Επίσκεψη ομάδας Γερμανών ακτιβιστών στο Δίστομο

Προσκύνημα στο Μαυσωλείο των 223 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, τη Μαρτυρική και Ιστορική κωμόπολη της Βοιωτίας, πραγματοποίησε χθες μία ομάδα 30 Γερμανών, δίνοντας την υπόσχεση «Ποτέ ξανά ναζισμός, ποτέ ξανά φασισμός».

  Την εκπαιδευτική και ιστορική περιοδεία στην Αθήνα, το Δίστομο και την Θεσσαλονίκη διοργάνωσαν το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο πρόσκειται στο κόμμα της Αριστεράς, και η οργάνωση «Akubiz Ev». 

Tα μέλη των οργανώσεων ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Διστόμου Αράχωβας, Αντίκυρας, κ. Γιάννη Σταθά, στον υπαίθριο χώρο του Μαυσωλείου για το χρονικό της Σφαγής των άμαχων Διστομιτών, τον ενεργό δικαστικό αγώνα και την τελεσίδικη απόφαση για την καταβολή των αποζημιώσεων που αρνείται να καταβάλει το Γερμανικό κράτος, καθώς και για την σημασία της διατήρησης της Μνήμης. Ο κ. Σταθάς αναφέρθηκε διεξοδικά στους τέσσερις άξονες της διεκδίκησης της Ελλάδας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, δηλαδή α) στις επανορθώσεις, β) στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, γ) στην επιστροφή των κλεμμένων κατά την περίοδο της Κατοχής αρχαιοτήτων και δ) στις αγωγές που έχουν κάνει οι  συγγενείς των  θυμάτων προς το Γερμανικό Κράτος, όπως η περίπτωση του Διστόμου.

Οι Γερμανοί προσκυνητές, οι οποίοι ασχολούνται ειδικότερα με θέματα πολιτισμού και αντιφασιστικής δράσης στην πρώην Ανατολική Γερμανία, επισκέφθηκαν στη συνέχεια το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, όπου παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ με τις μαρτυρίες των επιζώντων της Σφαγής. 

Η ομάδα περιηγήθηκε στους δρόμους και τις πλατείες της κωμόπολης.

Ο Δήμαρχος

Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

Ιωάννης Σταθάς

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content