Επιδότηση ρεύματος: Αναλύοντας τα μέτρα – Πόσα θα «γλιτώσουν» τα νοικοκυριά (παράδειγμα)

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών απέναντι στις υψηλές τιμές του ρεύματος.

Με τη βοήθεια του ενεργειακού επιθεωρητή Μιχάλη Χριστοδουλίδη, εντοπίζουμε και αναλύουμε τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο λόγω των αυξανόμενων τιμών. Ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω εκτάκτου φόρου στα υπερκέρδη των παραγωγών φυσικού αερίου για Ιούλιο και Αύγουστο.

Ποια είναι τα μέτρα;

– Έκτακτη Επαναφορά Τέλους: Θα επιβληθεί τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για τουλάχιστον δύο μήνες. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί αργότερα.

– Επιδότηση Νοικοκυριών: Η επιδότηση για τον Αύγουστο θα ανακοινωθεί στο τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου.

– Κοινοτική Οδηγία: Ενσωμάτωση νέας κοινοτικής οδηγίας για επιβολή μηχανισμού παρέμβασης σε ενδημικές στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας.

Λεπτομέρειες Επιδότησης

Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται από τον ΔΕΣΦΑ και θα χρηματοδοτήσει την επιδότηση για καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια, πράσινα και κίτρινα. Ακολούθως, υπάρχει όριο κατανάλωσης, το οποίο είναι 500 κιλοβατώρες. Η επιδότηση θα είναι μεγαλύτερη για κοινωνικά τιμολόγια.

Επιπτώσεις στην Κατανάλωση και Κόστος

Για ένα τυπικό νοικοκυριό με κατανάλωση 700KWh τον Αύγουστο:

– Χωρίς επιδότηση: 700KWh x 0,18 ευρώ/KWh = 126 ευρώ.

– Με επιδότηση: 500KWh x 0,165 ευρώ/KWh + 200KWh x 0,18 ευρώ/KWh = 118,50 ευρώ.

– Ελάφρυνση: 7,5 ευρώ.

Προβλήματα

Η επιδότηση καλύπτει μόνο τις πρώτες 500KWh, ανεπαρκής για τον μήνα Αύγουστο που η κατανάλωση αυξάνεται λόγω κλιματιστικών.

Επίσης το τέλος της έκτακτης εισφοράς θα είναι μόνο για Ιούλιο και Αύγουστο, και υπολογίζεται να συγκεντρώσει περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη δεν επιδοτείται η κατανάλωση του Ιουλίου, παρόλο που η μέση τιμή του Ιουλίου είναι στα 16,5 λεπτά/KWh.

Τέλος, η κοινοτική οδηγία για την παρέμβαση σε στρεβλώσεις της αγοράς είναι ασαφής και εξαρτάται από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρατηρούμε την εκτόξευση των τιμών CO2 και του φυσικού αερίου, ενώ από την άλλη, η απόδοση των φωτοβολταϊκών σε καύσωνα είναι μειωμένη, όπως και οι περιορισμένες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας. Υπάρχει ανάγκη για μόνιμο μηχανισμό αποτροπής υπερκερδών αντί για προσωρινά μέτρα.

Η χονδρική τιμή της αγοράς παρουσιάζει ακραίες διακυμάνσεις λόγω του προβληματικού coupling market, με τις διασυνδέσεις με τρίτες χώρες να συνεισφέρουν μόνο κατά 6-8% στη διαμόρφωση της τελικής τιμής.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει διαφανείς κανόνες για την πάταξη της αισχροκέρδειας και να δημιουργήσει μόνιμο μηχανισμό για την αποτροπή των υπερκερδών.

Τα προσωρινά μέτρα δεν είναι αρκετά για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Related posts

Προκήρυξη 172 θέσεων Μονίμων Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας

Ωρες κοινής ησυχίας: Πότε αλλάζουν – Τι απαγορεύεται να κάνουμε και ποια η ποινή

Όλες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 13 Σεπτεμβρίου