόγραμμα «επιδότησης ηλιακών θερμοσίφωνων» εντός του Μαρτίου, όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αισιόδοξη για την έναρξη του προγράμματος η κ. Σδούκου, επισήμανε, ότι η κυβέρνηση θα προλάβει να το βγάλει στον «αέρα», πριν τις εκλογές, λέγοντας πως «Θα προλάβουμε και το πρόγραμμα για την αλλαγή θερμοσίφωνα, αλλά και το δεύτερο πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών να είναι στον αέρα μέσα στο Μάρτιο».

Αυτή τη στιγμή, η όποια καθυστέρηση, οφείλεται, όπως εξήγησε στο γεγονός ότι πρέπει «Να φτιαχτούν τα κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα από κοινού με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Δικαιούχοι

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, ανέφερε η κ. Σδούκου, θα ξεκινήσει με 100 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και θα συνεχίσει, αν βρεθούν κι άλλες πηγές εσόδων, και σε δεύτερο κύκλο.

«Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν – περίπου – 150 με 200 χιλιάδες δικαιούχοι».

Η φιλοσοφία πρόκειται να στηριχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα «αλλάζω συσκευή», με τις προτάσεις να αναμένεται να αξιολογηθούν με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια: βάσει εισοδήματος, ποσοστό επιδότησης και κοινωνική κριτήρια.

Αν και, δεν έχουν οριστεί ακόμη συγκεκριμένα, «πλαφόν», τα οικονομικά κριτήρια, θα υπολογιστούν κατά το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε: χαμηλόμισθους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.
Διαδικασία

Η διαδικασία για την απόκτηση της συγκεκριμένης επιδότησης, το ποσοστό της οποίας θα φτάσει έως και το 60% της αγοράς ενός θερμοσίφωνα θα είναι κατά την Γενική Γραμματέα:

  1. Θα ανοίξει συγκεκριμένη ιστοσελίδα στην οποία θα κάνει αίτηση ο ιδιώτης
  2. Θα λάβει μήνυμα ή τηλεφώνημα ότι έγινε δεκτή και είναι δικαιούχος
  3. Θα υπάρξει περιθώριο χρόνου για την εξαργύρωση του voucher
    Προϋπόθεση

Προϋπόθεση, όπως ανέφερε η κ. Σδούκου είναι η ύπαρξη ενός ήδη εγκατεστημένου ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, ώστε να αντικατασταθεί με έναν ηλιακό.

Το πρόγραμμα ΔΕΝ απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να τοποθετήσουν τώρα.
Μένουν «εκτός»

«Εκτός», φαίνεται να μένουν, αν κι ακόμη δεν έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις, όσοι έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα.

«Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι η αντικατάσταση ενός ηλεκτρικού, που καίει ρεύμα, με έναν ηλιακό, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας».

Αυτό, «φαίνεται να κλειδώνει», τόνισε η κ. Σδούκου.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content