Επιστήμονες: Η Γη δεν είναι πολύ ασφαλής πλανήτης για την ανθρωπότητα

Η Γη δεν είναι πολύ ασφαλής πλανήτης για την ανθρωπότητα. Αυτό υποστηρίζει μία νέα επιστημονική μελέτη που υποδεικνύει ότι έξι από τα εννέα πλανητικά όρια ασφαλείας στη Γη έχουν ξεπεραστεί χάρη στη ρύπανση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλεί ο άνθρωπος με τη δράση του.

Εκ των εννέα ορίων ασφαλείας, υπάρχει περίπτωση να ξεπεραστούν εκείνα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της όξινσης των ωκεανών. Το όριο του όζοντος δεν απειλείται αφού τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς αυτήν την κατεύθυνση συντείνουν στη μείωση της τρύπας του όζοντος.

Τα πλανητικά όρια ασφαλείας δεν αποτελούν μη αναστρέψιμα σημεία καμπής. Δείχνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν ξεπεραστούν, όμως.Επινοήθηκαν για πρώτη φορά το 2009 και επικαιροποιήθηκαν το 2015, όταν μόνο επτά μπορούσαν να αξιολογηθούν.

«Η Γη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας ασθενής με πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση. Δεν σημαίνει σίγουρα ότι θα πάθει έμφραγμα, αλλά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο» διευκρίνισε καθηγήτρια Κάθριν Ρίτσαρντσον, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η οποία ηγήθηκε της ανάλυσης.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content